Öğretmenlere ‘parçacık fiziği’ eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenlere ‘parçacık fiziği’ eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2014 14:12

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fizik Mühendisliği ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle, GAÜN Fizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Bingül konuşmacı olarak katıldığı tüm resmi, özel lise ve dengi okulların fizik öğretmenlerine yönelik, ‘Parçacık Fiziği Eğitim Semineri’ düzenlendi.

Haberin Devamı

İnşaat Mühendisliği Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminerin açılış konuşmasını yapan GAÜN Fizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayda Beddall, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi anlamına gelen (CERN) hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

CERN’in, İsviçre ve Fransa sınırında yer alan dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı olduğunu belirten Prof. Dr. Beddall, CERN’de bulunan dört detektörden biri olan Atlas detektöründe Gaziantep Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü Yüksek Enerji ve Parçacık Fiziği Grubu olarak bilimsel çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Prof. Dr. Beddall, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız CERN Genel Direktörü Prof. RolfHever arasında imzalanan bir anlaşmayla Türkiye ortak üye olma sürecine girdi. Bu sürecin sonunda iki yıl içerisinde meclis onayladığı takdirde ortak üye olacağız ve daha sonra asıl üyeliğe geçeceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Bilimin temelinin fizikle başladığını belirten GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, pek çok bilim dalının ortaya çıkmasında temel yapı taşının fizik olduğunu vurguladı.

Gelecekte insanoğlunun dünyada bırakacağı en büyük harikanın CERN ve şu an yörüngede olan uzay istasyonları olacağını ifade eden Prof. Dr. Bayram, "İnterneti ilk önce CERN’deki araştırmacılar bulmuş. Yarım asrını tamamlayan, bilimin sınırlarını da kaldırmış olan bir kurum ve CERN’ün çapı rastgele Fransa ve İsviçre’den geçmiyor. Bilimdeki sınırları, milliyetleri, ulusları kaldırmak için bilinçli olarak tasarlanmış. Türkiye’de 12 Mayısta imzayı atarak çok önemli bir bilimsel aşamayı tamamlamış durumda. Bu bilimsel anlaşma ülkemizin geleceğini de şekillendirecek güzel bir anlaşma haline gelir" şeklinde konuştu.

Fizik Mühendisliğinin Gaziantep Üniversitesi’nin temel bölümlerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. Bayram, "Üniversitemiz, temel olarak bilimin evrensel ilkeleriyle şekillenmiş bir üniversitedir. Buranın temelini de mühendislik fakültesi oluşturur. Mühendislik fakültesinin temellerinde biri de fizik mühendisliğidir" diyerek, bu yıl yeni öğrenci aldıkları Optik ve Akustik Mühendisliği Bölümü olarak yeni bir programla da fiziğin temellerine inmeye karar verildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Fizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necmettin Yazıcı, bilimin ve birçok mühendisliğin temelinde başlangıcının fizik olduğunu belirtti.

Türkiye’de imal edilen optik ve akustiğin ihtiyaç hissedilen bir uygulama alanı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yazıcı, "Birkaç yıl önce yoğun çabalar sonucunda optik ve akustik mühendisliğini açtık. Türkiye’de ilk defa açılan ve henüz kamuoyu tarafından bilinmeyen bir program" diyerek, öğrencilere fizik, fizik mühendisliği ve optik ve akustik mühendisliğiyle ilgili bilgilerin verilmesini istedi.

Konuşmaların sonrasında, Doç. Dr. Ahmet Bingül tarafından fiziğin temel kavramları ve parçacık fiziği hakkında katılımcılara eğitim semineri verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!