Putin’i o masaya oturtmadılar ama

Güncelleme Tarihi:

Putin’i o masaya oturtmadılar ama
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2014 01:10

G-7 zirvesi için Brüksel’de bir araya gelen zengin ülke liderleri, 16 yıldan bu yana ilk kez Rusya liderini toplantıya davet etmedi. Kırım’ın Rusya’ya ilhakı yüzünden dışlanan Putin ise Fransız TV’sinde Batı’ya sert mesaj verdi. Brüksel’de Putin’i dışlayan liderler bugün Normandiya çıkarmasının 70’inci yıl törenleri için gittikleri Fransa’da Rus liderle görüşecekler.

Haberin Devamı

ABD ve Rusya arasında Ukrayna krizi nedeniyle soğuk rüzgârlar esmeye devam ediyor. ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada'dan oluşan G-7 ülkeleri, Rusya'nın mart ayında Kırım'ı ilhak etmesinin ardından ilk kez önceki gün bir araya geldi. Rusya, Kırım'ı ilhakı sonrası 1997'de katıldığı G-8 sanayileşmiş ülkeler grubundan ihraç edilmişti. Rusya'nın ihraç edilmesiyle Soçi yerine Brüksel'de yapılan zirvede "Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlali sürdüren" Rusya kınandı. Rusya Devlet Başkanı Vlamidir Putin'siz toplantıda G-7 ülkeleri Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanabileceğini açıkladı. Soğukluk, G-7 zirvesinin dışında Normandiya çıkarmasının 70’inci yıl anma törenlerinin düzenlendiği Fransa’daki buluşmaya da yansıdı. Rus lider Fransız basınına "ABD Başkan Obama'nın benimle görüşmek istememesi için bir neden göremiyorum. Ama elbette kendi kararı" açıklaması yaptı. Buna karşılık Obama, bugün Putin ile yüz yüze geleceklerini, bir ‘görüşme’ olmasa bile konuşabileceklerini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise konuk ettiği iki dünya devi arasındaki gerginlik yüzünden çareyi iki kez akşam yemeği yemede buldu. Hollande, dün önce Obama ile saat 19.00’da Paris’te bir lokantada yemek yedi. Ardından saat 21.00’de cumhurbaşkanlığı konutu Elysee Sarayı’nda Putin ile çorba menülü hafif bir akşam yemeğinde bir araya geldi. Ayrıca İngiltere Başbakanı Cameron’un ardından Almanya Başbakanı Merkel’in de Putin ile ikili görüşme yapması bekleniyor. Dolayısıyla Brüksel’deki kriz havası, ikili devlet ilişkilerine yansımamış olacak.

Haberin Devamı

Şatoda zoraki buluşma

2’nci Dünya Savaşı’nın dönüm noktası olan müttefiklerin Almanya’ya karşı Fransa’ya yaptığı Normandiya Çıkarması’nın 70’nci yıldönümü kapsamında 18’nci yüzyıldan kalma Benouville Şatosu’nda Hollande’ın bugün vereceği öğle yemeğine İngiliz Kraliçesi 2’nci Elizabeth dahil 20 lider katılacak. Hollande’ın Putin’le Ukrayna’nın yeni Devlet Başkanı seçilen Poroşenko’yu bir araya getirip fotoğraf çektirmek için fırsat kollayacağı da belirtiliyor.

Haberin Devamı

Putin-Cameron havalimanında

Ukrayna krizinin başlamasından bu yana Batılı liderlerle görüşemeyen Putin dün ilk kez İngiltere Başbakanı Cameron ile Charles de Gaulle Havalimanı’nda bir araya geldi. Obama-Hollande görüşmesinde ise ABD’nin Fransız bankası BNP Paribas’ya 7,3 milyar Euro ceza kesmesi, Fransa’nın Rusya’ya Mistral savaş gemisi satışı ve Ukrayna konuşuldu. Fransa, ilk teslim tarihi olan ekime kadar Rusya ile 1,2 milyar Euro’luk Mistral anlaşmasının bozulmaması için Ukrayna’daki tansiyonun düşmesi yönünde diplomatik çaba gösteriyor.

NATO’ya kayıtsız kalamayız

Putin, Batı tarafından dışarıda bırakıldığı G-7 zirvesi devam ederken Fransa’nın en çok izlenen televizyonu TF1 ve en çok dinlenen radyosu Europe 1’a konuşarak kendisini “saldırgan ve agresif olmakla” suçlayan ABD lideri Obama ve Amerikan diplomasisine sert eleştiriler yöneltti: “Ne Rus milliyetçilerini desteklemek ne de yeni bir imparatorluk kurmak gibi hedeflerimiz var... Ukrayna’nın NATO’ya girmesi bizi endişelendirir. Bu NATO’nun askeri yapılanmalarının sınırlarımıza dayanması demektir. Buna kayıtsız kalamayız...”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!