TBMM'de CHP-HDP tartışması

Güncelleme Tarihi:

TBMMde CHP-HDP tartışması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2014 20:56

TBMM Genel Kurulu'nda, HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani'nin, "Kemalizm dediğiniz şey, bir parça Hitler bir parça Mussolini'dir" sözü tartışmaya neden oldu.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "yeni yargı paketi" olarak bilinen, Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın birinci bölümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Partisinin önergesi üzerinde konuşan HDP'li Zozani, 20. yüzyılın başlarından itibaren Avrupa'da sosyalizm ve kapitalizm çatışması yaşandığını belirterek, "Türkiye'nin kurucu unsuru dediğiniz siyaset doktrini biraz Mussolini'dir, biraz Hitler'dir. Kuruluşundan bugüne kadar Türkiye'nin bütün kurucu temellerine dinamit koyan bu nasyonal siyasi anlayış, Türkiye'yi bölünme eşiğine getirdi. Cesaretini, ilhamını Hitler'den Mussolini'den aldı. Sizin bugün savunduğunuz Kemalizm dediğiniz şey, aslında bir parça Hitler'dir, bir parça da Mussolini'dir. Bunun dışında bir şey değildir. Türkiye'nin temellerine koyduğunuz bu dinamiği biz bugün çıkarmaya, Türkiye'yi bu tehlikeden kurtarmaya çalışıyoruz" dedi.

Sataşma gerekçesiyle kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP'nin programı ve tüzüğünün belli olduğunu belirterek, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü Mussolini ile Hitler ile mukayese etmek aymazlıktır. Atatürk olmasaydı, Ağrı'nın yeni belediye başkanının 'tabelasını kaldıracağım' dediği Kazım Karabekir olmasaydı, Kürt halkı belki Ermenistan içinde Ermenilere karşı mücadele verecekti. 'Bin yıldır Kürt-Türk kardeşçe yaşıyor' diyeceksiniz, ama burada aymazca sapkınca laflar söyleyeceksiniz. Bunu size yakıştıramadım" diye konuştu.

HDP'li Zozani, Kürtlerin; "Erzurum Kongresi'nde, Amasya Genelgesi'nde ve Sivas Kongresi'nde desteklediği Anadolu halklarının bağımsızlık mücadelesinin verildiği döneme özlem duyduğunu" söyledi.

CHP'ye "Keşke sizin dediğiniz, adını andığınız Kemalist doktirin Erzurum Kongresi'nin resmini temsil ediyor olsaydı. Keşke Amasya Genelgesi'nin gereklerini burada söyleseydiniz" diye seslenen Zozani, CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz'a, "Size sataşıyorum, Sayın grup başkanvekilinin dediği o aymazlığı size doğrultuyorum" dedi.

Sataşma gerekçesiyle söz isteyen CHP'li Yılmaz, bugünün, HDP Grubu'nun CHP Grubu ile uğraşma günü olduğunu söyledi.

"CHP bu ülkede iktidar, o nedenle HDP Grubu her çıkışında bize sataşıyor" diyen Yılmaz, "HDP, bizim kurucu genel başkanımıza, Kurtuluş Savaşı'mızın büyük önderine bu şekilde hakaret ederek, kendisini aslında açıkça ifade ediyor" diye konuştu.

Yılmaz, HDP Muş Milletvekili Demir Çelik'in bir gazeteye verdiği röportajda, "Biz bu ülkede ayrı bir başkent, bayrak istiyoruz. Polis gücümüz, ayrı Meclisimiz olsun istiyoruz" dediğini kaydederek, "Bizim Kürt kardeşlerimizle bir sorunumuz yok, bizim üniter yapıyı bozmak isteyenlerle sorunumuz var" dedi. CHP'li Yılmaz, AK Parti Grubu'na da "Cumhurbaşkanlığı yolunda HDP ve İmralı ile nasıl işbirliği yaptığınızı biliyoruz" diye seslendi.

Tekrar kürsüye gelen Zozani, "Artık bölücü olmadığımızı ifade etmeyeceğiz" dedi.

Türkiye kamuoyunun kendilerine inandığını ve partilerini Ana Muhalefet Partisi olarak gördüğünü iddia eden Zozani, CHP'ye yönelik, "Siz kendi kafanızda bir getto oluşturdunuz, burada yaşamaya çalışıyorsunuz. Sizin ayaklarınızın altındaki halıyı çektiğiniz için çok sinirlisiniz, varlık gerekçeleriniz ortadan kalktığınız için böylesiniz" sözlerini kullandı.

CHP'li Altay da "Tertemiz, lekesiz, şaibesiz bir Cumhurbaşkanının peşindeyiz, sadece kendisi değil, ailesi, akrabası şaibeye bulaşmamış bir Cumhurbaşkanı'nın peşindeyiz. CHP'nin anlayışı budur" dedi. Altay, HDP Grubu'na, "Bu agresif siyasetinizden neyi amaçladığınızı anlamış değiliz. Bu topraklar Türklere de Kürtlere de yeter. Yeter ki bu coğrafyada sinsi emelleri olan dış odakların oyununa gelmeyelim" diye seslendi.

Ağrı Belediye Başkanı seçilen BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise Ağrı'nın göbeğinde, 1930'larda Ağrı'yı bombalayan uçağın pervanelerinin asılı olduğu abide bulunduğunu söyledi.

Bu abideden Kürtler'in rahatsız olduğunu belirten Sakık, "bu abidenin şehrin dışına çıkarılması gerektiğini" söylediğini kaydetti. Sakık, "Bir gazeteci, 'Kazım Karabekir'in ismi duracak mı?' diye sorunca, ben de 'militarizmi çağrıştıracak hiçbir isim burada olmayacak' dedim. Ben hiçbir değere asla hakaret etmedim" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!