Kaza ile girişimci oldu

Güncelleme Tarihi:

Kaza ile girişimci oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2014 01:18

İzmir’de dört yıl önce ölümcül kaza geçiren makine mühendisi İlker Şafak, arkadan çarpmalara yönelik elektronik kart ve yazılım geliştirdi. Yeni projeler geliyor.

Haberin Devamı

GEÇİRDİĞİ kaza sonucu arkadan çarpmalara karşı buluş yapan ve bakanlığın ardından Türkiye Ekonomi Bankası’ndan da (TEB) kredi ve danışmanlık desteği alan İzmirli makine mühendisi İlker Şafak, medikal projesiyle ünlü hastanelerin, baz istasyonları projesiyle de GSM devlerinin görüştüğü bir girişimci olmayı başardı.

İlker Şafak’ın (32) girişimcilik hikayesi 2010 yılında arkadan çarpmaya dayalı ölümcül bir kaza geçirmesiyle başladı. Bu kazadan sonra her yıl 5 bin kişinin can verdiği trafik kazalarının yüzde 12’sinin nedeni olan arkadan çarpmalar konusunda elektronik kart ve yazılım geliştirdi. Bu projesiyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan hibe desteği alan Şafak, kurduğu Otarge Otomotiv Güvenlik Sistemleri Şirketi ile yatırımcı aramaya başladı. Bu sırada teknogirişimcilere verdiği destekle öne çıkan TEB’in kredisiyle cesaret bulan Şafak, iki proje daha geliştirdi.

Haberin Devamı

GSM devleri peşinde

Otomotiv güvenlik projesinin hedef kitlesinin ikinci el araçlar olduğunu belirten Şafak, “Bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. Bir yaşam da kurtulsa bizim için önemli” dedi. İkinci projelerinin baz istasyonlarıyla ilgili olduğunu belirten Şafak, “Geliştirdiğimiz inovatif ürünle baz istasyonlarının antenlerinin uzaktan kontrolü ve raporlamasını hızlandırıyoruz. Bu ürün müşteri memnuniyeti açısından önemli. Miting, afet gibi durumlarda çekmeyen yerlere hızlı bir yönlendirme yapılabilecek. Şu anda Turkcell, Vodafone ve Avea ile görüşmelerimiz sürüyor. Ürünümüz hazır. Görüşmelerden sonra gelecek talep sayısını belirleyeceğiz” dedi. Şafak, fikirlerinin işe dönüşmesinin sağlandığını belirterek, “Kredinin yanı sıra verdikleri danışmanlık da bizim için çok önemliydi” dedi.

PROJEYE İNANDIK, DESTEKLEDİK

Şafak’ın son projesini ise TEB Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz anlattı. Boz, “İlker Bey’in üç farklı projesine çeşitli desteklerde bulunduk. Sağlık sektöründeki R&D Medikal adlı projesine mentorluk, kredi ve yatırımcı desteği sağladık. Bize geldiğinde implant projesi tasarım aşamasındaydı, Ar-Ge’sini yapmaya başlamamıştı. Kredi beklentisi bulunuyordu. Biz projeye inandık ve kredi verdik. Ayrıca Ar-Ge aşamasında dünyanın en iyi omurilik ameliyatı yapan doktorlarından biri ile görüştürdük ve projesini yatırımcılarla buluşturduk. Şu anda belgeleri alınmış durumda. 15 gün içinde satışa hazır duruma gelecek” dedi. Boz ayrıca medikal projesinde Florance Nightingale Hastanesi’nin sahibi ile girişimciyi görüştürdüklerini de sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!