Vedat Kosal YTÜ'de anılacak

Güncelleme Tarihi:

Vedat Kosal YTÜde anılacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2014 02:12

43 yaşında vefat eden dünyaca ünlü piyano virtüözü ve besteci Vedat Kosal, Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulan Vedat Kosal Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKOM) tarafından düzenlenen etkinlikle anılıyor.

Haberin Devamı

3 Haziran 2001 tarihinde genç yaşta vefat eden dünyaca ünlü piyano virtüözü ve besteci Vedat Kosal, aramızdan ayrılışının onbirinci yılında, Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde kurulan Vedat Kosal Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKOM) tarafından düzenlenen anma gecesi ve piyano resitali ile anılıyor.

3 Haziran 2014 Salı günü, saat 19.00’da Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu’nda piyanist Prof. Metin Ülkü solistliğinde gerçekleştirilecek olan ücretsiz piyano resitaline, tüm sanatseverler davetli.

Öte yandan, piyanist ve müzikolog Vedat Kosal’ın anısını yaşatmak ve genç piyanistleri teşvik etmek amacıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Vedat Kosal Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi (YTÜ VEKOM) işbirliğiyle Piyano Yarışması hazırlıklarının detayları da bu etkinlikte açıklanacak.

Haberin Devamı

PROF.METİN ÜLKÜ KİMDİR?

Metin Ülkü 1962 yılında Ankara'da doğdu. 1972 yılında İstanbul Devlet Konservatuarı Piyano Bölümü’ne girdi. Burada Selman Ada, Lale Önge, Gülsin Onay’ın öğrencisi oldu. 1978'den itibaren Kompozisyon Bölümü’nde Prof.Cengiz Tanç ile çalıştı. 1981 yılında Konservatuar’ın Piyano Bölümü Yüksek Devresi’nden Prof. Judith Uluğ’un öğrencisi olarak mezun oldu. 1982'de aldığı İsviçre bursu ile Cenevre'de Yaz Kursu’nda Nikita Magalof ile çalıştı.

Lozan Konservatuarı'na girerek Brigitte Meyer'in öğrencisi oldu. Bu ülkedeki öğrenimi sırasında Salzburg'a giderek 1983’de Mozarteum Müzik Akademisi'ndeki Yaz Kursu'nda Prof. Carl Seemann ile çalıştı. Kasım 1984'te İstanbul'da Sevda Cenap And Vakfı’nca düzenlenen 4. Müzik Yarışması'nda Piyano Dalında Türk bestecisini en iyi yorumlayan piyanist ödülü ve 2.lik ödülünü aldı. Aynı yıl Lozan Konservatuvarı'nın Virtuosité diplomasını aldı. 1984-1985 yılları içinde Cenevre'de Eduardo Vercelli ile çalıştı.1985 yılında İstanbul'a döndü, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda hocası Prof.Judith Uluğ ile çalışarak Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik eğitimini tamamladı. Bu dönemde, 1987’de M.S.G.S.Ü. Devlet Konservatuvarı’nca düzenlenen Yaz Kursu’nda İdil Biret ile çalıştı. Çeşitli çağdaş müzik konserlerinde çoğunlukla Türk bestecilerinin eserlerini seslendirdi. Metin Ülkü Polonya, İsviçre, Kuveyt, Cezayir, Selanik, İngiltere, Yunanistan ve Kıbrıs’ta çeşitli solo piyano ve oda müziği konserleri gerçekleştirmiştir. Çağdaş Türk Bestecileri’nin eserlerini ağırlıklı olarak seslendirdiği konserlerini sürdürmekte ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda Profesör Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir. Metin Ülkü’nün Nazife Güran (Kalan), Üç Çağdaş Türk Bestecisi (Kalan), İlhan Usmanbaş:Ölümsüz Deniz Taşlarıydı (Yapı Kredi Yayınları, 1. Baskı CD eki), “İstanbul’dan Yeni Müzik”, “Yolculuk”(Lilamüzik) başlıklı CD’lerde solo piano ve duo kayıtları bulunmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!