Çocukları GDO'lu besinlerden uzak tutmalı

GDO bulaşanlı mama haberlerinden 2 gün sonra yeni çıkan yönetmelikle tüm gıdalarda yüzde 0.9 oranında olmak üzere GDO bulaşanına izin verildi. Bu konuyu severek takip ettiğim blog yazarı ve Çocuk Sağlığı uzmanı Güncel Anne (www.guncelanne.com) çok güzel anlatmış. Kendisinin izniyle çeşitli bilgileri aktarmak istiyorum.

Haberin Devamı

GDO Nedir?

GMO ya da GDO (Genetically Modified Organisms-Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar), genetik müdahale yöntemleriyle bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi, genetik yapısına bitki, bakteri, virüs vb. herhangi bir başka canlıdan alınan gen veya genlerin aktarılmasıyla elde edilen yeni organizmalardır.

GDO'lu ürünler bebek mamalarında serbest mi?

26 Ekim 2009 tarihli resmi gazetede, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na ait yönetmelikte madde 5/3'de şunlar yazar: “GDO lu ürünlerin, bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasaktır.” NOT: Yeni yönetmelik değişikliği ile birlikte tüm gıdalarda % 0.9' a kadar izin verildiği için bu hüküm işlevini yitirdi yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı

Neden GDO lu ürünlerden çocuklar daha çok etkilenir?

Vücudumuzda zararlı ve tehlikeli maddeleri etkisizleştirmeye yarayan çeşitli enzim sistemleri vardır. Zararlı bir madde ile karşılaştığımızda bu zehirsizleştirme mekanizmaları devreye girer ve metabolizma için tehlikeli molekülü uzaklaştırmaya çalışır. İşte bu etkisizleştirici sistemler bebekler ve çocuklarda tam olgunluğa ulaşmamıştır ve istenen etkinliği gösteremeyebilirler. Dolayısıyla bir erişkinle aynı miktarda zararlı ürün alan bir çocuk, zararsızlaştırma mekanizmaları erişkin kadar etkin çalışmadığı için daha fazla zarar görür. Bir başka deyişle GDOlu ürünler genç ve hızla büyüyen organlar üzerinde daha tahrip edici etkiye sahiptir.


GDO’ lu ürünlerin önemli bir etkisi de alerjik reaksiyon oluşturma potansiyellerinin yüksek olması. Çocuklar, gıda alerjisine erişkinlere göre 4-5 kat daha yatkın. Bu durum özellikle de 2 yaş altı bebeklerde daha bariz ortaya çıkıyor. Bebeklerde küçük miktarlarda bile gıda alerjisi ortaya çıkabiliyor.

GDO' lu gıdalar ne gibi sağlık sorunlarına yol açabilir?

- Kanser: Genetik olarak büyükbaş hayvan büyüme hormonu (rBGH) ile genetiği değiştirilen ineklerin süt ve süt ürünlerini tüketenlerde meme ve prostat kanseri ile ilişkili risk faktörlerinden biri olan, IGF-1 miktarında bir artış gözlenmiştir. rBGH, alerjik reaksiyonlardan da sorumlu tutulmaktadır.

Haberin Devamı

- Alerji
- Antibiyotik direnci: Antibiyotik verilerek ince kemik bol et vermesi sağlanan tavukları, etleri çocuklara yedirdiğimizde bir süre sonra antibiyotik direnci ile karşılaşmamız işten bile değildir.
-Enfeksiyonlara yatkınlık
-Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu
-Obezite
-Erken ergenlik


Hangi gıdalar GDO açısından yüksek riskli
- Soya
- Pamuk
- Kanola
- Mısır GDO açısından en yüksek riskli gıdalardır.

Aldığınız paketli bir üründe; Mısır şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu (nişasta bazlı sıvı şeker), mısır yağı,mısır nişastası, maltodekstrin, soya unu, soya yağı, bitkisel yağ, pamuk yağı, soya lesitini, soya proteini, fruktoz, dekstroz, kanola yağı, sitrik asit varsa o ürünün GDO'lu olma ihtimali yüksektir.

Haberin Devamı

Çocuklarımızı GDO’dan korumak için 10 öneri

1. Mümkün olduğunca paketlenmiş gıda almayın.
2. Aldığınız paketli gıdaların içindekiler kısmını dikkatlice okuyun ve yukarıda bahsettiğim GDO içerme riski yüksek içeriğe sahip ürünleri almayın.
3. Satın aldığınız etlerin, çimen, ot yiyen hayvanlardan elde edilmiş olmasına dikkat edin. GDO‘ lu ürünlerle beslenen hayvanlardan elde edilen etleri almamaya özen gösterin.
4. Yağ olarak mısır ve kanola yağı yerine zeytin yağı kullanın.
5. Organik etiketli ürünleri tercih edin.
6. GDO riski yüksek olan ürünleri ve bunlardan üretilmiş ürünleri (kola, sakız, hazır meyveli yoğurtlar, cips, gazlı içecekler, bisküvi, gofret, jelibonlar) almayın.
7. Çocuklarınıza çikolata yedirecekseniz; mısır şurubu, glikoz şurubu konulan şeker ve çikolatalar yerine organik ve GDO’suz ve %100 şekerkamışı şekerinden, buharlaştırılmış şeker kamışı suyundan ve organik şekerden yapılmış şekerler ve çikolataları seçin.
8. Dondurulmuş gıdalar, hazır çorbalar, soslar ve salata sosları, ketçap- mayonezlerin GDO içermesi çok yüksek ihtimaldir, bunları sofranızdan uzak tutun.

Haberin Devamı

9. Çocuklarımızın beslenme çantasını işlenmiş hazır, paket ürünlerle değil; evde kendimizin hazırladığı sağlıklı yiyecekler, fındık, ceviz, kuru yemiş gibi sağlıklı atıştırmalıklarla hazırlayalım.
10. Alışveriş yaparken etiket okuma alışkanlığı kazanalım. Gıda paketlerindeki içindekiler kısmını çok küçük yazılarla yazıyorlar, yılmayalım, gerekirse yanımızda büyüteç taşıyalım.
Ayrıca; çocukların öğretmeni ile görüşüp aynı hassasiyeti onun da göstermesini talep edelim. Çocuğumuzun okulunda çıkan yemekleri kontrol edip, GDO' lu olma ihtimali olan ürün varsa bu ürünün kaldırılmasını talep edelim.
GDO savunucuları, GDO' nun insan sağlığı üzerinde henüz kanıtlanmış bir olumsuz etkisi olmadığını iddia ediyorlar. Oysaki hayvanlar üzerinde yapılmış çalışmalar bizim GDO' lu ürünlerin insan sağlığına olumsuz etkileri hakkında şüphelenmemize yeterli.
GDO' lu ürünler ilk olarak kaliteli ve ucuz gıda üretimi, dünyadaki açlığın önlenmesi, çevre kirliliğinin azaltılması ve gıdaları genetik olarak vitaminlerle takviye ederek beslenme yetersizliklerine çözüm bulmak vb gibi güzel söylemlerle ortaya çıktı. Ama geldiğimiz nokta bize GDO' lu ürünlerin çıkış amacıdan çok çok uzakta olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı


Hele ki mama ve GDO kelimesi yan yana gelmemesi gereken iki kelime.Bu konuda dikkatli olalım ve çocuklarımızın sağlığı ile oynanmasına izin vermeyelim.

Yazarın Tüm Yazıları