Su baskınları ve altyapı sorunu Meclis gündeminde

Güncelleme Tarihi:

Su baskınları ve altyapı sorunu Meclis gündeminde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2014 01:29

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yazılı olarak cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına soru önergesi verdi. İç içe geçmiş binalar, yetersiz yeşil alanlar ve parklar, plansız, yetersiz altyapının Ankara'nın geneline hakim olan görüntü olduğunu belirten Nazlıaka, gelişmiş kentlerde yeşil alanların yağmur suyunu çekecek düzeyde planlanırken, altyapı nüfus yoğunluğuna göre yapıldığını ifade etti.

Haberin Devamı

Ankara'nın 20 yıldır, kentsel planlamayı rantsal planlama olarak algılayan, kent içindeki her toprak parçasını bina ve gelir olarak gören, planlama ve kentleşmeden bihaber bir anlayış tarafından yönetildiğini savunan Nazlıaka, Ankara'nın altyapısının en küçük bir yağışta bile alarm vermeye başladığını kaydetti.
"En küçük bir yağışta trafik felç olmakta, alt geçitler suyla dolmaktadır." diyen Nazlıaka, şunları ifade etti: "Keçiören'de önceki gün aniden bastıran yağmurda 7 apartman sular altında kalmış, su seviyesinin tavana kadar çıktığı birçok ev kullanılamaz hale gelmiştir. Keçiören ve Pursaklar başta olmak üzere çeşitli noktalarda su baskını yaşanmıştır. Su baskını şans eseri bir can kaybı olmadan atlatılmıştır. Yağış nedeniyle Protokol-Havalimanı yolunda Pursaklar girişinde oluşan su birikintisinde çok sayıda araç mahsur kalmıştır. 4 şeritli protokol yolu şehir merkezi istikametine trafiğe kapanmış ve uzun araç kuyrukları oluşmuştur. Bazı vatandaşlar kendi imkanlarıyla araçlarını kurtarmaya çalışırken bazı vatandaşlar su içerisinde hareket edemeyen araçlarında mahsur kalmıştır. Ankara'nın derelerinin, su yataklarının üzeri imara açılmış ve yok edilmiştir. Altyapı planlaması yapılmadan verilen inşaat ruhsatları devam etmektedir. Peyzaj düzenlemeleriyle süslenen Ankara'nın altyapısı çürük ve yetersizdir. Ankara dışı süslenmiş içi çürük hastalıklı bir kent haline getirilmiştir. Ankara Büyükşehir Belediyesi mevcut kentleşme anlayışına devam etmesi halinde Ankara'nın olağan görüntüsü haline gelen su baskınları daha büyük felaketlere neden olacaktır."

Haberin Devamı

ZARAR KARŞILANACAK MI SORUSU

Nazlıaka, şu soruları yöneltti: "Su baskını nedeniyle, kaç konut ve araç hasar görmüştür? Hasar miktarı nedir? Bu zarar Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak mıdır?
2009-2014 yıllarında Ankara'da inşa edilen yeni konut sayısı ve ilçelere göre dağılımı nedir? Aynı dönemde yıllar itibariyle altyapıya ayrılan kaynak miktarı nedir? Bunun ne kadarı kanalizasyon, yağmur ve atık su için kullanılmıştır?
Ankara'nın merkez ilçelerinde kişi başına düşen yeşil alan oranı nedir? Ankara'da kişi başına düşen yeşil alan açıklanırken neden sürekli mücavir alan üzerinden hesaplama ve açıklama yapılmaktadır? Bu yolla hangi gerçek saklanmaya çalışılmaktadır?
Ankara'nın altyapısı alarm vermektedir. Bu konuda hangi önlemler alınacaktır?
Olası bir su baskınında meydana gelebilecek yaralanma ya da can kayıplarının sorumlusu kim olacaktır?
2009-2014 yıllarında Ankara Büyükşehir Belediyesinin iş ve işlemlerinin, faaliyetlerinin denetlenmesi için hangi bakanlıklar tarafından kaç müfettiş görevlendirilmiştir? Bu denetleme sonucunda başlatılan soruşturma var mıdır?"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!