Çağrışımlar

Haberin Devamı

SOMA katliamının üzerinden 17 gün geçti. Facianın neresine el atsan bir pislik çıkıyor ortaya. Ve henüz hükümet cenahında bir istifa yok! Soma artık kalıcı gündemdir bu ülkede. Her yazıda, her programda, her fırsatta hatırlatılması gereken...

GEZİ direnişinin birinci yıldönümündeyiz. Bu hareket kent insanlarının “bağzı şeylere” hayır demesiyle başlayıp bütün ülkeye yayıldı. Çok şey yaşandı, çok bedel ödendi. Üzerine de çok konuşuldu, yazıldı, çizildi. Belki hiçbir zaman kendi başına siyasal bir kimliği olmayacak bu hareketin. Ancak 2015 genel seçimlerine mutlaka etki edecek diye düşünüyorum. O seçimlerde Gezi ruhunu yansıtabilmek önemli olacak. Siyasi zeminde kendine mutlaka bir yer açacak Gezi.

BUGÜNLERDE hükümetin hedef tahtasında Merkez Bankası Başkanı var. Gerçi hükümetin aklı başında kanadı Başkan’a sahip çıkıyor, ama Başbakan başladı mı eleştirilerine ne olacağı belli olmaz... Neymiş faizi çok arttırıyormuş, az indiriyormuş. Uğur Gürses’in geçenlerde Hürriyet’te yazdığı gibi birileri Başbakan’a faizin enflasyonun bir sonucu olduğunu anlatsa keşke... Keşke Başbakan’a ülkedeki temel sorunlardan birinin tasarruf ve sermaye yetersizliği olduğu hatırlatılsa... İyi demiş sevgili Uğur... Kısacası Başbakan’a faiz nereden gelir nereye gider konusunu izah etme cesareti gösterecek bir babayiğit aranıyor... Bu devirde de kolay bulunmuyor!

Haberin Devamı

GEÇEN hafta Hürriyet EGE’de Selim Türsen ülkedeki enerji savurganlığı üzerine güzel bir yazı yazdı. Dedi ki:
“Türkiye’deki 19 milyon konutun yüzde 85’i hala yalıtımsız. Bu binaları ısıtmak ve soğutmak için yüzde 50 daha fazla enerji tüketiliyor ve her yıl 9 milyar 265 milyon dolar havaya savruluyor. Isınabilmek için çok daha soğuk bir iklime sahip Almanya’nın 10 katı enerji tüketiyoruz.”
Ülkenin esas yarasına parmak bastı yani sevgili Selim. Bizim sabah, akşam enerji konuşuyor, enerji tartışıyor, modeller geliştiriyor, tedbirler alıyor olmamız lazım. Cari açığı da oradan veriyoruz. Çok dışa bağımlıyız... Ama nerede? Daha önemli işlerle meşgulüz! Bir de enerji konusu hem fazla ciddi hem de fazla rakama dayalı biliyor musunuz? İzleyiciyi, okuyucuyu sıkıyor yani!

Haberin Devamı

Çağrışımlar

ÜÇ hafta önce “Körfez’le Barışmak” başlıklı bir yazı yazmıştım. Sağ olsun bu kentte Körfez’i önemseyen ve denizden anlayan isimlerden Sevgili Geza Delogh yazıyı gecikmeli olarak okumuş ve aradı. Biraz dertleştik.
Sonra gittim Büyükşehir danışman listesine baktım Körfez’den sorumlu bir daire başkanı ya da danışman var mı diye. Baktım, baktım varsa bile göremedim. Körfez’i merkeze koyacak bir dairesi olmalı Büyükşehir’in.
Genç yaşta gayet güzel işler çıkaran, projeler üreten insanlar var bu kentte. Üniversiteler var. Bu gençlerin arasından çıkacak birkaç “deniz insanı” mesela Körfez’den sorumlu olarak Büyükşehir bünyesinde çalışsalar İzmir için ne büyük bir adım olurdu!
Olurdu da...

Yazarın Tüm Yazıları