ATC'de 17 Aralık depremi

Güncelleme Tarihi:

ATCde 17 Aralık depremi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2014 01:19

Türkiye’de yaşanan kırılma, ABD’deki Türk Amerikan derneklerine de yansıdı. Washington’ın en büyük Türk-Amerikan çatı kuruluşlarından ATC’nin CEO’su Jim Holmes ve üst düzey iki yardımcısı kurumun üyelerine yolladığı Aralık bülteninde operasyonla ilgili Today’s Zaman Gazetesi’nden çıkan yazılara referans verilmesi sonrası başlayan süreçte topluca istifa ettiler.

Haberin Devamı

BAŞTA savunma sanayii şirketleri, Türkiye ve Amerika arasındaki ticarete katkı sağlayan kuruluşların bir araya gelerek oluşturduğu ABD’nin en büyük Türk-Amerikan çatı örgütlerinden Amerikan Türk Konseyi’nin (ATC) bu seneki yıllık konferansı üst düzey istifalarla sarsıldı. Örgütün 2005’ten beri başkan ve CEO’luğunu yürüten emekli büyükelçi Jim Holmes, 13 yıldan beri başkan yardımcısı olan Canan Büyüküstün ve son 14 yıldır kurumun direktörlüğünü yürüten Ayşe Sümer, Türkiye’deki siyasi tartışmaların etkisiyle görevlerinden istifa ettiler.

TODAY’S ZAMAN ALINTILARI

ATC kaynakları, istifaların 17 Aralık Büyük Rüşvet Operasyonu sonrası başlayan süreçte geldiğini bildirdiler. Buna göre ATC yönetimi, operasyonun ardından, üyelerine, Gülen Cemaati’ne yakın Today’s Zaman Gazetesi’nde çıkan haberlere referans veren bir bülten gönderdi. Ancak durum, bültenin tek yanlı hazırlandığını ve verilen referansların altında ATC tarafından yapılan yorumların taraflı olduğunu düşünen, ATC’nin bağlı olduğu Türk-Amerikan İş Konseyi’nin (TAİK) yürütme kurulu üyelerinden, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eski danışmanı Cüneyd Zapsu’nun tepkisini çekti. Aynı zamanda AK Parti’nin kurucularından olan Zapsu’nun tepkisi üzerine, Holmes ile ilgili şikâyet TAİK’in üst yönetimine kadar taşındı. Ardından ATC kaynaklarının verdiği bilgiye göre, rahatsızlık Türk Hükümeti’ne de aksettirildi. Ve iddiaya göre, Holmes’tan dolayı ATC konusunda oluşan rahatsızlığı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Mayıs ayında Washington’a yaptığı ziyaret sırasında bir araya geldiği ATC Yönetim Kurulu Başkanı Jim Jones’a elindeki yazılı metni okuyarak iletti.

Haberin Devamı

BASKILAR ARTINCA

ATC Yönetim Kurulu, önce Holmes’tan Zapsu’nun duyduğu rahatsızlığı gidermesini ve soruna bir çözüm bulmasını istedi. Ancak bu seneki toplantının hazırlık aşamasında yaşanan bazı aksaklıklar oluşan siyasi baskılara eklenince, ABD ve Türk Yönetimi’nden konferansa üst düzey katılımın da gerçekleşmemesi üzerine sonunda yönetim kurulu da istifa talebini desteklemeye karar verdi. Bunun üzerine Holmes, dün başlayan konferanstan bir gün önce üyelere görevinden ayrılacağını duyurdu. Holmes’un kararına iki üst düzey yardımcısı Büyüküstün ve Sümer de katılınca, ATC tepe yönetimi tamamen boşalmış oldu.

Haberin Devamı

BEN İKAZ EDİLSİN İSTEDİM

Cüneyd Zapsu ise iddialar üzerine Hürriyet’e yaptığı açıklamada, istifayla ilgisi olmadığını, kendisinin ATC’nin sadece ikaz edilmesini istediğini söyledi. Zapsu, açıklamasında şöyle dedi: “İstifa sürecinin benimle bir alakası olamayacağı gibi zaten ATC’nin benimle bir ilişkisi olamaz, olsa olsa TAİK’in olur. Çünkü ben kurulduğundan bu yana TAİK’in üyesi olup yönetimlerinde yer aldım ve diğer yönetim kurulu üyeleri gibi ben de ATC’nin son zamanlarda ekonomik bir kuruluş olduğunu unutup sanki siyasi bir think tank gibi hareket ettiğini görüp TAİK olarak ATC’nin ikaz edilmesini istedim. Bunun dışında ne oldu, neden istifa etti, yerine kim gelir vesaire ilgim yok. Ümit ederim ki yerine gelen Türk-Amerikan ekonomik ilişkileri için daha faydalı şeyler yapar.”

Haberin Devamı

KONFERANS SÖNÜK

Babacan’ın basın danışmanlığı konuya ilişkin bir açıklama yapmadı. Siyasi tartışmalar ve istifaların da etkisiyle, konferansın önceki yıllara göre oldukça sönük olduğu gözlendi. Daha önce Amerikan tarafından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, Başkan Yardımcısı Joe Biden gibi isimlerin katıldığı konferansa katılım, bu sene Beyaz Saray Ticaret Temsilcisi ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı seviyesinde gerçekleşti. Daha önce mutlaka bakan seviyesinde temsil edilen Türk Hükümeti’nden ise bu sene hiçbir kabine üyesi ATC için Washington’a gelmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!