GeriSeyahat Mutlaka görmeniz gereken10 doğa harikası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mutlaka görmeniz gereken10 doğa harikası

Mutlaka görmeniz gereken10 doğa harikası

Küçük bir seyahat yapmak istiyorsanız, tam da bu günlerde Türkiye’nin farklı yerlerinde görebileceğiniz doğa harikaları sizi bekliyor. Çok farkında olmasak da yaşadığımız coğrafya biyoçeşitlilik açısından dünyanın en özel alanlarından biri. Anadolu, her mevsim başka bir doğal güzelliği görebilmemizi sağlayacak kadar çeşitli ve cömert. Şehir yaşamının hızı ve monotonluğundan sıkılanlar için işte bu günlerde görülmesi gereken 10 yer...

Fotoğrafçı: Mustafa Büyükkafalı


AKBABALARI GÖRÜN

Akbabalar şu günlerde en kolay görülebilecek dev ve karizmatik kuşlar arasında yer alıyor.
Kara Akbaba, Kızıl Akbaba, Küçük Akbaba ve Sakallı Akbaba… Bu devleri görmek için Bolu – Dörtdivan’da ki Akbaba gözlem noktasına ya da Ankara Beypazarı’na gidebilirsiniz.

Mutlaka görmeniz gereken10 doğa harikası

ACARLAR LONGOZU

Çok şanslıyız, dünyadaki en büyük longoz ormanı bu topraklarda bulunuyor: Acarlar Longozu. Sakarya’nın Karasu ile Kaynarca ilçe sınırlarının birleştiği bölgede yer alıyor ve tam da burada nilüfer çiçeklerinin açtığı günlerdeyiz. Göl üzerinde sandal gezisi yaparak sadece nilüfer çiçeklerini değil, su içinde yetişen zarif bir bitki olan sumenekşesini de Türkiye’de yalnızca burada görebilirsiniz.

Mutlaka görmeniz gereken10 doğa harikası


UĞURBÖCEĞİ ŞÖLENİ

Kahramanmaraş'ın Çimen Dağı Uludaz Tepesi civarı bugünlerde muhteşem bir göç şölenine sahne oluyor. Binlerce uğur böceği tam da bugünlerde Uludaz tepesine doğru göç ediyor. Civar köylerdeki çocuklarla birlikte "Uç uç böceği, yarın düğün olacak, annen sana terlik pabuç alacak" tekerlemesini söyleyerek üzerinize konan uğur böceklerini yolcu edebilirsiniz.

Mutlaka görmeniz gereken10 doğa harikası


SARIKEÇİLİ GÖÇÜ
Anadolu'nun göçebe yaşamı sürdüren son Yörük topluluğu olan Sarıkeçililer için göç başladı. Kış aylarını Mersin'in Anamur, Aydıncık ve Gülnar ilçelerinde, yaz aylarını ise Konya ve Karaman yaylalarında geçiren Sarıkeçili Yörükleri, UNESCO tarafından hazırlanan Somut Olmayan Kültürel Miras Projesi (SOKÜM) kapsamında yaşamlarını sürdürebilmeleri için destekleniyor. Sarıkeçililerle, dernekleri aracılığıyla temasa geçebilir, kısa süreliğine de olsa göçlerine tanıklık edebilirsiniz.

Mutlaka görmeniz gereken10 doğa harikası


İNCİ KEFALİ GÖÇÜ

Dünyadaki en eşsiz olaylardan biri olan İnci Kefali göçü Van'da başladı. Milyonlarca balık sodalı sudan tatlı suya ulaşmak için akarsu ağızlarında sıraya girdi. Suyun akış yönünün tersine devam eden ve inanılmaz görüntüler sunan bu göçe tam da tanıklık edeceğimiz günlerdeyiz. Sadece, Van Gölü’nün tuzlu ve yüksek derecede sodalı sularında yaşayabilen, endemik bir balık türü olan bu canlı, en fazla yedi yıl yaşıyor ve üç yaşında üremeye başlıyor.

Mutlaka görmeniz gereken10 doğa harikası


LEYLEKLER BEBEK GETİRDİ

Hayatlarımızın binlerce yıllık tanıkları leylekler yeni yavrular dünya getiriyor. Tam da bugünlerde yumurtadan çıkan leylek yavrularını görmenin, onların takırtılarını dinlemenin tam zamanı… Leylekleri bu dönemde en iyi ve en yakından görebileceğiniz yer Beyşehir Gölü Milli Parkı’ndaki Yeşildağ Leylekler Vadisi. Burada leylekleri yavruları ile birlikte görüp fotoğraflayabilirsiniz.

Mutlaka görmeniz gereken10 doğa harikası


ANİ HARABELERİNDE PEMBE DANS…

Yılın tam da bugünlerinde ala sığırcıklar bir araya gelmeye başlayarak büyük sürüler halinde uçmaya başladı. Türkiye’de sadece Van, Ağrı ve Iğdır’da görülebilen karın bölgesi pembe olan bu kuşların gökyüzündeki pembe danslarının en iyi seyredilebileceği yerlerden biri Ani harabeleri.

Mutlaka görmeniz gereken10 doğa harikası

İSTANBUL’DAN YUNUS GEÇİYOR

Görülme sıklıkları giderek azalsa da bugünlerde İstanbul boğazında yunus görmek için geç kalmış sayılmazsınız. Yunus görmek için düzenlenen turlara katılmanın yanı sıra kendiniz de boğazda vapur yolculuğu sırasında yunus görebilirsiniz. İstanbul boğazında 3 yunus türü gözlemlenebiliyor. Bunlar Tırtak, Afalina ve Mutur.

Mutlaka görmeniz gereken10 doğa harikası

KARACABEY IHLAMUR ORMANI

Ihlamur çiçeklerinin buram buram koktuğu günlerdeyiz. Bursa Karacabey’de ki devasa ıhlamur ormanına giderek hem su basar ormanını görmek, hem de ıhlamur kokusunu doyasıya içine çekerek eve ıhlamur çiçekleriyle eve dönmek için ideal zaman.

Mutlaka görmeniz gereken10 doğa harikası

KARADENİZ YAYLALARI VE DAĞ HOROZU

Doğu Karadeniz’in yüksek yaylalarının hareketlendiği günlerdeyiz. Bulutların üzerine çıkıp göz alabildiğine yeşili, rengarenk çiçekleri ve yüksek zirveleri seyretmenin tam zamanı. Eğer şanslıysanız yüksek yaylalarda yılın tam bu zamanı gerçekleşen erkek dağ horozunun kur dansına tanıklık edebilirsiniz.

False