Dünya Çevre Günü’nde Haliç’ten manzaralar

Güncelleme Tarihi:

Dünya Çevre Günü’nde Haliç’ten manzaralar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2014 01:35

Haberin Devamı

Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü. Tüm dünyada çevre günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Türkiye’de de pek çok kurum çevre günü nedeniyle çevrenin temizliğine vurgu yapan organizasyonlar düzenliyor. Kamu kurumları başta olmak üzere pek çok kurum ve kuruluş da Dünya Çevre Günü nedeniyle doğa ve ekoloji temelli açıklamalarda bulundu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın dün yaptığı açıklamanın başlığı ise ‘En çevreci biziz’ oldu. Ancak resmi olmayan rakamlara göre 20 milyona yakın insanın yaşadığı bilinen İstanbul Haliç’te Dünya Çevre Günü’ne yakışmayan bir manzara vardı. Yağışların da etkisiyle gelen pislik Haliç kıyısına birikmiş durumda. Üstelik ölü fareler de pisliklerin arasında tüm sahili boyunca kıyıya vurmuş vaziyette. Bazı tekneler suya batmış. Teknelerin içi dahi pislikle dolmuş. Kargalar ve köpekler kıyıya vuran pisliklerin içinden yiyecek bulmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

HALİÇ TÜNELİ ÇARE OLABİLİR

Dünya Çevre Günü’nde Haliç’ten manzaralar

ODTÜ Deniz Bilimleri’nden Prof. Dr. Cemal Saydam, kısa sürede çok fazla yağış düştüğünü Haliç’in dezavantajından dolayı da bu durumların oluştuğunu belirtti. Belediyeyi suçlamanın doğru olmayacağını anlatan Saydam, “Bunun çaresi Unkapanı Köprüsü’nü ayaklı sisteme geçirmek. Çünkü altındaki 4 metre suyun altında kalan duba yüzey akıntılarına engel oluyor. Pislik de gidemiyor. Kıyıya vuruyor. Kadir Topbaş’ın bir projesi vardı. Köprü yerine Haliç’in altından tünel geçirmek. Bu hayata geçirilmeli. Ama çıkan köprü de yine Haliç’e bırakılmamalı. Bodrum götürüp batırsınlar. Sualtı turizmine katkısı olur. Bu da Haliç’in sıkıntısı. Akıntı yok. En küçü bir olayda Haliç pislik içinde kalıyor” dedi. Haliç’e kanalizasyonların gitmediğini belirten Saydam, “Haliç’in etrafına kuşaklama yapıldı. Kanalizasyon yok. Ancak bu tarz ani baskınlar da taşıyor olabilir. Bu geçici bir durumdur. Görüntü kirliliği olur. Ama farelerçok sorun değil. Organik maddedir. Deniz yok eder. Balıklar yer.”

Haberin Devamı

Dünya Çevre Günü’nde Haliç’ten manzaralar

Haliç’teki balıkçılar da zaman zaman kirlilik olduğunu ancak yağışlarla birlikte bunun arttığını söyledi. Batan teknelerin zaten arızalı olduğunu anlatan bir balıkçı da denizi temizlemeye başladıklarını ancak görevlilerin yetersiz kaldığını anlattı.

Dünya Çevre Günü’nde Haliç’ten manzaralar

Dünya Çevre Günü’nde Haliç’ten manzaralar

Dünya Çevre Günü’nde Haliç’ten manzaralar

DENİZDEN TELEVİZYON BİLE ÇIKTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, temizleme çalışmaları sırasında denizden çıkardıkları televizyon, oto lastiği, saat, bisiklet, battaniye, ayakkabı, dizüstü bilgisayar, terazi kefesinin de aralarında bulunduğu malzemeleri sergiledi.

Haberin Devamı

Deniz Hizmetleri Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, deniz altında ve üstündeki rutin temizlik çalışmalarına Dünya Çevre Günü'nde de devam etti. Ekipler, 10 dalgıçla Kadıköy açıklarında temizlik çalışması yaptı.

Denizden çıkarılan ve sergilenen malzemeler, vatandaşların yoğun ilgisini çekti. (AA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!