Yeni yol haritası toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Yeni yol haritası toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2014 01:04

BAŞBAKAN Yardımcısı Beşir Atalay’ın “Yeni bir yol haritasının üzerinde çalışılması, sonuca doğru daha hızlı adımlar atılması kararlaştırıldı” sözleriyle duyurduğu çözüm sürecinin yeni aşamasında önemli toplantılarından biri bu haftasonu gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Hükümet, HDP’lilerle birlikte ‘yeni yol haritasını’ görüşecek. Edinilen bilgilere göre, aralarında çözüm sürecinin koordinatörü Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da olduğu hükümet kanadıyla, HDP’nin İmralı heyetini oluşturan Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve TBMM Meclis İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder bir araya gelecek.

EVE DÖNÜŞ YA DA DAĞDAN İNİŞ

Taraflar, yapılacak görüşmenin, yaklaşık 1 ay önce başlayan bu çaptaki görüşmeler serisinden farkını “İlk defa masaya somutlaşmış bir yol haritasıyla oturulacak. Somut bazı kararlar üzerinden bilgilendirmeler yapılacak” sözleriyle özetliyor. Görüşmeye ilişkin yansıyan bilgilere göre hükümet temsilcileri, HDP’lilere aralarında yeni bir ‘eve dönüş ya da dağdan iniş’ düzenlemesinin de olduğu başlıklar hakkında bilgilendirme yapacak, HDP’lilerin değerlendirmelerini alacak.

Haberin Devamı

HABUR ENDİŞESİ

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da geçen hafta yaptığı açıklamayla önem atfettiği ancak “Zaman zaman provoke edildi” dediği ‘eve dönüş’ planlamasının önemli başlıklarından birinin ise ‘Habur’ olduğu vurgulanıyor. HDP tarafının da “Demokratik siyaset önünü açacak, olmazsa olmaz düzenleme” savunusuyla önem verdiği ‘eve dönüş’te, “Süreci zora sokacak Habur benzeri gelişmelerin yaşanmaması” öncelikli başlıklardan biri olarak değerlendiriliyor. Hükümetin en geç 15 gün içinde somut bazı adımları atmaya başlamayı da planladığı belirtiliyor. Hükümetin, “Sürece ilişkin yasal çerçeve, hasta mahkûm ve hükümlülerin tahliyesi, Terörle Mücadele Yasası’nın yeniden ele alınması” konularında atmayı planladığı adımlar hakkında da HDP heyetine bilgi aktaracak. Hükümetin ‘hızlı adımlar’ şeklinde özetlediği süreç, Öcalan’ın da HDP’lilerle son görüşmesinde yaptığı öğrenilen “Hükümet adım attıkça, Çözüm Süreci’ni başlatan dönemdeki gibi biz de yeni adımlarla karşılık vereceğiz” değerlendirmesi çerçevesinde, PKK’nın da atacağı adımlarla sürdürülmesi öngörülüyor. Bu noktada PKK’nın atabileceği adımlar için ise HDP tarafından ‘Lice ve benzer bölgelerde yaşanan tansiyon yükseltici eylemlerin son erdirilmesi, sürece yönelik güvenin göstergesi olarak Kandil’den ve Avrupa’dan bazı isimlerin Türkiye’ye gelişi’ gibi seçeneklere dikkat çekiyor. Toplantı ‘olası’ bir erteleme halinde ise pazartesi yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!