Yıldızlar altında müzikli tedavi

Hastalar, ‘Uzay Neşteri’ diye bilinen Cyberknife teknolojisiyle, kesik, anestezi ve ağrı olmadan özel dekorasyonu ile oluşturulan yıldızlar altında istedikleri müziği dinleyerek konforlu bir şekilde kanser tedavisi olabiliyor.

Haberin Devamı

Sevgili okurlar, bu hafta konumuz birçok hasta için iyi ve kötü huylu tümörlerin tedavisinde kesme işlemi olmaksızın cerrahiye alternatif olarak sunulabilen bir tedavi şekli olan Cyberknife Radyocerrahi Sistemi...
Daha önce beyin ve sinir cerrahisindeki kullanımı hakkında bilgi verdiğimiz bu sisteme bugün daha yakından bakma imkanı bulacağız. Ağırlıkla vücudun farklı bölgelerinde yerleşmiş kanserlerde kullanılan CyberKnife, bir robotik kolun hareket ve hassasiyetiyle tümörlere yüksek doğruluk derecesiyle radyasyon uygulanmasıdır. Üstelik hastalar, adı neşteri anımsatsa da CyberKnife ile kesik, anestezi ve ağrı olmadan hatta özel dekorasyonu ile oluşturulan yıldızlar altında istedikleri müziği dinleyerek konforlu bir şekilde tedavi olmaktadır.
Bu konuda hafta boyunca sizlerden gelen soruları Medicana International Ankara Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı ve CyberKnife Radyocerrahi ve İleri Radyoterapi Teknolojileri Merkezi Başkanı Prof. Dr. Kaan Oysul’la konuştuk.

Haberin Devamı

- Öncelikle Cyberknife Robotik Radyocerrahi teknolojisinden bahsedebilir miyiz?
- Adı, neşter ve ameliyat sahnesini hatırlatsa da CyberKnife Robotik Radyocerrahi Sistemi’nde kesme işlemi yoktur. CyberKnife tedavisi birçok hasta için, iyi ve kötü huylu tümörlerin tedavisinde cerrahiye bir alternatif olarak sunulabilir. CyberKnife sistemi, robotik bir kol üzerine monte edilmiş, ‘lineer hızlandırıcı’ adı verilen ve radyasyon üreten bir cihazdan oluşmaktadır. Robotik kolun hareket ve hassasiyeti sayesinde beyin, baş ve boyun, omurga, akciğer, prostat, karaciğer, pankreas, meme ve diğer yumuşak dokular dahil olmak üzere, vücudun herhangi bir yerinde yerleşmiş tümörlere radyasyon uygulanabilir.

- Tedavi ne kadar sürmektedir ve kimlere uygulanabilir?
- CyberKnife sistemi ile hastalar 5-7 hafta süren konvansiyonel radyasyon tedavisi yerine 1 ila 5 günde tüm tedavilerini tamamlayabilirler. Buna ek olarak operasyona uygun olmayan, cerrahi tedavi için zor vakalar ile cerrahiye alternatif bir tedavi arayan hastalar için de bir tedavi seçeneği sağlar. Yaştan dolayı bir sınırlaması yoktur. Hiçbir mevcut sağlık problemi de bu tedaviyi engellemez. Beynin iyi ve kötü huylu tümörleri, baş-boyun tümörleri, akciğer kanserleri, karaciğer tümörleri, pankreas kanserleri, böbrek kanseri, prostat kanseri ve omurganın tümörleri başta olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde yerleşmiş kanserlerde kullanılmaktadır. Kanserin yanı sıra beyinde yerleşmiş damar yumaklarında, şiddetli yüz ağrısına neden olan trigeminal nevraljide, esansiyel tremor adı verilen titreme hastalığında ve hatta obsesif kompulsif bozuklukta başarıyla kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

HASTA ACI, SIZI DUYMUYOR

- Cyberknife tedavisi nasıl uygulanır?
- Hasta için de bizler için de tedavi yöntemi çok basittir. Çünkü sistemin arkasındaki yüksek teknoloji bize bu kolaylığı sağlıyor. Tedavi öncesinde çekilen tomografi ve manyetik rezonans görüntülemelerin yanı sıra gerektiğinde PET-BT (pozitron emisyon tomografisi-bilgisayarlı tomografi) ve anjiyo gibi görüntüleme teknikleriyle elde edilen görüntüler kullanılarak hastanın nasıl tedaviye gireceği planlanıyor ve sonrasında hasta ‘yıldızların altında’ (dekorasyon ile böyle bir izlenim yarattık) sırtüstü yatarken, yaklaşık 30-45 dakika boyunca istediği müziği dinleyerek herhangi bir acı, sızı duymadan tedavisi tamamlanıyor.

Haberin Devamı

- CyberKnife tedavilerinin faydalarını ve avantajlarını sıralayabilir misiniz?
- Ağrısız bir tedavi, girişimsel değil, anesteziye ve hastanın hastaneye yatmasına gerek yok. Eşsiz isabet ve hassasiyet tümörü çevreleyen sağlam doku ve organları korur. İyileşme süreci yoktur, hastalar rutin yaşamına hemen dönebilir. Kafa veya vücut için vidalamanın veya karına bastıran bir tokmağın gerektiği bir çerçeveye ihtiyaç yoktur. Herhangi bir şekilde nefes tutmak ya da nefesin belli aralıklarında ışınlama gibi bir durum yoktur. Hastalıklı dokuya yüksek doz radyasyon verirken çevredeki dokuya zarar vermez. Avantajlardan biri de birçok olguda cerrahiye gerek kalmıyor olmasıdır. Cerrahi yöntemlerde bir miktar tümör bırakabilirsiniz ya da tümör bırakmayacağım diye dokulara zarar verebilirsiniz. Cerrahi yöntemlere alternatif, bazı durumlarda da cerrahiden önce düşünülmesi gerekli bir tedavi yöntemidir.

Haberin Devamı

SGK HASTALARI İÇİN 0 MALİYET

- Tedavi sonrası süreçte hasta kontrolleri hangi sıklıklarla yapılıyor?
- Hastalığına bağlı olarak 2, 3 ya da 6 aylık aralıklarla hastaları takip ediyoruz. Uzun vadede hastalık tekrarlarsa ikinci kez radyocerrahi yapmamız mümkün oluyor.

- Maliyeti ve geri ödemesi hakkında bilgi verir misiniz?
- Cihazın maliyeti yüksek fakat tedavi masrafı SGK hastaları için sıfır. SGK anlaşmamız nedeniyle Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur çalışan ve emeklileri ek bir fark ücreti ödemeden Cyberknife tedavisini yaptırabilmektedir.

- Okuyuculara son olarak vermek istediğiniz mesaj nedir?
- Cyberknife Robotik Radyocerrahi Tedavisi başta kanser olmak üzere hastalara etkili bir alternatif sunmaktadır. Doktorunuz ile lütfen Cyberknife teknolojisini konuşunuz. Tüm okuyucularımıza ve böylesi güzel bir sayfayı hazırlayan size sağlıklı, mutlu ve huzurlu günler dilerim.

Haberin Devamı

SİZ SORUN, UZMANLAR YANITLASIN

Sevgili okurlar, önümüzdeki hafta konumuz bir sinir sistemi hastalığı olan ‘MS’ yani ‘Multipl Skleroz’.
Her yıl Mayıs ayının son Çarşamba günü ‘Dünya MS Günü’ olarak kutlanmaktadır. MS, toplumda çok bilinmemesi ya da yanlış bilinmesi nedeniyle korkulan bir hastalıktır. Oysa ölümcül değildir ve MS’li kişiler aktif olarak yaşayabilmekte, çalışabilmekte, çocuk sahibi olabilmektedir. Karakteristik olmayan belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterirken, modern tedavi sistemleri hastalığın gelişmesinde ve gidişatında geciktirme yaratma şansı verebilmektedir. Bu konuyu Medicana International Ankara Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Akçay Övünç Özön’le konuşacağız. Merak ettiklerinizi hafta boyunca bana skalyoncu@hotmail.com adresinden ulaştırabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları