Efes 2014 tatbikatında ilk

Güncelleme Tarihi:

Efes 2014 tatbikatında ilk
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2014 08:32

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından her yıl düzenlenen Efes Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı, İzmir’in Seferihisar İlçesi Doğanbey Mevkisi’nde gerçekleştirildi. Seçkin gözlemci gününün gece bölümüne katılan Milli Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı, askeri birliklerin havadan ve karadan icra ettiği faaliyetleri yerinde ilgiyle izledi. Bu tatbikatta ilk kez araziye sahra hastanesi de kuruldu. Tatbikatın ikinci gününe Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

Haberin Devamı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da 5 Mayıs - 5 Haziran arasında gerçekleştirilen Efes - 2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı’nın seçkin gözlemci gününün gece bölümü saat 20.00 ile 22.20 saatlerinde gerçekleştirildi. Geçen yıllarda olduğu gibi Doğanbey Mevkisi’ndeki arazide gerçekleştirilen tatbikata, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, kuvvet komutanları, yabancı ülkelerden 51 gözlemci katıldı. Tatbikatı ayrıca bin 100 de yerel gözlemci izledi. Son iki yıldır basına kapalı gerçekleştirilen ancak bu sene medya mensuplarının yine davet edildiği tatbikat, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay’ın koordinesinde gerçekleştirildi.

BAŞBAKAN'IN DA KATILACAĞI AÇIKLANMIŞTI AMA KATILMADI

Mehter ve askeri marşların çalındığı tatbikat alanına ilk olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları, ardından da Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, helikopterle geldi. Bakan Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Özel ile komutanlar, kendileri için hazırlanan platformda tatbikatı dikkatle izledi. Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Ağrı’daki mitinginden sonra İzmir’e geldi ancak katılacağı açıklanmasına rağmen tatbikat alanına gelmedi.

TATBİKAT ÖZEL KUVVETLERİN ÇIKARMASIYLA BAŞLADI

Gece safhası ikinci kez basın mensuplarına açık gerçekleştirilen tatbikat, icra faaliyetlerinin anlatılmasının ardından SAT ve SAS komandolarının denizden, Özel Kuvvetler Komutanlığı personelinin de havadan çıkarmasıyla başladı. Karaya, temsili deniz topçu atışlarının yapılmasının ardından, F16 uçakları da, belirlenen hedefleri sorti yapıp vurdu. Kobra helikopterleri de, kendileri için belirlenmiş olan hedeflere atış yaptıktan sonra deniz taarruz atışları yapıldı. Bu sırada, SAT ve SAS komandoları denizdeki mayınları tespit edip temizledi. Karadan karaya OBÜS toplarının atışlarının yanı sıra F4 - E bombardıman uçağı da bombardıman atışı yaptı. Obüs ve havan toplarıyla, aydınlatma atışları yapıldığı sırasında, iki çıkarma gemisine de tank ve zırhlı personel taşıyıcıların yüklemesi yapıldı. Amfibi deniz piyade birlikleri, denizden karaya çıkartıldı. Taarruz helikopterlerinin atışlarının ardından da, birinci hava hücum harekatı sonlandırıldı.

İnsansız Hava Aracı’nın (İHA) bölgedeki keşfinin ardından bu kez de, F 16 uçakları ve kara unsurları, belirlenen hedeflere atış yaptı. İkinci hava hücum harekatında ise, hedeflere yine havadan ve karadan atış yapıldı. Saat 22.10’da ise, temsili düşman kuvvetlerinden milli hedeflere taarruz yapıldı, bu saldırıya da hava savunma sistemleriyle karşılık verildi.

SAFİR VE MERCAN ÜLKELERİNİN TEMSİLİ SAVAŞI YAPILDI

Efes - 2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı’nda, Safir ve Mercan ülkeleri arasındaki var olan sorunların barışçıl yollardan çözümlenememesi üzerine tırmanan gerginlik dönemi sonrasında, tarafların savaş planlarının icrasını esas alan jenerik bir senaryoya göre tatbikat gerçekleştirildi. Tatbikatta, TSK bünyesindeki tüm unsurların koordinasyonunu sağlamak, harp silah ve araçlarının müşterek olarak kullanımını gerçekleştirmenin amaçlandığı açıklandı. Yaklaşık 8 bin 500 personelin katıldığı tatbikatta, 100 top, 50 uçak, 40 gemi, 70 bot, 40 helikopter, 60 tank, bin 100 tırtıllı tekerlekli zırhlı araç kullanıldı.

ARAZİYE İLK KEZ SAHRA HASTANESİ KURULDU

Tatbikatta bir ilk de gerçekleştirildi. İlk kez araziye, çadır ve konteynırlardan oluşan sahra hastanesi kuruldu. Belirlenen bölümlerinde 30 yatak kapasitesi bulunan sahra hastanesinde, dört kişinin aynı anda ameliyat edilebildiği ayrıca yoğun bakım ünitesinin de bulunduğu açıklandı. Hastanede bu imkanların yanı sıra kimsayal silahlar içinde özel bir bölüm oluşturuldu. Bu bölümde; kimyasal, biyolojik, nükleer maddelerin etkisine maruz kalanların tedavisine yönelik dekontaminasyon kliniği de kuruldu. Kimyasal, biyolojik, nükleer saldırıya maruz kalan askerlerin, bu klinikte, özel bileşenlerle yıkanmaları ve tedavilerinin de gerçekleştirildiği öğrenildi.

BAŞBAKAN DA KATILDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Efes-2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın Milli Gözlemci Programı'na katıldı.

Erdoğan, "OBA" helikopteriyle saat 09.05'te tatbikatın gerçekleştirildi Seferihisar ilçesine bağlı Doğanbey bölgesine geldi. Genelkurmay Başkanı Özel, Başbakan Erdoğan'ı alana girişinde karşıladı. Efes-2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın milli ve yabancı gözlemcilerin katıldığı basına açık bölümünün ikinci günü başladı.

Ege Ordusu Komutanlığı koordinatörlüğünde, Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait birlik ve unsurların katıldığı tatbikat birlik ve karargahların bir arada çalışmalarını sağlamayarak, eğitim seviyelerini geliştirmeyi, TSK envanterinde bulunan harp silah ve araçlarının müşterek kullanılma usul, taktik ve tekniklerini geliştirmeyi amaçlıyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!