Önergeye tape vetosu

Güncelleme Tarihi:

Önergeye tape vetosu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2014 01:12

CHP’nin Başbakan Tayyip Erdoğan hakkında verdiği soruşturma önergesi iade edildi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, önergedeki Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen görüşme kayıtlarını, “Haberleşme hürriyeti, özel hayatın ve soruşturmanın gizliliği” kapsamında değerlendirirdi.

Haberin Devamı

MECLİS Başkanı Cemil Çiçek, 17-25 Aralık soruşturmasıyla ilgili CHP’nin Başbakan Tayyip Erdoğan hakkında verdiği soruşturma önergesini, gerekçedeki ‘tapeler’ nedeniyle iade etti. Çiçek, Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen görüşme kayıtlarını, “Haberleşme hürriyeti, özel hayatın ve soruşturmanın gizliliği” kapsamında değerlendirirdi. Çiçek, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’a gönderdiği yazıda iade gerekçesini şöyle açıkladı:

KAYDA ALMA YASAĞI

“Önergenizde Başbakan ve Bilal Erdoğan arasında geçtiği öne sürülen telefon görüşmelerine ilişkin 5 ayrı dinleme kaydının yer aldığı anlaşılmaktadır. Haberleşme hürriyeti, Anayasa’nın 22. maddesinde korunan bir hak olup anılan maddeye göre haberleşmenin gizliliği esastır. Ayrıca Anayasa’nın 20. maddesine göre herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahip olup özel hayatın ve aile hayatının gizliliği Anayasa’da dokunulmaz olarak nitelendirilmiştir. TCK’nın 132. maddesinde haberleşmenin gizliliğinin, 134. maddesinde özel hayatın gizliliğinin ve 285. maddesinde soruşturmanın gizliliğinin ihlaline ilişkin hükümler ile 133. maddesinde kişiler arasındaki konuşmaların dinlemesi ve kayda alınması yasağına ilişkin hükümler yer almaktadır. Dinleme kayıtlarının yasama faaliyetleri çerçevesinde açıklanması yasama sorumsuzluğu kapsamında kalmakla birlikte üçüncü kişilerin zararlarını tazmin hakkını ve kurumların sorumluluğunu ortadan kaldırmamaktadır.”

Haberin Devamı

GENSORU HAZIRLIĞI

CHP, gensoru hazırlığına başladı. CHP kurmayları, tapeleri gensoru metnine yedirme veya kısa gensoru yazıp Genel Kurul’da okunması gereken gerekçede tapeleri açıklama seçeneklerini değerlendiriyor. Karara tepki gösteren Altay, “Meclis Başkanı’nın gücü, tapelerin TBMM tutanaklarına girmesini engellemeye yetmeyecektir. TBMM, hukuken zanlı 61’inci Hükümet’in kirli işlerinin temizleneceği bir çamaşırhane değildir. Meclis Başkanı da çamaşırhanenin başı değildir. Hukuken zanlı, siyaseten kirli hükümetin önüne kendisini yatırmıştır. Üzülüyorum, Cemil Çiçek’in finali böyle olmamalıydı” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!