Mavi Kartlılar da borçlanabilir mi

Güncelleme Tarihi:

Mavi Kartlılar da borçlanabilir mi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2014 10:30

Uzmanımız Ayhan Can sorularınızı cevaplamaya devam ediyor. İşte merak ettikleriniz...

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de hiç çalışma­dım. Almanya’da 30 yıldır ikamet ediyor ve 25 yıldır sigortaya tabi çalışıyorum. Ancak beş yıl önce Türk vatan­daşlığından çıkıp Alman vatandaşı oldum. Mavi Kart sahibi olarak Tür­kiye’den emekli olabilir miyim?

- Pembe veya mavi kart sahip­leri, yasal olarak Türk vatandaşı sayılmadıkları için 3201 sayılı Yurt­dışı Borçlanma Kanunu kapsamında tanınan haklardan yararlanamaz. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun vereceği ret cevabına karşı dava açabilirsiniz. Mahkeme, Almanya’da Türk vatandaşlığında geçen 20 yıllık çalışma sürenizin yurtdışı borçlan­masında dikkate alınması gerektiği yönünde karar verecektir. Bu konuda verilen sayısız örnek karar var. SGK, mah­kemenin kararına itiraz e

Mavi Kartlılar da borçlanabilir mi
dip Yargı­tay’a gidecektir. Ancak Yargıtay 21. Hukuk Dairesi’nin (2007/24646 Esas, 2008/17469 sayılı kararı) yanı sıra Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun da davacıların lehinde verdiği onlar­ca örnek kararı var. Bunlardan biri de 2010/10/21/, 2010/240 karar sayılı kararı’dır.
Dava yoluyla borçlanmayı hak kazanacağınız 20 yıllık süre, emekli olmaya yetmeyecektir. Eksik kalan 5 yılı da ileriki dönemde ikinci borçlan­mayla tamamlayıp emeklilik hakkını kazanabilirsiniz.

ASKERLİK HİZMETLERİM YAŞ ŞARTINI ETKİLER Mİ

TÜRKİYE’de yaptığım asker­lik hizmetimi borçlanabilir miyim? Askerliğin borçlanılması, yaş şartını etkiler mi?
- Türkiye’de yapılan askerlik hizmeti, tıpkı yurtdışı süreleri gibi borçlanı­labilir. Ancak askerlik süre­sinin borçlanıl­ması 3201 sayılı Yurtdışı Borçlanma Kanunu çerçevesinde yapılmıyor. Bu konu, 5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanu­nu’nun 41’inci maddesinde düzen­lenmiş ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde belirtilmiştir.

NASIL HESAPLANIYOR?

Buna göre, er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreler borçlanıla­bilir. Borçlanma miktarı, prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kişinin belir­leyeceği günlük kazancın yüzde 32’si üzerinden hesaplan­maktadır. Asgari günlük kazanç miktarını tercih edenler, günlük 11.42 TL (aylık 346.60 TL) üze­rinden askerlik süreleri­ni
Mavi Kartlılar da borçlanabilir mi
borçlanabilirler.
Şunu da hemen belir­telim; dövizle askerlik kapsamında geçen askerlik hizmetleri, yurtdışı borçlanması olarak dikkate alınmaz. Bu süreleri 3201 yılı Yurtdışı Borçlan­ma Kanunu çerçevesinde yapacağınız borçlanma kapsamında saydırabilir­siniz.
Askerlik hizmeti, Türkiye’de ilk defa sigorta başlangıcından önceyse, o zaman bu sürenin borçlanılmasıyla, yaş şartı geriye çekilebilir ve emeklilik için gerekli olan prim ödeme gün sayısı azalabilir.

Haberin Devamı

HANGİ KURUMA BAŞVURMALIYIM

ALMANYA’ya gelmeden önce Türkiye’de çiftçilik yaptım ve Bağ-Kur’a prim yatırdım. Yurtdı­şındaki sürelerimi nereye borç­lanmam gerekiyor; SSK’ya mı yoksa Bağ-Kur’a mı?
- Türkiye’de sigortaya tabi hizmeti bulunanlar, yurtdışındaki çalışma sürelerini ve ev kadınlığında geçen sürelerini, Türkiye’de son olarak tabi oldukları sosyal güvenlik kurumuna borçlanmalı. 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı kanuna göre, Türkiye’de hizmeti olmayanların yurtdışı geçen çalışma süreleri eski adıyla Bağ-Kur olan 4-b sigortalısı olarak dikkate alınır.
Yurtdışı geçen sürelerinizin SSK’da, yani 4-a sigortalısı olarak dikkate alınmasını istiyorsanız, Türkiye’de si­gortaya tabi bir iş kolunda işe başlayıp bir sigorta girişi yaptırmanız gerekiyor. Bu durumda, Türkiye’de son defa tabi olduğunuz sigorta SSK olacağı için, yurtdışındaki süreleriniz 4-a sigortalısı kapsamında dikkate alınacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!