Çocukların ‘Sevgi’ annesi

Haberin Devamı

Bazı insanlar vardır... Hayat enerjileri, özverili yaşamları, paylaşımcı yapılarıyla dokundukları her şeyi güzelleştirirler. Sevgilerini sakınmadan evrenle paylaşır ve üretkenlikleriyle insanı büyülerler. İzmir Bostanlı’daki Uygar Çocuk Evi ve Çocuk Kulübü’nün Kurucusu ya da bir diğer ifadeyle çocukların ‘Sevgi’ annesi Sevgi Temizer de tam bu tanıma uyan çok özel bir eğitimci. Eğitimci bir aileden geliyor. Ağrı’da çok genç yaşta evlenip 3 cocuk sahibi olarak hayata tutunan, onların geleceğini her şeyin üstünde tutan yürekli bir anne. Çocuklarının eğitimi için yerleştiği İzmir’de eşini kaybettikten sonra, ‘Topluma nasıl faydalı olurum?’ diyerek kurduğu Uygar Çocuk Evi ve Çocuk Kulübü ile 15 yılı geride bırakmanın gururunu yaşıyor. Sadece eğitimci mi? İkinci kişisel sergisini açmaya hazırlanan ve kadın portreleri görenleri büyüleyen bir resim sevdalısı. Bağlama çalıyor, geleneksel lezzetlerdeki hünerleriyle adından usta bir aşçı olarak da söz ettiriyor. Çocuklar mı? Onlardan bahsederken gözleri doluyor ve sohbetimizin her dakikasına bu sevgi dokunuşları yansıyor.

Haberin Devamı

Çocukların ‘Sevgi’ annesi

HAYAT FELSEFESİ
Mutlu ve başarılı olmak, hayata tutunmak, elindekileri paylaşabilmek.

KİMDİR?
Adı: Sevgi Temizer
Doğum yeri ve yılı: Ağrı, 1957
Eğitimi: Naci Gökçe Lisesi
İşi: Uygar Çocuk Evi ve Çocuk Kulübü Kurucusu
Medeni durumu: Tutku, Serkan ve Aytül isminde 3 çocuğu; Efe, Yiğit ve İdil adında da 3 torunu var.

OTOMOBİL
Gece bile kırmızıda dururum

* İlk arabam 1974 model Ford Taunus’tu. Rengi de kanarya sarısıydı. Şu anda 2011 model sütlü kahve renginde Nissan Micra kullanıyorum. Trafikte hiç panik yapmam, rahatımdır, kurallara da son derece saygılıyımdır. Gece yolda hiçbir araç yokken bile kırmızı ışıkta dururum. Aracım güvenilir, seri, pratik olmalı ve de kolay park edilebilmeli.

BESLENME
Çocuklar ayran aşıma bayılır

* Sabah kalkar kalkmaz çayın altını yakarım. Genelde kahvaltımı evde yaparım. Peynir çeşitleri, maydanoz, dereotu ve yumurta tüketirim.
* Öğlenleri okulda yerim. Çocuklarımız için diyetisyen ve gıda mühendisimiz tarafından çok sağlıklı öğünler hazırlanıyor.
* Akşamları ızgara ve salata severim. Salatamın üstüne keten tohumu serperim.
* Ara öğün olarak yaş meyve ve çerez atıştırırım.
* 3 çocuk annesi olduğum için mutfakla aram iyi. Etli-yeşil mercimekli bulgurum, ayran aşım meşhurdur. Hafta sonları çiğ börek ve mantı da yaparım.

Haberin Devamı

Çocukların ‘Sevgi’ annesi

MEKAN
Bir aksaklık olsun istemem

* İzmir’de gittiğim yerler belli: Boğaziçi, 01 Adana, Deniz, Tavacı Recep Usta, Reyhan ve Bravo. Cunda’da Nihat’ın Yeri. İstanbul’da Boğaz kenarındaki balık lokantaları. Bir mekanda hijyene ve servis kalitesine çok önem veririm. Misafir götürdüğüm zaman aksaklık olsun hiç istemem.

SPOR
Okulda voleybol takımındaydım

* Haftada 3 gün bir spor kulübüne gidiyorum. Pilates yapıyorum. Akşamları geç saatte de olsa yürüyorum. Spora düşkünüm. Öğrenciliğimde okulun voleybol takımındaydım. Folklor de oynardım. Kendimi bildim bileli Fenerbahçeliyim.

TATİL
Ruhen ve bedenen dinlenirim

* İşimi çok seviyorum. İnanın çalışırken hiç yorulmuyorum. Çünkü insanlar bana en değerli varlıklarını emanet ediyorlar. Ama tatilin bir ihtiyaç olduğunun da bilincindeyim. Yazın 7-10 gün arası tatil yapmaya çalışıyorum. Bodrum, Marmaris, Antalya’ya gitmekten hoşlanıyorum. Hafta sonları genelde Çeşme’de oluyorum.
* Tatil benim için bir yılın monotonluğunu atmak, yeni kişiler tanımak, ruhen ve bedenen dinlenme anlamına geliyor. Dönüşte kafamı tamamen boşaltmış olurum.

Haberin Devamı

Çocukların ‘Sevgi’ annesi

HOBİ
Tablo yapıyor, saz çalıyorum

* İnsanlar bir yere gittiklerinde genelde kıyafet alışverişi yapar. Ben kitapçıları gezerim. Öğrenciliğimden beri biriktirdiğim pul ve Atatürk posterlerim var.
* Yağlıboya tablolar yapıyorum. 2008’de kişisel bir sergi de açtım. İkincisini de yıl sonuna kadar açmayı planlıyorum. Ağırlıklı olarak kadın resimleri yapıyorum. Resim yapmak beni ruhen dinlendiriyor.
* Müziğe karşı da büyük ilgim var. Küçüklükten beri bağlama çalmak isterdim. Yaklaşık son 3 yıldır ders alıyorum. Hem çalıp, hem de söylüyorum.
* Psikoloji ve kişisel gelişim kitapları okumayı severim. Aynı anda elimde 2-3 kitap olduğu olur.

KARİYER
Ev hanımlığından eğitimciliğe

Haberin Devamı

* Ağrı doğumluyum. Cumhuriyet İlkokulu, Naci Gökçe Ortaokulu ve Lisesi’ni bitirdim. Birinci olarak mezun oldum. Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden çağırdılar. Ama ben evliliği tercih ettim. Ailem karşı çıktı. Benim ya doktor ya da eczacı olmamı istiyorlardı. Evin en küçük kızıydım, annemin yardımcıları vardı. El bebek gül bebek büyüdüm. Ev işlerinden hiç anlamıyordum. Dikiş, yemek, çiçekçilik kursuna gittim ve kendimi geliştirdim.
* Genç yaşımda Ağrı Yardımseverler Derneği’nde faal olarak çalıştım. Çocuklarımın eğitimleriyle de ben ilgilendim. Evim okul havasındaydı. Hiç ev gezmelerine, günlere katılmadım. Çocuklarım büyüdü, üniversiteyi kazandı. 1990’da onlar için İzmir’e yerleştik. 1995’te eşimi kaybettik.
* Çocukların düzenini kurduktan sonra evde oturamayacağımı fark ettim. ‘Topluma nasıl faydalı olabilirim?’ diye düşündüm. Abimin desteğiyle bir etüt merkezi, daha sonra çocuk kulübü açtım. Anaokulu sertifikamı aldım. 15 yıldır Uygar Çocuk Evi ve Çocuk Kulübü’nün müdürlüğünü yürütüyorum. İlk dönemlerde yemek de yaptım, temizlik de... Şu an 29 kişilik kadroyla çalışıyorum. Benim için öncelik insanlara faydalı olmak. Kazandığımı yine eğitime yatırıyorum. Kaliteyi en üst seviyeye çıkarmak için uğraşıyorum.

Haberin Devamı

TOPLANTI
Kararları ortaklaşa alırız

* Başarının bir ekip işi olduğuna inanıyorum. Gençlere ve onların görüşlerine saygı duyuyorum. Her gün düzenli olarak toplanırız. Genelde kısa sürer. Ben iyi bir dinleyiciyim. Kararları ortaklaşa alırız.

GÜNE BAŞLANGIÇ
İlk günkü heyecanla giderim

* Sabah 08.00 gibi uyanırım. Kahvaltımı yapar, duşumu alır, giyinirim. Okulla evimin arası çok yakın. Her gün 09.00 gibi işte olurum. Her gün ilk günkü heyecanla giderim. Akşamları saat 01.00 gibi yatarım. Öncesinde kitap okur, belgesel veya film izlerim.

Çocukların ‘Sevgi’ annesi

MODA
Renkli giyimden hoşlanırım

* Giyim kuşamıma özen gösteririm. Kendime yakışanı giyerim. İlla bir kıyafet moda diye gidip onu satın almam. Renkli giyimden hoşlanırım. Toprak ve kırmızıyı çok severim. Alışverişimi de kendim yaparım.

TEKNOLOJİ
Oğlum yardımcı oluyor

* Oğlum Serkan’ın teknolojiyle arası çok iyi. Genelde bana o yardımcı oluyor. Alışkanlıklarından kolay vazgeçemeyen biriyim. Facebook ve Twitter’ı daha çok okul etkinlikleriyle ilgili duyuru yapmak ve eski arkadaşlarımla görüşmek için kullanıyorum.

ASTROLOJİ
Lider, dost, paylaşımcıyım

* Oğlak burcuyum. Liderlik, dostuk, paylaşma ve yardımlaşma özelliklerini taşıdığımı düşünüyorum. Günlük falları takip etmem, o günün akışına göre davranırım.

Yazarın Tüm Yazıları