Kraliçe’nin tekerlekli sarayı

Güncelleme Tarihi:

Kraliçe’nin tekerlekli sarayı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2014 01:25

İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in Avustralyalı Jim Freclinson tarafından tasarlanan ve 10 yılda 50 kişilik bir ekip tarafından inşa edilen yeni resmi at arabası İngiliz Parlamentosu’nun açılış töreni vesilesiyle halka tanıtıldı.

Haberin Devamı

Altı at tarafından çekilen dört bir yanı camlı altın kaplama arabanın hidrolik sisteminin de altın kaplama olduğu ve her şeyden önemlisi içinde büyüleyici bir “müze” bulunduğu açıklandı.

Her bir kapı kolu 130 safir ve 24 elmasla süslenmiş arabanın yapımında İngiliz Kaşif Robert Falcon Scott’un Antarktika’da kullandığı kızaktan, ünlü fizikçi Sir Isaac Newton’ın ünlü elma ağacından, İkinci Dünya Savaşı’nda İngiliz şifre çözücülere ev sahipliği yapan Bletchley Park’ın 6 Numaralı kulübesinden ve Sir Edmund Hillary’nin Everest’e tırmanırken kullandığı kızaktan alınmış ahşap parçaları kullanıldı.

Arabada Kraliçe’nin oturacağı arka koltuğun İskoçya’da monarkların taç giyme törenlerinde kullanılan “Kader Taşı”nın bir parçasının üzerine yerleştirildiği belirtilirken, arabanın içinde Waterloo savaşından kalma bir saçma parçası, Flying Scotsman adlı Edinburgh-Londra treninden bir perçin, İkinci Dünya Savaşı’nda İngiltere’nin kullandığı “Spitfire” uçaklarından bir civata ve Çanakkale çıkartması sırasında İngiliz askerlerinin giydiği üniformalardan bir düğme de yer aldı.

Haberin Devamı

Daha şimdiden “tarihi eser” statüsündeki at arabasının tasarımcısı Jim Freclinson, üretim masraflarının önemli bir bölümünü kendi cebinden karşıladığını; tarihi parçaların ise genellikle çeşitli vakıflar tarafından bağışlandığını belirterek bu aracın üretiminde İngiliz halkının ödediği vergilerden tek bir peninin bile kullanılmadığına dikkat çekti.

“HÜKÜMETİM EKONOMİYİ GÜÇLENDİRMEYE DEVAM EDECEK”
Kraliçe Elizabeth yeni at arabasıyla gittiği parlamento açılış töreninde geleneklere uygun olarak bir de konuşma yaptı.

63 yıllık iktidarı boyunca hamile olduğu 1959 ve 1963 yılları dışında her yıl Parlamento’yu bizzat açan Kraliçe, bu yılki konuşmasında “Hükümetim yasama programı ile bu yıl da daha güçlü bir ekonomi ve daha eşitlikçi bir toplum yaratma ideali için çalışmaya devam edecek. Ekonomiyi güçlendirmek, istikrar ve güven sağlamak için bakanlarım ülkenin borçlarını azaltacak; mortgage ve faiz oranlarının düşük kaldığından emin olacak” dedi.

Haberin Devamı

Kraliçe hükümet yetkilileri tarafından yazıldığı bilinen konuşmasında “Hükümet çok çalışanları ödüllendirecek bir ekonomik sistem yaratmaya çalışacak, vergileri düşürecek, evli çiftlere vergi kolaylıkları sağlanacak, İngiltere’yi bir iş kurmak için en çekici ülke haline getirecek düzenlemeleri yapacak” dedi.

88 yaşındaki Kraliçe, 10 dakika süren ve tüm İngiliz kanallarında canlı yayınlanan konuşmasında gelecek yıl yürürlüğe girmesi planlanan 11 yasayı da tanıttı. Bu yasalar kapsamında emeklilere daha kolay tasarruf yapma imkanının sağlanacağı, tüm ailelere daha ucuz çocuk bakım hizmetlerinin sunulacağı ve çalışanlarına asgari ücret ödemeyen işverenlere daha sert cezalar verileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Kraliçe konuşmasında “hükümetin seçmenlere daha fazla güç vereceğini” de belirtirken, yeni bir yasa tasarısı sayesinde önemli hatalar yapan milletvekillerinin görevden alınıp o bölgelerde ara seçime gidilmesinin kolaylaştırılacağını” da ifade etti.

Kraliçe’nin tekerlekli sarayı

1- Galeri: At arabalarının çatısının çevresindeki dekorasyon galeri olarak biliniyor. Bu arabada galeri İngiltere, İskoçya, Kuzey İrlanda ve Galler’in resmi çiçekleri ile süslendi.
2- Lambalar: Arabanın dört bir köşesinde bulunan altın kaplama lambaların her biri farklı bir İskoç camından üretilmiş. Her lambanın üzerinde İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda ve İngiltere’yi temsil eden farklı semboller bulunuyor.
3- Süspansiyon sistemi: Çelikten üretilmiş ve altınla kaplanmış.
4- Elektrik: Bu elektrikli bir at arabası. Sürücünün koltuğunun altına yerleştirilmiş olan bateri, arabada birkaç saatlik elektrik kullanımına imkan sağlıyor.
5- Kapı kolları: Yeni Zelanda’da üretilen kapı kollarının üzerinde tam 130 Avustralya safiri ve 24 elmas bulunuyor. Elmaslardan ikisi kapı kolları üzerindeki aslan figürünün gözlerini oluşturuyor.
6- Kapı panelleri: Kapı panelleri üzerinde İngiliz tarihindeki önemli savaşlar, binalar ve mekanlardan kalıntılar sıralanmış.
7- Kol koyma panelleri: Bu paneller eski Britanya Kraliyet Yatı’ndan alınan parçalarla yapılmış. Kollukların altında ısı ve pencere kontrolleri bulunuyor.
8- Koltuklar: Sudbury ipeği ile kaplı koltuklar Kraliyet Amblemi ve Birleşik Krallık’ın dört parçasının amblemleri ile süslenmiş.
9- Tekerlekler: Normalde at arabalarının tekerlekleri tahtadan üretilse de bu araçta tekerleklerin çok daha uzun süre dayanan alüminyumdan üretilmesi tercih edilmiş.
10-Orta kol: Arabanın ağırlığını üzerinde taşıyan “orta kol” olarak bilinen aksam Avustralya’da yetişen okaliptüs ağacından yapılmış.
11-Boya: 10 kat boyanan araba farklı ışıklarda farklı renklerde görünüyor.
12-Direk :Altı atın bağlandığı 2.5 metre uzunluğundaki direk buraya takılıyor.
13-Taç: HMS Victory gemisinden alınan meşeden yapılmış olan altın kaplama tacın içinde küçük bir kamera bulunuyor. Bu kameradan yapılacak yayın gelecekteki resmi geçit törenlerinde kraliçenin bakış açısının televizyonlardan gösterilmesine imkan sağlayacak.

Haberin Devamı

Kraliçe’nin tekerlekli sarayı
Kraliçe’nin tekerlekli sarayı

Araçta Gelibolu'daki İngiliz askerinin üniformasından bir düğme de var.

BAKMADAN GEÇME!