Ziraat, Bank Asya’ya talip

Paralel devlet söylemiyle birlikte zaman zaman hedef olarak gösterilen Bank Asya’yı Ziraat Bankası satın almak istiyor.

Haberin Devamı

Ziraat’in katılım bankası kurma yönünde resmi kararı bulunuyordu.

ANKARA kulisleri son günlerde “Ziraat Bankası’nın Bank Asya katılım bankasını satın alacağı” yönündeki kulislerle çalkalanıyor. Görüştüğümüz Banka yöneticileri böyle bir girişim ‘resmen’ olmadığını söylediler ama böyle bir ihtimali de yalanlamadılar. Yani; Ziraat Bankası Bank Asya ile ilgileniyor.
Bu konu üzerinde çok fazla konuşulmak istenmiyor. Çünkü Bank Asya’nın siyasi bir özelliği de var; bu katılım bankası “Gülen Cemaati’nin bankası” olarak biliniyor. Dolayısıyla paralel devlet tartışmaları içinde bazen isim verilerek bazen isim verilmeden hedef yapılan bir banka.
Bank Asya’nın Ortadoğu sermayesini ortak olarak almak istediği ama bunun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından onay görmediği de, geçen ay konuşulmuştu.
Ziraat Bankası yetkilileri, konuyla ilgili konuşmaktan çekiniyorlar ama ‘kamu bankalarının birer katılım bankası kurması yönünde bir resmi karar olduğunu’ da hatırlatıyorlar. Dolayısıyla yeni bir katılım bankası kurulmasının maliyeti ile mevcut bir katılım bankasını satın alma opsiyonlarını araştırdıkları da biliniyor. Diğer katılım bankalarının hükümetin siyasi görüşleriyle aykırı düşen bir yönü bulunmuyor. Yani yeni bir katılım bankası mı, mevcut katılım bankalarından birini satın alma mı tartışmalarında ister istemez gözler Bank Asya’ya çevriliyor.
Ankara kulislerinde dolaşan diğer söylentilerle birlikte değerlendiğinde ortaya çıkan sonuç şu:
Bank Asya’nın mevcut sermaye yapısının değişmesini hükümet, özellikle de Başbakan Erdoğan mutlaka istiyor. Bu amaç doğrultusunda Bank Asya’nın Ziraat Bankası tarafından satın alınmasını sağlama yönünde çalışmalar var.

Yazarın Tüm Yazıları