Kürkçü: Çocukları arayıp bulma kurumu değiliz

Güncelleme Tarihi:

Kürkçü: Çocukları arayıp bulma kurumu değiliz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2014 18:59

HDP’li Ertuğrul Kürkcü, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, çocukları için eylem yapan anneler konusuna değinerek, "Biz askere alma dairesi olarak iş görmediğimiz gibi çocukları arayıp bulma kurumu da değiliz" dedi.

Haberin Devamı

Kürkçü, "Biz Hükümetin ve herkesin şunu yapmasını istiyoruz: Çocuk asker kullanımının denetlenmesi konusunda uluslararası çocuk hakları sözleşmesine eklenen seçmeli protokolün kabul edilmesini istiyoruz. Türkiye’de silahlı bütün güçler bunu kabul etmelidir. Siz evlerinden ayrılarak sınırın ötesine geçen, orada kendilerine güvenli mekan bulduklarını düşünen, buraya gitmeyi seçmiş olan çocukların ailelerine kavuşmasını istiyor musunuz? Yapacağınız en önemli şey, barış sürecine hız vermek, çatışmayı ortadan kaldırmak, çatışma dolayısıyla ortaya çıkan eşitsizlik ve hukuksuzlukları tamamını ortadan kaldırmak, böylelikle herkesle birlikte o çocukların geri dönmelerine yardımcı olmaktır" dedi.

"AĞRI İLE BAŞLADI BAŞBAKAN’IN HER YERİ AĞRIDI"

AK Parti’nin yenilenen yerel seçimlerden "yenilerek çıktığını" öne süren Kürkcü, seçim kazanmanın "milletvekillerini seçimin yapılacağı yerlere yığmak değil gönül işi" olduğunu söyleyerek, "Ağrı’daki yenilgi AK Parti için ağır bir yenilgi oldu. Ağrı’dan ağrı çıktı. AK Parti’nin sultasından eninde sonunda kurtulacağız. Ağrı ile başladı Başbakan’ın her yeri ağrıdı. Daha ağrıyacak yerleri bitmedi. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı ve 2015 seçimleri var" ifadelerine yer verdi.

"HALKIN GÖNLÜNE GİDEN YOL KALEKOLDAN GEÇMEZ"

Çözüm sürecine değinen Kürkcü, sürecin gelişmesinin önünde en büyük engellerden birinin kalekolların yapımı olduğunu söyleyerek, halkın bunları kendine tehdit olarak gördüğünü ve bunların yapımına "demokratik yöntemlerle karşı koymaya çalıştığını" ifade etti. Kürkcü, "Barış için halkın gönlü kazanılacaksa, halkın gönlüne giden yol kalekoldan geçmez. Kalekol yapımına son verin" açıklamasında bulundu.

"ÇOCUKLARIN AİLELERİNE KAVUŞMASI İÇİN BARIŞ SÜRECİNE HIZ VERİLMELİ"

"Bir başka engel de Kürk siyasetine kaçırılan çocuklar meselesinin dayatılmış olmasıdır" diyerek eleştirilerine devam eden Kürkçü, "Biz Hükümetin ve herkesin şunu yapmasını istiyoruz: Çocuk asker kullanımının denetlenmesi konusunda uluslararası çocuk hakları sözleşmesine eklenen seçmeli protokolün kabul edilmesini istiyoruz. Türkiye’de silahlı bütün güçler bunu kabul etmelidir" ifadelerine yer verdi. Kürkcü, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Böyle bir etikle hukuki ilkeye kendisini bağlamayan Hükümetin şimdi aslında savaştırılmadıkları belli olan çocukların sığınmış oldukları bir kurumu yola getirmek için onunla yukarıdan ilişki kurmak için HDP’nin, BDP’nin ve Amed Belediyesi’nin kapısına dayanmasında anlaşılacak hiçbir şey yok. Hükümet açıkça çağrıda bulunuyoruz: Siz evlerinden ayrılarak sınırın ötesine geçen, orada kendilerine güvenli mekan bulduklarını düşünen, buraya gitmeyi seçmiş olan çocukların ailelerine kavuşmasını istiyor musunuz? Yapacağınız en önemli şey, barış sürecine hız vermek, çatışmayı ortadan kaldırmak, çatışma dolayısıyla ortaya çıkan eşitsizlik ve hukuksuzlukları tamamını ortadan kaldırmak, böylelikle herkesle birlikte o çocukların geri dönmelerine yardımcı olmaktır."

"BAŞBAKAN HERHALDE HÜR DAVA PARTİSİ’YLE KARIŞTIRIYOR BİZ HDP’YİZ"

Başbakan Erdoğan’ın partilerinin adını "Hür Demokrasi Partisi" olarak kullandığını belirterek, "Herhalde Hür Dava Partisi’yle karıştırıyor, o onun kendi ahbaplarıdır, biz HDP’yiz" diyerek Başbakan’a tepki gösterdi.

"BİZ ASKERE ALMA DAİRESİ OLARAK İŞ GÖRMEDİĞİMİZ GİBİ ÇOCUKLARI ARAYIP BULMA KURUMU DA DEĞİLİZ"

Çocukları için eylem yapan anneler konusuna değinen Kürkcü, "Biz askere alma dairesi olarak iş görmediğimiz gibi çocukları arayıp bulma kurumu da değiliz" dedi. Kürkcü, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ancak o ailelerin sıkıntısını anlıyoruz. O çocuklar eğer hakikaten ailelerine geri dönecek olsalar, onları bekleyen geleceğin ne olduğu hakkında bize kim ne garantiyi verebilir. Pozantı Cezaevi’nden çıkan ve oradaki çocuklarla yüz yüze görüşme yaptım. Bize söyledikleri ’bizim cezaevine girmemize yol açan etkinliklere katılmamızın nedeni, okuduğumuz okullarda bize ana dilimiz, kültürümüz, kimliğimiz dolayısıyla yapılan aşağılama ve ayrımcılık. Buna katlanamadık’ dediler. O çocukların bir bölümünün gitmiş olduklarını işitiyorum çünkü Mersin’de onlardan çok var. Bundan aylar önce ’asker onu aldı büyük şefkatle giydirdi’ denilen çocuğun 45 yıla hüküm giydiğini gazetelerden okuyoruz. Bu çocukların geldiklerinde kendilerini bekleyen geleceğin bu olduğunu bile bile, göre göre onların hem buraya gelmesini bekliyorsunuz hem de bunu bizim yapmamızı bekliyorsunuz. Çok şey bekliyorsunuz. Ben ailelere tavsiye ederim. Hem bizimle hem Hükümet ile diyalog kursunlar, siyasi çözüm yaratmak için. Bu tür sorunların çözümü bu tür kapıya dayanmalarda değil. Çözümü, Türkiye’nin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne koyduğu çekinceleri kaldırmasında. Çocukların ana dillerinde, kendi kültürlerinde eğitim görmelerini imkan tanıyan uluslararası statüyü kabul etmesidir. Çocuklara sadece çocuk muamelesinin yapılamayacağını herkesin bilmesi lazım. Evet doğru, 18 yaşın altındaki herkes çocuk ama 15 yaşındaki çocuğun da kendine göre bir muhakemesi, öz saygısı ve bunu koruma arzusu ve bunu koruyamadığı zaman kırılan gururu var. Bu kırılan gurur çocuklar için nerelere kapı açacağını kimse kestiremez."

"SENİN OLSA OLSA (YUMUŞAK G) PLANIN OLUR ONDAN DA BİR ŞEY ÇIKMAZ"

Başbakan Erdoğan’ın üslubunu eleştiren Kürkcü, "Bu ağız ağızsa, bizim de ağzımız var. Açarız ağzımızı, her şeyi deriz, bize de kimse hiçbir şey diyemez. Ama bugüne kadar sürecin hassasiyetini göz önüne aldık" dedi. "Müzakere heyetlerinin müzakere edecek ancak Ağrı Belediyesi’ni de Norşin’i de elinizden alırız. Her yerde her şeyi elinizden alırız. Sizinle kontratımız mı var ebediyen bu memleketin başında duracaksınız diye" ifadesini kullanan Kürkcü, "Yoksa B planı devreye girermiş. Ne senin B planın? Senin olsa olsa (yumuşak g) planın olur ondan da bir şey çıkmaz. B planının ne olduğunu anladık da bunu harfle ifade etmeye imkan yok" diye konuştu.

"MUTLU BEYEFENDİ, YAKINDA EMNİYET GENEL MÜDÜRÜ OLACAKMIŞ"

İstanbul Gaziosmanpaşa’da açılan "Öcalan’a özgürlük" standında çıkan olaylarla ilgili Eş Genel Başkan Sebahat Tuncel’in İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile görüştüğünü aktaran Kürkcü, "Valiye durumu anlattı. Mutlu beyefendi, yakında Emniyet Genel Müdürü olacakmış, Tanrı yurdumuzu korusun ondan, ’siz de açmasaydınız, zaten biz doğru bulmuyoruz’ dedi. Tuncel ’bu her yurttaşın hakkı’ dedi. Mutlu "Siz zaten çocukları dağa kaçırıyorsunuz, o yüzden bütün bunları istemeye de hakkınız yok’ dedi. Bunun üzerine sert bir cevap alıp telefon kapatıldı. Ben anlıyorum ki B planı budur. B planı Türkiye’nin her yerinde HDP’nin faaliyetini şu ya da bu şekilde önlemek, saldırı tertip etmek ve bizi diz üstü çökertmektir öyle mi? Ne diz üstü çökeriz, ne size yalvarırız; Ne sizin çektiğini yere gideriz; Ne sizinle dövüşüyoruz; haklarımızı birer birer gerçekleştiriyoruz. Öcalan’a da özgürlük isteyeceğiz. Barış için de halkların kardeşliği için mücadeleden de yılmayacağız. Bize saldıranlar halk olduğuna dair şu kadar kanıt gösterin ben de bütün lafları geri alayım. Onlar halk değil. Onlar kiralık katillerdir. Devletin pis işlerini yaptırmak için AKP’nin ellerine sopa verip Taksim’de gezdirdikleri cinsten ve soydan yaratıklardır" diye konuştu.

"HERKES ELİNDEN GELENİ YAPARSA ZATEN AK PARTİ BİRİNCİ TURU GEÇEMEZ"

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için kendi adaylarını çıkartacaklarını yineleyen Kürkçü, "O yüzden bize ortaklıktı, şuydu buydu bunlarla kimse gelmesin. Kimseyle bir anlaşmamız yok anlaşacağımız da yok. Herkes birinci turda kendi gücünü sınamalıdır. Bütün derdi AK Parti’yi iktidardan indirmek olanlar şöyle düşünmelidir: Herkes elinden geleni yaparsa zaten AK Parti birinci turu geçemez. Eğer ikinci tur hesaplarınız varsa bizi şimdiden ikinci tura kalamayacak olarak görmeyin. Biz ikinci tura kalmayı hedefliyoruz. Bizim adayımızın da ikinci tura kalacağını görerek kimseyle bugünden ortaklık kurmuyoruz" açıklamasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!