Kadıköy Belediyesi: Tren istasyonları müze olsun

Güncelleme Tarihi:

Kadıköy Belediyesi: Tren istasyonları müze olsun
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2014 10:24

KADIKÖY Belediyesi, "Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 5 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından "1. Grup Kültür Varlığı" olarak tescil edilen Haydarpaşa-Bostancı arasındaki 6 istasyonun müze veya kültür merkezi olarak kullanılması için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na başvurmaya hazırlanıyor. Belediyenin talebi Göztepe, Kızıltoprak, Feneryolu, Erenköy, Suadiye ve Bostancı istasyonlarının müze veya kültür merkezi olarak kullanılması yönünde.

Haberin Devamı

TREN İSTASYONUNUN OLMADIĞI BİR GÖZTEPE DÜŞÜNEBİLİR MİSİNİZ

Demiryolu mimarisinin özgün yapılarından olan istasyonların müze veya kültür merkezi olarak kullanılması için Bakanlığa iki kez talepte bulunduklarını hatırlatan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, "Bu yapılar Anıtlar Kurulu’ndan tescilli. Tarihi eser. Hiçbir şekilde yıkılamaz. Kadıköy’de yaşayanlar da bu binaların kimliklerinin korunmasını istiyor. Tren istasyonunun olmadığı bir Göztepe düşünebilir misiniz? Hayal etmek bile mümkün değil. Bizim tavrımız sonuna kadar bu tren istasyonlarının kimlikleriyle kalması, müze olması ve kültür sanat etkinlikleriyle ilişkili bir kimlikle korunmaları ve geleceğe taşınmaları" diye konuştu.

Anadolu yakasındaki tren istasyonlarının ilk durağı olan Haydarpaşa ile ilgili sürecin devam ettiğini belirten Nuhoğlu, "Bize Haydarpaşa’nın bu haliyle korunacağı, bu kimliğin devam edeceği söylendi. Projeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı alındı. Süreç devam ediyor" dedi.

SUNAY AKIN: İSTASYONLAR TEMATİK MÜZE OLMALIDIR

Göztepe’de bulunan ‘Oyuncak müzesi’ni kuran yazar Sunay Akın, 2009 yılında Belediye Meclis üyeliği yaptığı dönemde istasyonların "Kültür Hattı" olarak müze veya kültür merkezini talep etmişti. Bugün de atıl durumda kalacak istasyonların müze olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunan Sunay Akın, "Müzeler toplumların hafızasıdır, beynidir, birlikte yaşama kültürünün bilgi mabetleridir. Haydarpaşa Garı Anadolu’nun gardırobudur. Haydarpaşa Garı Anadolu medeniyetlerinin anlatıldığı bir müze olmalıdır, 6 tren istasyonu da tematik müzeye dönüştürülmelidir" ifadelerini kullandı.

KIZILTOPRAK TREN İSTASYONU, VECİHİ HÜRKUŞ HAVACILIK MÜZESİ OLMALIDIR

Akın, "Kızıltoprak tren istasyonu, Vecihi Hürkuş Havacılık müzesi olmalıdır. Çünkü Cumhuriyet tarihimizin kahramanı Havacı Vecihi Hürkuş Kızıltoprak’lıdır. Kuşdili çayırında havaalanı vardı."

GÖZTEPE TREN İSTASYONUNDA HAREM AĞALARININ TARİHİ ANLATILMAZ MI

II. Abdülhamit’ın musahiplerinden Nadir Ağa’nın Göztepe tren istasyonunun yanında oturduğunu anlatan Akın, "Nadir Ağa’yla Osmanlı’da harem ağalarının olduğunu biliyoruz. Onların tarihi anlatılamaz mı?" dedi.

SARIKAMIŞ’TA KİBRİT KUTUSUNA SIĞAN ANILAR NEDEN SERGİLENMİYOR

Sarıkamış Harekatı sırasında esir düşen Teğmen Fuad’ın Kadıköy’lü olduğunu hatırlatan Sunay Akın, "Sarıkamış’ta binlerce askerimiz şehit oluyor, bazıları yaklaşık 2,5 yıl Sibirya’da esir kalıyor. Onlardan biri Teğmen Fuad. Teğmen Fuad’tan kibrit kutusunun içine sığacak büyüklükte iki tane el yapımı defter kalıyor. Sibirya’da sürgünde yaşadıklarını o kibrit kutusunun içindeki deftere yazmış, resimler yapmış. Şimdi bir evde duruyor. Bu merak edilmez mi? Bunlar neden sergilenmiyor?" dedi.

SORUMLU KÜLTÜR BAKANLIĞI’DIR

Kadıköy’e bulunan 6 tarihi istasyonun nasıl değerlendirileceğinin kararını Ulaştırma Bakanlığı’nın değil, Kültür Bakanlığı’nın vermesi gerektiğini savunan Sunay Akın, Kültür Bakanlığı’nı göreve çağırdı. Basında yer alan haberler üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı "Göztepe tren istasyonu yıkılmayacak ve olduğu gibi muhafaza edilecektir. Mevcut istasyonun 400 metre batısına Marmaray Projesi kapsamında yeni ve modern bir istasyon inşa edilecek ve o istasyon kullanılacaktır" açıklamasında bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!