Enflasyon iki yılın zirvesinde

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon iki yılın zirvesinde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2014 10:04

Mayıs ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre Mayıs ayında TÜFE yüzde 0,40 olarak gerçekleşti. Beklentiler yüzde 0,49 olacağı yönündeydi. Yıllık TÜFE ise yüzde 9,66 oldu. Bu kategorideki beklenti ise yüzde 9,72 olacağı yönündeydi. Ancak bu oranla yıllık enflsayon son 2 senenin zirvesine çıkmış oldu.

Haberin Devamı

TÜİK Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Mayıs ayında TÜFE yüzde 0,40 olarak gerçekleşirken yıllık TÜFE ise yüzde 9,66 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon bu rakamla birlikte Nisan 2012'den bu yana en yüksek seviyesine gelerek iki senenin zirvesine çıktı. Yurt içi üretici fiyatlarında da yıllık enflasyon yüzde 11,28 olurken Mayıs ayında yurtiçi ÜFE yüzde 0,52 olarak gerçekleşti.

Ocak-Mayıs döneminde enflasyon ise yüzde 5,38 oldu.

ZAM ŞAMPİYONU KURU KAYISI

TÜİK verilerine göre, geçen ay yüzde 32,97'lik fiyat artışıyla kuru kayısı “zam şampiyonu” olurken, bu ürünü fiyatı yüzde 29,4 artan fındık içi ve fiyatı yüzde 23,64 artan yurt içi bir hafta veya daha fazla süreli turlar izledi.

Mayısta fiyatı, en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 20 ile şans oyunları masrafları (at yarışı), yüzde 17,43 ile limon, yüzde 14,37 ile çilek, yüzde 11,53 ile elma, yüzde 10,56 ile antep fıstığı, yüzde 10,44 ile gazeteler ve yüzde 8,16 ile şehirlerarası tren ücreti yer aldı. Mayısta fiyatı en az artan ürün ise yüzde 1,29 ile ekmek oldu.

Haberin Devamı

"İŞLENMEMİŞ GIDA DÜŞÜYOR"

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, işlenmemiş gıda fiyatlarında düzeltmenin sınırlı kalırken, işlenmiş gıdanın yükseliş eğilimini koruduğunu belirtti.

Kendi hesaplarına göre geçen yıl mayıs ayında işlenmemiş gıdanın aylık yüzde 5,3 gerilediğini, bu yıl ise yüzde 3,9 azalış gösterdiğini söyleyen Bürümcekçi, dolayısıyla yıllık bazda işlenmemiş gıda yıllık enflasyonunun yüzde 16,4 seviyesine yükseldiğini ve işlenmiş gıda fiyatları yıllık artışının ise yüzde 11,8'e ulaştığını ifade etti.

"Yıllık TÜFE yükseliş eğilimine devam etti ama burası zirve olabilir" diyen Bürümcekçi, gelecek dönem seyri açısından 17 Aralık'tan sonra TL'de gerçekleşen ve bir ara yüzde 10'a ulaşan ilave değer kaybının bugünlerde yüzde 2'ye kadar gerilemesinin yukarı yönlü ilave riskleri sınırlayacak bir gelişme olduğuna dikkati çekti.

Ayrıca, haziran ayından itibaren lehte baz etkilerinin de devreye gireceğinden bahseden Bürümcekçi, "Bu nedenle, yıllık enflasyonun mayıs ayında ulaştığı seviyenin bu yılın zirve noktası olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda, güncel dolar/TL kurunun yıl sonu tahminimizin (2,15) altında seyretmesi nedeniyle 2014 yıl sonu TÜFE tahminimizi yüzde 8 düzeyinde korumaya devam ediyoruz" dedi.

Mayıs ayı enflasyon verilerinin TCMB'nin beklentilerine paralel olduğunu ve elini bir miktar rahatlattığını düşünen Bürümcekçi, şunları kaydetti:

"TCMB'nin haziran ayını pas geçeceği ön tahminimizin olasılığını azaltacak bazı gelişmeleri de izlemekteyiz. Haziranda sabit kalsa da, enflasyonun yönünü aşağı çevirmesiyle faiz indirimlerinin temmuz ayından itibaren devam edebileceği ve toplamda (mayıs dahil) 125 baz puana ulaşabileceğini de belirtmiştik. Buna karşılık, iki önemli ve yadsınamayacak gelişmenin bu beklentimiz üzerindeki riskleri artırdığını da düşünmekteyiz. Birincisi, son günlerde ABD 10 yıl tahvil faizlerinin bu yıl ilk kez yüzde 2,50 seviyesinin altına inmesi ki, getiri eğrisi bağlamında yurt içi faizlere de etkisi olmaktadır. Bir diğer deyişle, bizim 10 yıl faizlerimiz yüzde 9'a doğru inmekte olduğundan getiri eğrisinin yataylığında bir değişmeye yol açmadan kısa ucunu da aşağı çekme imkanı vermektedir. İkincisi ise, Başbakan Erdoğan'ın TCMB'ye yönelik sert eleştirileri sonrası artan politik baskı algılamasıdır. Bu unsurların öngördüğümüz indirim zamanlamasını öne çekmesini yine de önemli bir problem olarak görmezken, indirimin boyunu agresifleştirmesi durumunda TCMB'nin kredibilitesi açısından olumsuz yansımaları olacağını düşünüyoruz. Bu bağlamda, Bakanlar Kurulu sunumunda yer verilen bir grafikte 'ölçülü faiz indirimleri' ve 'sert faiz indirimi' etkilerinin karşılaştırılarak tercihin ölçülüden yana olacağı mesajının verilmesini şu an için olumlu haneye yazıyoruz."

Öte yandan, yarın açıklanacak olan mayıs ayı reel kur endeksinin (REK) enflasyon gerçekleşmesi sonrası önceki 107,9 değerinden 110,5 civarına sert bir yükseliş göstereceğini öngören Bürümcekçi, şu anda bulunulan 2,4750 kur sepeti seviyesinde seyrin haziran ayı boyunca sürmesi durumunda da endeksin bu civarlarda kalacağını hesapladıklarının ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!