Kız çocuğuna hem anne ve hem de babadan aylık bağlanır mı

HÜRRİYET okurlarının, en çok merak ettiği konulardan biri de; anne ve babası vefat eden kız çocuklarına, hem annesinden hem de babasından aylık bağlanıp bağlanmayacağı ile ilgili.

Haberin Devamı

Hemen belirtelim, yetim kız çocuklarına her ikisinden de aylık bağlanabiliyor. Ancak kız çocuğunun bekâr, boşanmış veya dul olması gerekiyor. Ayrıca anne ve babanın ölüm tarihleri ve hangi kurumda sigortalı oldukları da bağlanacak aylığı etkiliyor. Bazı durumlarda çalışan kız çocuğuna aylık bağlanamıyor.

KIZ ÇOCUĞUNUN İŞİ

Aylık bağlanacak olan kız çocukları, hak sahibi olarak nitelendiriliyor. Buna göre, hak sahiplerinin bêkar veya boşanmış ya da dul kalmış olması gerekiyor. Boşanmış veya eşinin ölümü nedeniyle dul kalmış kız çocukları da bekâr kız çocukları gibi hak sahibi sayılırlar. Kız çocukları için yaş ve öğrenim şartı aranmaz.
SSK’lı (4/a’lı) veya Bağ-Kur’lu (4/b’li) olarak çalışan kız çocuklarına, SSK’lı veya Bağ-Kur’lu anne ve babalarından aylık bağlanmıyor. Ancak Emekli Sandığı mensubu anne-babadan aylık bağlanıyor.
Buna göre, ayda 10 bin TL aylık geliri olan SSK’lı kız çocuğuna veya fabrikatör olan kız çocuğuna Emekli Sandığı mensubu anne-babasından aylık bağlanabiliyor.
Ancak asgari ücretle çalışan SSK’lı kız çocuğuna veya esnaflık yapan Bağ-Kur’lu bekâr kız çocuğuna, ölen SSK’lı veya Bağ-Kur’lu anne babasından aylık bağlanmıyor.

EMEKLİ SANDIĞI AVANTAJI

Anne ve babanın ölümü sonrası, anne ya da babadan birinin 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu kapsamında yani devlet memuru diğerinin de SSK veya Bağ-Kur’lu olması halinde, yetim kız çocuklarına her iki aylık tam olarak ödenecek.
Her ne kadar sosyal güvenlik tek çatı altında birleşti deniliyorsa da ölen devlet memurlarının eş ve çocukları, diğerlerine kıyasla daha avantajlı.


Kız çocuğuna hem anne ve hem de babadan aylık bağlanır mı

Yazarın Tüm Yazıları