Kılıçdaroğlu'ndan MÜSİAD'a ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlundan MÜSİADa ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2014 11:27

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yaptığı görüşmeler çerçevesinde MÜSİAD’ı ziyaret etti.

Haberin Devamı

Sütlüce'deki MÜSİAD Genel Merkezi'ne gelişinde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nu, MÜSİAD Genel Başkanı Olpak karşıladı. Basına kapalı yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından Olpak ve Kılıçdaroğlu, basın mensuplarına açıklama yaptı.

CHP Genel Başkanı yapılan ortak açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Birden fazla aday var bizim aday olmasını istediklerimiz var ama tabiki buna partinin partinin yetkili organları karar verecektir. Toplumun her kesiminin onay verebileceği bir Cumhurbaşkanı adayı belirlemek istiyoruz. İsimler bazında bir tartışma yapmadık yapmayı da doğru bulmuyoruz aslında. Meslek kuruluşlarından sivil toplum örgütlerinden bizim arzu ettiğimiz nitelikler seslendirilirse ki büyük ölçüde seslendiriliyor o niteliklere uygun bir Cumhurbaşkanı adayı belirlemek istiyoruz. Böylece adayımızın geniş halk kitleleri tarafından kabul edilen bir aday olmasını istiyoruz. Özel olarak bir tanımlamayı bu aşamada doğru bulmuyoruz."

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu yarın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yapacağı görüşmenin sorulması üzerine şu cevabı verdi:

"Herhangi bir isim dile getirmeyeceğiz. Sayın Bahçeli’yi dinleyeceğiz. Onun ve benim yaptığım temaslar var. Bunları aktaracağız. Büyük olasılıkla sayın bahçeli de aktaracak. Sayın Bahçeli gelecek nelerden bahsedecek bilmiyoruz. Ben de sizler gibi merak ediyorum."

MÜSİAD’A İLK ZİYARET

Bir gazetecinin, “İlk defa mı bir CHP Genel Başkanı ziyaret etti” şeklindeki sorusuna MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, “Evet ilk defa. Kendisine çok teşekkür ediyorum” cevabını verdi.

OLPAK: KONUŞMUŞ OLMAKTAN MUTLUYUZ


Nail Olpak, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile genel konuları konuşmuş olmaktan mutlu olduklarını ifade etti.

Olpak, Türkiye'de yaşanan sorunun temelinde, kurallar ve kurumlardan ziyade zaman zaman kişiler ve olaylar üzerinde yapılan değerlendirmelerin duygusal sonuçları sebebiyle hata yapıldığını gördüklerini söyledi.

MÜSİAD'ın hazırladığı anayasa teklifi içerisinde halkın cumhurbaşkanı adayı önerisinin yer aldığına değinen Olpak, devlet ve siyasi partilerin yanı sıra kendilerinin de bunun doğru olacağını düşündüklerini söyledi.

Olpak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün gelinen sistem içerisinde gerçekleştirilmiş bir referandum ve referandum neticesinde halkın oylarıyla seçilecek bir cumhurbaşkanlığı seçim sistemiyle karşı karşıyayız. Zaman zaman bu sisteme ilişkin de elbette görüşler ifade edilecektir ancak biz şunu en azından düşünüyoruz; bu konu güncel bir konu değildir artık, 7 yıl önce tartışılmıştır, tüm taraflar, o günün kanaat önderleri, siyasi partiler bunu gündeme getirmişlerdir ve neticede milletimiz bir karar vermiştir. O günün şartlarında bu referanduma gidilecek altyapı oluşturulmasaydı, o günün tartışmaları kişiye endeksli gibi algılanmasaydı çok farklı ya da sağlıklı sonuçlara gidilebilir miydi? Bu konuda da Türkiye'nin alacak dersleri olduğunu düşünüyoruz, hepimizi katarak. Bu noktada halkın vereceği karara saygılıyız."

Kılıçdaroğlu'nun ziyareti çerçevesinde kişiler bazında bir konuşmayı hiçbir zaman gündeme getirmediklerini belirten Olpak, "Kişilerden ziyade nasıl adayların ülke için doğru kişiler olabileceği bazında, temel prensipler bazında bir görüşmemiz oldu" dedi.

Olpak, Türkiye'nin bundan sonraki süreçte, mevcut parlamenter sistem içerisinde kuvvetler ayrılığı diye ifade edilen ancak uygulamasında, kurgusundan da kaynaklanan "neredeyse kuvvetler karmaşası" şeklinde giden sistemin tekrar masaya yatırılmasının, ülkenin geleceği açısından doğru olduğunu düşündüklerini söyledi.

Ana muhalefet partilerini, "sistemin olmazsa olmazı" şeklinde tanımlayan Olpak, Kılıçdaroğlu'nun görüşmede, "Her ülke bir rejimle ifade edilir" dediğini aktararak, şunları kaydetti:

"Demokratik rejimlerin farkı o sistemlerin içerisinde muhalefet partilerinin olmasıdır. Muhalefet partileri de sistemi kontrol etmek adına, iktidarı denetleyebilmek adına muhalefet görevlerini sonuna kadar yerine getireceklerdir. Bunu yaparken de hem eleştirilerini yapacaklardır hem de iş alemi olarak bizim beklentimiz, eleştirilerin yanında çözüm önerilerinin de daha sıklıkla dile getirilmesidir. Zaman zaman farklı değerlendirilebilir çözüm önerileri, hükümete destek gibi, hayır, halkın yararına olanı bizim milletimiz değerlendirecektir diye düşünüyoruz. Biz iş alemi olarak huzur, güven, istikrarın olduğu ortamları çok tercih eden bir yapı içerisindeyiz. Sermaye bunu arzu eden. Gerilimden uzak olmayı sağlayacak bir ortama kimler katkı sağlayabilirse, hepsine müteşekkiriz."

Olpak, cumhurbaşkanlığı seçimi için henüz aday belirlenmediğine işaret ederek, adaylar belli olduktan sonra değerlendirmeleri yapacaklarını bildirdi.

MÜSİAD ziyaretinde Kılıçdaroğlu'na, CHP Genel Başkan Yardımcıları Aytun Çıray ve Erdoğan Toprak, Genel Sekreter Gürsel Tekin ve İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı eşlik etti.


Haberin Devamı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!