10 bin şirket KEP taktı

Güncelleme Tarihi:

10 bin şirket KEP taktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2014 09:53

TÜRK Ticaret Kanunu ile bir milyonu aşkın limited ve anonim şirkete zorunlu hale gelen Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) uygulamasının sonuçları alınmaya başladı. Sisteme son bir yılda 10 bin kayıtlı kullanıcı dahil oldu.

Haberin Devamı

Türkiye Noterler Birliği KEP Genel Müdürü Kürşat Güney, kullanıcılara yüzde 70’e varan tasarruf sağlayan KEP’le askerlik tecilinin bile elektronik ortamda yapılabileceğini söyledi. Eser ve fikir hırsızlığından yakınan sanatçılarla, akademisyenlere “KEP koruması altına girin” çağrısı yapan Güney, bankaların da müşterilerini sisteme dahil ettiğini bildirdi.

KEP’in sonuçlarını Hürriyet’e değerlendiren Genel Müdür Güney, şu bilgileri verdi:

POSTADAN 1.5 MİLYAR TASARRUF

“2014 yılında 118 milyon iadeli taahhütlü postanın gönderileceği hesaplanıyor. Bu postaların KEP üzerinden gönderileceğini hesaplarsak sadece bu alanda yıllık 1.5 milyar lira tasarruf sağlanır. Sistemle ilgili 37 şehirdeki 65 noktada bayilik vereceğiz. Yıl sonuna kadar Türkiye genelinde uygulamayı başlatmayı öngörüyoruz. 2015 sonu itibariyle tüm limited ve anonim şirketler aktif KEP kullanıcısı olacak. Bayilik talebi daha çok Doğu ve Güneydoğu’dan geldi. İlk 20 bayinin yarısı Ankara’nın doğusundan geldi. Doğu’daki şirketler daha çabuk adapte oldular. Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda KEP tanımı yapıldı. BTK sorumluluklarını yerine getirdi. Ancak e-tebligat konusunda Adalet Bakanlığı tedbirli davrandı. Bakanlık bir yıldan fazla gecikti.

Haberin Devamı

KEP’te alıcının ‘ben maili görmedim’ diyebilme şansı bulunmuyor. Gönderinin içeriğiyle ilgili itiraz yapılamıyor. KEP’teki bilgiler delil olarak saklanabiliyor. Çünkü sisteme e-imzayla girmek zorundasınız. KEP, dünyanın birçok ülkesinde kullanılıyor. İlk kullanıcı ABD ama en son Almanya ve Türkiye girdiği için son teknoloji bizde bulunuyor. 2007’de sistemi kullanmaya başlayan İtalya’da 6 milyon abone, yıllık bir milyar KEP iletisi var. Biz benzer tabloya beş yıl içinde ulaşacağımızı öngörüyoruz.

AYLIK 5 BİN İLETİ ATILIYOR

Şu anda Türkiye’de KEP üzerinden aylık 5 bin ileti trafiği var. Öncelik finans sektörü olacak. Finans sektörü KEP’in lokomotifi olacak. Bankalarda şimdiden KEP’leştirme projeleri başladı. İlk olarak Garanti uygulamaya geçti. Bankalarla yapılan sözleşmeler sonucunda her talimat KEP üzerinden gerçekleştirilebilecek. Diğer kritik sektör enerji olacak. Doğalgaz ve elektrik firmaları yakın gelecekte KEP’i hayata sokacak. Firmalar faturaları okuyor, bir tarafa bırakıyor. Faturayı bulamayan abone gününde ödeme yapmadığı için kesinti gibi mağduriyetler yaşanıyor. KEP’leştirmeyle faturalar sistem üzerinden size gelecek. KEP’le önümüzdeki dönemde pasaport başvurusu, temiz kağıdı, askerlik yoklaması, elektrik bağlantısı yapılabilecek. Günlük yaşamda yaptırılan tadilatlarla ilgili elektrik, tesisat, fayans ustası gibi meslek erbapları ile yapılan gayri resmi anlaşmaları, ağızdan verilen iş yapma sözlerini resmileştirmek ve kayıt altına almak için KEP sistemi kullanılabilecek.

Haberin Devamı

APARTMAN AİDATI DA KEP ÜZERİNDEN

Özel ilişkilerde verilen sözler KEP’le belgelendirilebilecek, iletişim problemleri azaltılabilecek. Apartman yöneticileri sorun yaratan aidatları KEP üzerinden toplayabilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu, 26 milyon vatandaşla temasta. Emekliyle birlikte 40 milyon kişiyle ilgileniyor. SGK da bugün yarın KEP kullanmaya başlayacak. Mesela bir davada karar veriliyor ama taraflara tebligat yapılmadığı için dosya kapatılamıyor. KEP’le raflarda bekleyen dosyalar temizlenerek dava süreleri de kısalacak.

Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde kullanılan KEP’in ülkemizde de uygulanmaya başlaması yeni bir dönemin işaretidir. Bilimsel verilerle beslenen her türlü özgün içeriğin korunması ve güvenle paylaşılması akademik alanda çalışan tüm bireyleri rahatlatacak, onlara yeni bir iş yapma şekli kazandıracaktır. Gelişmiş teknolojik altyapısı sayesinde ileri seviyede güvenlik olanağı sunan KEP, yayın hırsızlığının ve emek istismarının da önüne geçecektir.”

Haberin Devamı

Ünlülere telif çağrısı

TNB KEP Pazarlama Direktörü Pelin Yelkencioğlu da eserlerini koruma altına almak isteyen sanatçılara çağrıda bulundu. Bir albüm için aylarca hatta yıllarca emek harcayan sanatçıların yazdığı şarkı sözlerinin KEP’le güvence altına alınacağını belirten Yelkencioğlu, ünlülere “Kullandığımız özel e-posta hesapları KEP özelliklerine sahip olmadığından anlaşmazlık durumlarında yasalar karşısında bir ispat ve delil niteliği taşımıyor. Aynı zamanda içeriği değiştirilebileceğinden riskli ve orijinalliği şüpheli kabul ediliyor. Sahip olduğumuz hukuki bilgi birikimimiz ve gelişmiş teknolojik altyapımızla tüm eser sahipleriyle çalışmaya, onlara özel projeler sunmaya hazırız. Bundan sonra eserleriniz çalınmasın, içeriği değiştirilmesin istiyorsanız hemen bir KEP adresi açtırın” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Yelkencioğlu, KEP’in mimari projelerde fikir hırsızlığının önüne geçeceğini de söyleyerek, “Ev sahibi ve kiracı arasındaki davaları azaltacak, sözlü yapılan bir çok konuya resmiyet kazandırarak tarafları güvence altına alacak. Tesisatçı, fayans ustası ile yapılan ‘ben öyle dememiştim’ tartışmaları da son bulacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!