Mısır seçimlerinin resmi sonuçları açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Mısır seçimlerinin resmi sonuçları açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2014 00:09

Mısır cumhurbaşkanlığı seçimini, resmi sonuçlara göre eski savunma bakanı Abdulfettah es-Sisi'nin kazandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Mısır Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Enver el-Asi, başkent Kahire'de düzenlediği basın toplantısında, Sisi'nin 23 milyon 780 bin 104 oy ve yüzde 96,91'le seçimi kazandığını açıkladı.

Asi, "Seçime katılım oranı yüzde 47,45. Oyların yüzde 96,91'ini Sisi alırken, Hamdin Sabbahi, 757 bin 511 oyla yüzde 3,9'a ulaştı" dedi.

Resmi sonuçların açıklanmasının ardından, Sisi yanlıları Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda toplanmaya başladı. Güvenlik güçleri, meydanı trafiğe kapatırken, bölgedeki güvenlik önlemlerini arttırdı.

Öte yandan Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi, Seçim sonuçlarını tanımadığını açıkladı ve halkı, cuma günü sonuçları protesto etmeye çağırdı.

TEŞEKKÜR KONUŞMASI
Sisi, devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında, seçime katılımlarından dolayı ülkede ve yurt dışında yaşayan Mısırlılara teşekkür etti.

Haberin Devamı

Rakibi Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi'ye, demokratik seçim ortamında yarışma fırsatı sağladığı için de tebrik eden Sisi, Mısır halkını, "ulusal güçlerin üzerinde ittifak ettiği yol haritasının" kazanımlarından ikincisini tamamlamasından dolayı kutlarken, "Vakit, ülkemizi aydınlık yarınlara, daha iyi bir geleceğe ve istikrara taşıyacak işler yapma vaktidir" dedi.

Sisi ayrıca demokratik seçimin gerçekleşmesinde aktif rol alan asker, polis ve medya mensuplarından övgüyle söz etti.

Mısır seçimlerinin resmi sonuçları açıklandı

COŞKULU KUTLAMA
Resmi sonuçların açıklanmasının ardından Sisi yanlıları başkent Kahire'de coşkulu kutlamalar yaptı. Sisi yanlısı Mısırlı siyasetçiler tebrik mesajları yayımlarken, darbe karşıtları onu cumhurbaşkanı olarak tanımadıklarını belirtti.

Mısır seçimlerinin resmi sonuçları açıklandı

BAN: ELİNDEN GELENİ YAPACAĞINA İNANIYORUM
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır'da Cumhurbaşkanlığına seçilen Abdulfettah es-Sisi'nin, "Mısır halkının istikrarlı, demokratik ve müreffeh bir Mısır arzusunu gerçekleştirmek için elinden geleni yapacağına inandığını" bildirdi.

Haberin Devamı

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre Genel Sekreter Ban, barış, güvenlik, kalkınma ve insan haklarının, demokrasinin ayrılmaz parçaları olduğunu vurgulayarak, Mısır otoritelerinden demokratik kurum ve uygulamaları güçlendirmelerini istedi.

Uzun vadede güvenlik ve istikrarın, barışçıl siyasi diyalog ve rekabete izin verilmesinden, iyi yönetişim ve insan haklarının korunmasından geçtiğini kaydeden Ban, BM'nin Mısır'a her konuda desteğe hazır olduğunu bildirdi.

Mısır'daki askeri müdahalenin ardından yaşananları "darbe" olarak nitelemekten kaçınan Ban, Sisi'nin seçimi kazanmasına ilişkin mesajında tebrik ifadelerine yer vermemesi dikkati çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!