Kuşu halkında geri adım yok

Güncelleme Tarihi:

Kuşu halkında geri adım yok
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2014 01:26

SİMAV Kuşu, nüfusu 2012 kayıtlarına göre 200, 2013’e göreyse 2 bin 158 olmasına rağmen, 'Yerel Yönetimler Yasası'nda 2011 verileri göz önünde bulundurularak, “2 binin altında olduğu gerekçesiyle” köye dönüştürüldü. Belediyelik haklarının ellerinden alınmasını kabul etmeyen Kuşulular, geçen 30 Mart'ta muhtar adayı çıkarmadı. 1648 kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu Kuşu'da 4 sandık kuruldu. Ancak, tek bir oy bile çıkmadı.

Haberin Devamı


İptal için dava açıldı

31 Mart sabahına muhtarsız uyanan Kuşu’ya Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran, Kuşu Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay’ı muhtar olarak atadı. Atama 2013 TÜİK verilerine göre 2 bin 158 nüfuslu Kuşu halkını tatmin etmedi. YSK seçimi iptal etti. Muhtar değil, belediye başkanı seçmek istediklerini sürekli vurgulayan Kuşulular, 1 Haziran’da tekrarlanan seçimde de oy kullanmadı, aday da çıkmadı. Bu arada Kuşu’nun köy statüsüne dönmesi kararının iptali için dava açıldı.

Müdür muhtar devam
Muhtarlığa atanan Kuşu Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay, daha önceki görevlendirme yazısında "muhtar seçilene kadar" ibaresi yer aldığı için şimdilik görevine devam ettiğini söyledi. Aktay, “Sanırım birkaç gün içinde kaymakam bey beni çağırır ve durum değerlendirmesi yaparız" dedi.

Haberin Devamı

CHP’den destek sözü
CHP Simav İlçe Başkanı Mehmet Aydın Uzun, 19 Mayıs 2011’de deprem nedeniyle göç veren Kuşu’nun 2012-2013 yılları arasında 2 binin üstünde nüfusu olduğunu belirterek şunları söyledi: “Hükümet, nüfusu 2 binin altında olan belediyeleri kapatmak için yasa çıkardı. Ama Kuşu'da 2012 ve 2013 nüfusu 2 binin üzerindedir. Bu nedenle herhangi bir köy veya beldeyle birleşmesine de gerek yok. 2012'de yasa yürürlüğe girdi. O süreçte Kuşu’nun 2 binin üzerinde nüfusu vardı. Halk demokratik bir şekilde sandığa gitmeme hakkını kullandı. Her zaman arkalarında bir gücüz. Bize ne zaman ihtiyaçları olsa orada olacağız. Bunun sözünü veriyorum..

Yanlıştan dönmek gerek
Yangında, depremde ya da kışın karda ölümler olsa, maddi hasarlı kazalar olsa bunun hesabını kim verecek? Belde iken belediye kapalı yolları açıyordu. Belediye olmadığı için köy imkanlarıyla kimse yolu açmaz. Hükümetin bu yanlış politikasından acilen dönmesi gerekir. Bence orada yaşayan insanları bir hiç olarak sayamayız. Çünkü Kuşu beldesinde yasa yürürlüğe girdiğinde nüfus yeterliydi. Kütahya milletvekillleri niçin seçiliyor? Kuşu'nun sorunlarının dinlenmesi ve belediyenin geri verilmesi lazım."

AK Parti: Haklı değil
AK Parti Simav İlçe Başkanı Hüseyin Güner, "Kuşu beldesi, 2011 TÜİK verilerine göre köy statüsüne girdi. Şu anda 2 binin üzerinde nüfusa sahip olması halkın mücadelesini haklı gösterebilir. Ama seçimlere katılmamak haklı bir davranış değildir" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!