Bakan Efkan Ala Çözüm Süreci Çalıştayı'nda konuştu

Güncelleme Tarihi:

Bakan Efkan Ala Çözüm Süreci Çalıştayında konuştu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2014 10:33

İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay AK Parti'nin Diyarbakır'da düzenlediği ve HDP'yi davet etmediği Çözüm Süreci Çalıştay'ında konuştu. Bakan Ala ve Atalay şu açıklamaları yaptı:

Haberin Devamı

Eski Türkiye’nin kodları düşman yoksa bile kendisine düşman üretmek üzere kodlanmıştı. Her kesimi ihtiyaç duyduğunda öteki olarak tanımlamış ve kendi varlığını onun üzerinden idame ettirmiştir. Yeni Türkiye’yi inşa etmezsek, yeni kodlar belirlemezsek zaten sorunlarımızı da çözemeyiz.

Çözüm Süreci Çalıştayı /CANLI

Umutluyum ve benim umudum da karlar altında değil. İki temel sorun var. Biri din ve vicdan özgürlüğü alanı diğeri de etnik kimlik. 80 sonrası ortaya çıkan hadise bu iki temel sorunu çok açık biçimde ortaya koydu. Bu dönemde 80’de 2000’lere kadar birlikte yaşadık. Siyasal sorunlar ve özgürlük alanların konusunda Türkiye’nin yüzünü ak edecek bir gelişme izleyemedi.

AB süreci ve Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesi ve demokratik açılımları dikkate aldığımızda Türkiye 10 yıl sonra 2002’den sonra artık gerçekten meselenin sorun çözen bir sisteme dönüştürülmesi yönünde hatırı sayılır bir mesafe ortaya koydu.

Haberin Devamı

SON 2 YILDA DARBE GİRİŞİMLERİYLE ÖNÜMÜZÜ KESMEYE ÇALIŞTILAR

Bu yüzde son 2 yılda başka girişimler devreye sokuldu. Bu kez de içeriden darbe girişimleriyle önümüzü kesmeye çalıştılar. Anlayışla karşılıyorum bunu. Onların tarzı bu. Ama Türkiye karar verdi. Çözüm süreci ve din vicdan özgürlüğü konusunda AK Parti ‘’bu iki temel sorundur ve biz kendimiz insiyatif alarak bu sorunları çözeceğiz’’ diye insiyatif almaya başladı.

Biz provakosyonlara değil bizim ne yapacağımıza odaklanmış durumdayız. Provokasyonları deşifre eder ama yolumuza devam ederiz. Reflekslerin yerini akıl alsın istiyoruz. Düşüncenin her korkudan azad olduğu bir Türkiye’yi inşa etmeye çalışıyoruz. İnsanlar sorun çözme aracı olarak en başta siyaseti arayacaklar

"ARTIK BIRAKINIZ BUNLARI"

Halen daha siyaset dışı cumhurbaşkanı arayışlarından bahsediliyor. Artık bırakınız bunları. Siyasetin inkar dilini bırakın. Siyaset dışı, siyaset üstü en demektir. Siyaset en az maliyetle sorunları çözme mekanizmasıdır. Siyaseti devre dışı bırakarak hangi sorunu çözebilirsiniz

DEĞİŞİK AKTÖRLER DEVREYE GİREBİLİR

Bir de toplumu devreye soktuk. Türkiye’nin her yerinde Akil Adamlar programı uygulanınca farkına vardık ki vicdanlar aynı dilden konuşuyor. Bize düşe pozitif bir dil kullanmak. Sabote edilmemesine izin vermemek. Her şey olabilir, uluslararası hesaplar, değişik aktörler devreye girebilir. Biz görevimizi yaptığımız sürece bunların hiçbir önemi de yok. Daha güzel günler bizi bekliyor. Biz bu meseleyi birlikte çözersek birbirimizi büyüterek çözeriz. Zihinlerimizin arka planında başka planlar yaparak çözmeyiz.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın açıklamaları:

Haberin Devamı

Yüce Divan gösterenler oldu, hala gösterenler var. Hükümet olarak büyük bir dönüşümü sağlama mücadelesi veriyoruz. Yine sabote edici pek çok gelişme var. Bir kısmı biliniyor, bir kısmı duyulmuyor. Anneler olayı falan tesadüfi değil. Gecikmiş toplumsal tepkiler
2 hafta önce bugünlerde çözüm süreci ile ilgili yeni adımlar atılacak diye duyulduğunda bölgede de hareketlilik başladı. Yol kesmeler vesaire. Bunları anlamakta zorlanıyoruz. Parti heyetinin siyasi heyeti İmralı dönüşü açıklamalarını olumlu buluyoruz. Bunlar bizim de düşüncelerimiz.

Ve ifade ettiğim gibi yeni yol haritası tarihli, somut ve sonuca götürücü olacak. Eğer yol haritası gerektiriyorsa yasal düzenlemeler de yapılacak. Meclis’e de gidilecek. Ama sürece zarar verici gelişmelere çok dikkat etmek gerekiyor. Anneler olayı ile ilgili BDP ve HDP’nin de bakışını, konuşmalarını dikkatinize sunuyorum. Bu şaşkına çevirdi, ezberler bozuldu. Annelerin ‘çocuklarımıza sahip çıkacağız’ demesi bir devrim. Ben öyle görüyorum. Ama çok rahatsız oldular. Ben gecikmiş bir anne feryadı olarak görüyorum.

Haberin Devamı

Eşbaşkan ‘Anneler para aldığı için oradalar’ diyor. Bir başkası "terör örgütüne katılmış daha ne istiyorsunuz" diyor, başka biri ‘kendileri gitti, zorla götürülmediler" diyor. Bunları örgüt değil siyaset kesimi söylüyor. Çözüm sürecini yürütenler bunları söyleyemez. "Bu benim için sürpriz bu yapıları bilmiyordum’’ da demiyorum. O saflıkta değilim. Çözüm süreci adaletli bakmayı gerektirir. Adaletli olacaksın.

Empati yapmayanlar çözüm süreciyle uğraşmasınlar. Anlayamazlar çünkü. Biz Ak Parti olarak bugüne kolay gelemdik. Hesaplaşmalarla, meydan okumalarla nice risklerle geldik. Öyle mesafe almak kolay değil. Çocuklar dün teslim edildi. Bir sürü spekülasyonlar yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!