Sevinç ve tepki

Güncelleme Tarihi:

Sevinç ve tepki
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2014 01:14

Vergi affı tasarısı, borçlu kulüpleri mutlu ederken, zamanında ödeme yapanlar buruk...

Haberin Devamı

HÜKÜMET tarafından hazırlanıp TBMM’ye sunulan vergi affı paketi, çok sayıda vatandaş ile birlikte bir çok kulübün de yüzünü güldürecek. Vergi affı, Spor Toto Süper Lig’deki 10 kulübün yaklaşık 320 milyon TL’yi bulan borçlarına ciddi rahatlama getirecek. Bazı kulüplerin mevcut vergi borcunun yarı yarıya azalması bekleniyor. Af sonrası kalan borçlar ise yeniden yapılandırılacak, taksitli ödemede kolaylık da sağlanacak.

FAİZ VE CEZA YOK

Af paketinde, vergilerin yanı sıra, SGK primleri ve idari para cezalarıyla, takipteki kamu alacaklarında gecikme faizlerinden ve cezalardan vazgeçiliyor.
Af paketinden en büyük avantajı ligi ikinci sırada tamamlayan ve yaklaşık 120 milyon TL vergi borcu bulunan Galatasaray elde edecek. Sarı kırmızılıların bu borcunun yarısını ana para, yarısını gecikme faizleri ve cezalar oluşturuyor. Cimbom’un en az 60 milyon TL’lik bir ödemeden kurtulacağı hesaplanıyor.
Lig üçüncüsü Beşiktaş’ın 130 milyon liralık vergi borcu var. Siyah beyazlıların bu yükünün en az 20 milyon TL’lik bölümünün de afla ortadan kalkması bekleniyor.
Beşiktaş’tan sonra Eskişehir 35 milyon, Trabzonspor 17 milyon TL vergi borcu ile listede sıralanıyor. Bursaspor’un da 2014 yılı sonuna kadar taksitlendirilen vergi borçları tutarı 722 bin TL’yi buluyor. 2015 ile 2017 arasında ödenecek tecilli vergi taksitlerinin toplamı ise 3 milyon 247 bin TL...

Haberin Devamı

DEVLETE büyük vergi borçları bulunan kulüpler af yasa tasarısını sevinçle karşılarken, iş dünyasında olduğu gibi kulüplerde de ödemelerini zamanında yapanlar şikayetçi.
Süper Toto Süper Lig’de 8 kulübün hiçbir vergi borcu yok.
Daha önce sık sık devlete ödediği vergiyi gündeme getiren ve bundan haklı bir gurur duyduğunu belirten Fenerbahçe Kulübü, yeni tasarı ile ilgili hiçbir yorumda bulunmadı. Sarı lacivertlilerin son 1 yılda 94 milyon TL vergi ödedikleri biliniyor.
Sarı lacivertli yönetim, konuyla ilgili sessiz kalırken, borçsuz tüm kulüplerin taraftarları, dün sosyal medyada vergi affını eleştirdi, borcuna sadık olanlara haksızlık yapıldığını dile getirdi.

Haberin Devamı

CAVCAV: BAŞKA LİG KURSUNLAR

Kulüpler Birliği ve G.Birliği Başkanı İlhan Cavcav, “Devlet büyüklerimizin kararlarına saygılıyız” derken, tepkisini de dile getirdi.
İstanbul kulüplerinin mali yapılanmasını eleştiren Cavcav şöyle devam etti:
“Bizim gibi vergi borçlarını ödeyen kulüplere yazık oluyor. İstanbul kulüpleri ayrı bir lig kursun, orada mücadele etsinler. Anadolu kulüpleri, Trabzonspor da dahil 15 kulüp ayrı bir ligde oynayalım. Bizler her türlü mükellefiyetimizi devletimize karşı yerine getiren kulüpleriz. Ama başkaları bunu yapmıyor.”

UZMANINDAN AF YORUMU

Bu kez ayrıcalıklı muamele olmayacak

DAHA önceki af yasasında, futbol kulüplerinin birikmiş vergi borçları, yıllık yüzde 3 faizle 10 yıl süre ile 120 taksite bağlanmıştı.
Yeni af düzenlemesinde futbol kulüplerine bir ayrıcalık tanınmadı.

Haberin Devamı

18 TAKSİTTE 36 AY SÜRE

Futbol kulüpleri, birikmiş vergi, sosyal sigortalar primi vb. borçlarının;
Anapara tutarında bir af olmayacak.
Birikmiş faiz borcu silinecek. Ancak bu hiç faiz alınmayacağı anlamına gelmiyor. TÜFE/ÜFE’ye faiz hesaplanacak
Ana para + hesaplanan faiz tutarı, taksitler halinde ödenebilecek
Taksitle yapılacak ödemeler;
ìAltı taksit için (1.05)
îDokuz taksit için (1.07)
ïOn iki taksit için (1.10)
ñOn sekiz taksit için (1.15)
katsayısı ile çarpılarak, ödenecek tutar bulunacak.
Bulunan tutar da taksit sayısına bölünmek suretiyle, ikişer aylık dönemler halinde ödenecek.

G.SARAY’IN KRİTİK

Af düzenlemesi kesinleşmiş vergi alacaklarını kapsadığı için, Galatasaray (tasarı aşamasında veya Meclis Genel Kurulu’nda değişiklik yapılmadığı takdirde) af yasasından yararlanamayacak.
Ancak Galatasaray’ın ihtilafı şu anda Maliye Bakanlığı Merkezi Uzlaşma Komisyonu’nda.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2013 yılı Faaliyet Raporu’na göre; bu komisyon 2013 yılında ortalama olarak vergilerin yüzde 87’sini, cezaların da yüzde 99’unu kaldırdı. Bu yönüyle uzlaşma, G.Saray için af yasasından daha avantajlı olabilir.

Şükrü KIZILOT

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!