Amerikan askeri Avrupa’ya dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Amerikan askeri Avrupa’ya dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2014 01:32

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya ile Batı arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde çıktığı dört günlük Avrupa turuna dün Polonya’nın başkenti Varşova’dan başladı.

Haberin Devamı

Polonyalı ve ABD’li F16 savaş uçağı pilotlarını ziyaret eden Obama, ABD’nin Orta ve Doğu Avrupa’daki müttefiklerinin güvenliğine taahhüdünün kutsal olduğunu vurguladı. Belweder Sarayı’nda Polonya Devlet Başkanı Bronislaw Komorowski ile birlikte basın toplantısında konuşan Obama, Avrupa’daki Amerikan askeri varlığının artırılacağını açıkladı. Amerikan Kongresi’ne de seslenen ABD Başkanı, bu yöndeki çabalar için planlanan “Avrupa Yeniden Güven İnisiyatifi” adlı plan için 1 milyar dolarlık pakete de destek istedi. Konuşmasında Moskova ile ilişkilere de değinen Obama, Ukrayna seçimleri sonrasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile güvenin yeniden tesisinin mümkün olduğunu ama bunun zaman alacağını söyledi. Obama bunun için Putin’in Ukrayna sınırındaki Rus askerlerini çekmesi ve ayrılıkçılar üzerindeki etkisini kullanarak gerilimi dindirmesi gerektiğini kaydetti.

POROŞENKO İLE GÖRÜŞECEK

Haberin Devamı

Obama’nın bugün Polonya’da Ukrayna’nın yeni lideri Petro Poroşenko ile görüşmesi bekleniyor. Obama yarın Brüksel’de en zengin ülkeler grubu G7 Zirvesi’ne katılacak. Toplantıda ilk gündem maddesi Ukrayna’dan Kırım’ı ilhak eden Rusya’ya karşı izlenecek politikalar olacak. Normandiya Çıkarması’nın 70’inci yıldönümü için Fransa’ya geçecek Obama, burada Rusya lideri Putin ile de bir araya gelecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!