Solingen faciasının 21. yılında anma töreni

Güncelleme Tarihi:

Solingen faciasının 21. yılında anma töreni
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2014 11:37

Almanya'nın Solingen şehrinde 29 Mayıs 1993'te aşırı sağcıların kundaklaması sonucu hayatlarını kaybeden Genç ailesinin beş mensubu, katliamın 21. yılında düzenlenen bir törenle anıldı.

Haberin Devamı

Tören, olayın gerçekleştiği UntereWerner Caddesi'ndeki anıtın önünde düzenlendi. Kundaklamada iki kızını, iki torununu ve bir yeğenini kaybeden Mevlüde Genç, çocuklarının acısının hayatlarının sonuna kadar süreceğini söyledi. Genç, “Acım hiç küllenmedi. Beş evladını toprağa vermiş bir anneyim. Kimseyi sorumlu tutmadım. Hiçbir Alman'a tavır almadım. Çünkü benimle gözyaşı döken o kadar çok insan oldu ki. Onlar benim yaralarımı sardılar.” şeklinde konuştu.

Genç, törene katılan Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, Amasya Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fahrettin Kaya, Amasya Cumhuriyet Başsavcısı Ergün Tokgöz, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Amasya İl Milli Eğitim Müdür Vekili Şevki Canlı, Solingen Belediye Başkanı Nobert Feith, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra Türk ve Alman vatandaşlara teşekkür etti. Genç, “Gerek kendi memleketimiz, gerekse içinde yaşadığımız ülke yetkilileri hep yanımızda oldu. Hepsine sevgi ve saygım sonsuz. Onlar yanımızda oldukça bizim de acılarımız azalıyor.” dedi.

Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin de törendeki konuşmasında ırkçılık ve faşizmi lanetlediklerini söyledi. Irkçılık ve faşizmin tekrar güçlenmemesi için bütün insanların ortak hareket etmesi gerektiğini söyleyen Çomaktekin,“Biz bütün insanları seviyoruz. Dili, dini, rengi ve ırkı ne olursa olsun olursa bütün insanlar bizim için azizdir, mukaddestir canları kıymetlidir. Bizler canların yaşaması için kötülüklere karşı mücadele etmeliyiz. Dinimiz de bizlere bunu emrediyor.” diye konuştu.Vali, ortak çalışmalarla insani değerlerinin yükselmesi için çalışma içerisinde olacaklarını dile getirdi.

Genç ailesine destek olmak ve acılarını bir nebze olsun paylaşmak için Solingen'de olduklarını söyleyen Amasya Cumhuriyet Başsavcısı Ergün Tokgöz de, “İnşallah gerek bu ülkede gerekse ülkemizde ve dünyada bu tarz acı olaylar tekrar yaşanmaz.” temennisinde bulundu. Amasya Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fahrettin Kaya da Genç ailesinin ölenlerine rahmet ve hayatta kalanlarına sabır diklerinde bulunduktan sonra “Bu elim acıların tekrar yaşanmaması için herkes elinden gelen gayreti göstermeli. Bu ve benzeri acıların hiç bir yerde yaşanmasını tasvip etmiyoruz.” temennisinde bulundu.

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay ise Genç ailesinin bu elim olay karşısında gösterdiği metanetten övgüyle bahsederek şunları söyledi: “Milyonlarca Türk insanı gibi buraya gelen ve Alman ekonomisine katkıda bulunan Genç ailesi, bundan 21 yıl önce elim bir facia sonucunda beş ferdini kaybetti. Genç ailesi, Türk insanının metanetini, büyüklüğünü göstererek olayların daha da büyümesini engellemiş, Türk ve Alman dostluğunun baki kalabilmesi için güzel mesajlar vermişlerdir. Bu mesajların yerine gelebilmesi için her iki kesime de görevler düşüyor. İnşallah bu ve buna benzer olaylar bir daha tekrar etmez.”

Amasya İl Milli Eğitim Müdür Vekili Şevki Canlı da, Solingen'de 21 yıl önce yaşanan feci olayın bu dostluğa zarar vermemesi için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Canlı, “Dost olalım, kardeş olalım” ifadelerini kullandı.

Törende, Solingen Büyükşehir Belediye Başkanı Norbert Feith da bir açıklamada bulundu. Irkçı saldırının 21.inci yıldönümünde de yüreklerden ve hafızalardan hiç çıkmadığını söyleyen Feith,“Çocuklarını kaybetmek, bir anne ve baba için en büyük korkudur. Seneler geçse de acılar hafiflemez daha da büyür. Dili, dini ve ırkı ne olursa olsun, insan olarak yıllar geçse de acılara ortak olmamız gerekiyor.” dedi.

Solingen'de 29 Mayıs 1993'de Genç Ailesi'nin UntereWerner Caddesi'ndeki evleri kundaklanmış, olayda Gülsün İnce, Hatice Genç, Hülya Genç, Saime Genç ve Gülistan Öztürk yanarak hayatını kaybetmişti. Olaydan sonra yakalanan failler Markus G.,Felix K., Christian R. ve Christian B. hapis cezalarını çektikten sonra serbest bırakıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!