İTO da İşgören'i konuştu

Güncelleme Tarihi:

İTO da İşgöreni konuştu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2014 01:32

HÜRRİYET EGE’nin gündeme taşıdığı, Nevvar-Salih İşgören Eğitim Kampüsü’nde yaşanan sorunlar İzmir Ticaret Odası’nda (İTO) gündeme geldi.

Haberin Devamı

Mayıs ayı olağan meclis toplantısı, Soma’da hayatını kaybeden 301 madenci için saygı duruşu ve kısa film gösterimiyle başladı, kürsüye de temsili madenci heykeli konuldu. Güvenlik ve kötü eğitim koşullarıyla gündeme gelen Nevvar-Salih İşgören Eğitim Kampüsü’nün bulunduğu 160 dönümlük Sümerbank arazisi ile ilgili yaşanan tartışmalar yeniden alevlendi.

İEÜ’ye tahsis edilecekti
Başkan Ekrem Demirtaş, İl Özel İdaresi’nin kapatılmasının ardından mallarının Hazine’ye devredilmesine ilişkin gelişmeleri üzüntüyle izlediklerini söyledi. Demirtaş, “Biz burada taraf değiliz ama İzmir’in yanındayız, İzmir’in tarafıyız. Örnek vermek gerekirse, Sümerbank arsasının durumu. Burası 14 Kasım 2000 tarihli Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi’ni kurması için İTO’ya tahsis edilmişti. Her işlemini takip ettim. Ama Mimarlar Odası, burasını endüstriyel SİT alanı ilan ettirdi. İl Genel Meclisi de bize tahsisini reddetti. ‘Sadece ilköğretime tahsis edebiliriz, üniversiteye olmaz’ dedi. Bazı arkadaşlarımız orada çalışan işçileri azmettirdi, erzak götürdü, işçiler nöbet tuttu, bizi içeri sokmadı. O günün hikayeleri... Ve sonunda biz buradan vazgeçtik” dedi.

Haberin Devamı

Ne halde olduğunu gördünüz
Ancak sonra bu endüstriyel SİT alanındaki makine ve binaların “İzmir’in göbeğinde talan edilip yıkıldığını, ardından da orta öğretime tahsis edildiğini kaydeden Ekrem Demirtaş, Hürriyet EGE’nin kampüsle ilgili manşetini ekrana yansıtarak, şöyle devam etti: “Yazıktır, kim yıktıysa suç duyurusu yapmak lazım. Talan edildi orası. Hatta o zaman, ‘Burası fuar alanına ek olabilir. Arada 700 metre mesafe var. Alttan ya da üstten teleferikle gidilebilir’ dedik. İzmir’in gözünün önünde o endüstrileşmenin simgesi bacalara ne oldu? Burası bu kadar mı sahipsiz? Ben o zaman rahmetli Salih İşgören’e yalvardım, ‘Yapma, burası İzmir’in en güzel yeri’ diye. Hürriyet’in Ege’nin manşetinde ne halde olduğunu gördünüz.”

Zamanında 1 TL’ye satılmış
Bu araziyle ilgili araştırma yaptığını da belirten Demirtaş, “İzmir şehri 160 dönümlük araziyi 1 TL iz bedel karşılığında, fabrika kurulması için Sümerbank’a vermiş. Yani burası İzmir’in. İzmir’in bu yere ihtiyacı var. Kongre merkezi, dış ticaret merkezi, promosyon merkezi, müze yapacak başkaca yerimiz var mı? Şimdi Hazine’ye verildi. Bu konu davaya bile açık” diye konuştu.
Bu süreçten sonra olacakları da değerlendiren Ekrem Demirtaş, “Ne olacak? Yolun karşısındaki içki fabrikasının 46 dönüm yeri ne olduysa o olur. 4.5 emsal inşaat hakkıyla Özelleştirme İdaresi satar. Avrupa’nın en yüksek binası bile olabilir belki. O nedenle bu yanlıştan dönülmesini diliyoruz. Diğer mallar için alınan kararların da gözden geçirilmesini istiyoruz” görüşünü dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!