Mısır’da Sisi dönemi

Güncelleme Tarihi:

Mısır’da Sisi dönemi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2014 09:36

Mısır'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy sayım işlemi sabaha doğru tamamlandı, resmi olmayan rakamlara göre Mursi’yi darbe ile deviren eski Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abülfettah El Sisi geçerli oyların yüzde 96.7’sini, rakibi Hamdin Sabbahi ise yüzde 3.3’ünü aldı.

Haberin Devamı

Sandıkların tamamı kapandıktan sonra televizyonlarda yapılan yorumlarda Sisi’nin önceliği güvenliği ve istikrarı sağlamak olacağı ve Mısır’da Cemal Abdül Nasır gibi milliyetçiliği öne çıkaran bir anlayışla ülkeyi yöneteceği yorumları yapıldı.

Resmi sonuçların en geç 5 Haziran’a kadar açıklanacağı belirtilen seçimlere katılım oranı yüzde 47 olarak açıklandı. Oy kullanma hakkı olan 53 milyon 909 seçmenden sadece 25 milyon 342 bin 464’ünün oy kullandığı ve kullanılan oylardan yüzde 4'üne tekabül eden 2 Milyon 29 bin 698 oyun geçersiz sayıldığı belirtildi.

Televizyonlar tüm kentlerde oyların sayımını tek tek seçim bürolarına bağlanarak naklen verirken ilginç görüntüler yaşandı.

Oy sayma işlemleri tamamlanmadan Sisi’ye oy verenler büyük kentlerin meydanlarında kutlamalara başladı.

Haberin Devamı

Her zaman gösterilerin yapıldığı Kahire’nin Tahrir, İskenderiye’nin Sidi Cabir meydanlarında yapılan kutlamalar sabaha kadar sürerken daha önce yapılan gösterilerdeki gibi kalabalık toplanmadığı gözlendi.

İskenderiye kentinde seçimin uzatıldığı 3’üncü günde seçim yasaklarına rağmen Sisi destekçilerinin konvoylar halinde ellerinde Mısır bayrakları ve ulusal marşlar çalarak halkı sandığa çağırdıkları görüldü.

Kutlamalarda Sisi destekçileri meydanlarda marşlar ve şarkılar söyleyerek dans edip kutlama yaparken araçlarıyla konvoylar halinde klakson çalarak araçlarla kutlama yapanlar gürültüden vatandaşları sabah kadar uyutmadı.

Müslüman Kardeşlerin öncülük ettiği ‘Meşruiyete Destek ve Ulusal İttifak, Güçlü Mısır Partisi, 6 Nisan Gençlik Hareketi ve Darbe Karşıtı İttifak, seçimleri boykot ederek oylamaya katılmadı. Retçlierden yapılan açıklamada darbe yönetiminin ülkede yaydığı korku atmosferine rağmen halkın seçimleri boykot ederek gereken cevabı verdiği ileri sürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!