Sandıktan ırkçı çıktı

Güncelleme Tarihi:

Sandıktan ırkçı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2014 14:21

AB’nin 28 ülkesinde yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde göçmen karşıtı aşırı sağ ve Avrupa karşıtları oylarını önemli oranda artırdı.

Haberin Devamı

Merkez partiler oy ve milletvekili kaybederken Fransa, İngiltere, Danimarka’da aşırı sağcı partiler sandıktan birinci çıktı... Almanya’da ilk kez aşırı sağcı bir parti AP’ye milletvekili gönderdi...
Fransa’da Marine Le Pen’in lideri olduğu aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) AP seçimlerinden birinci parti çıktı. FN, oyların yüzde 26’sını aldı. Halk Hareketi Birliği (UMP) yüzde 20.66, iktidardaki Sosyalist Parti yüzde 13.88’de kaldı. Hollanda’da aşırı sağcı Geert Wilders’in partisi önemli oy kaybetti. Bu sonuçlara göre aşırı sağcı Ulusal Cephe, AP’ye 24, UMP 20, Sosyalist Parti 13 milletvekili gönderecek.

UKIP BİRİNCİ PARTİ

Sandıktan ırkçı çıktı

İngiltere’de aşırı sağcı parti UKIP, tarihi bir başarı elde etti. Göç ve AB karşıtı parti, ‘ırkçılık’ suçlamalarına rağmen ülkedeki tüm ana akım partileri geride bırakıp, İskoçya dışındaki oyların yüzde 27.50’sini topladı.
Ana muhalefet İşçi Partisi yüzde 25.40 oyla ikinci, iktidar partisi yüzde 23.94 oyla üçüncü oldu.
UKIP Lideri Nigel Farage, “Bir rüya gerçek oldu. UKIP artık İngiliz siyasetinde üçüncü güç” dedi. Başbakan David Cameron ise “Halk AB konusunda hayal kırıklığına uğramış. Bunu gördük, mesajı aldık ve dinleyeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

OYUNU İKİYE KATLADI
Danimarka’da iktidardaki Sosyal Demokrat Parti 4 temsilciden 3 temsilciye düştü... Aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi oylarını ikiye katladı. Yüzde 26.7 oy oranıyla AP’deki temsilci sayısını 2’den 4’e yükseltti. Seçimde yenilgi alan bir başka parti de muhalefetteki Liberal Parti oldu. Lars Lökke Rasmussen’in başkanı olduğu Liberal Partinin temsilci sayısı aldığı yüzde 16.7 oy oranı ile 4’ten 2’ye düştü.

FPÖ ÜÇÜNCÜ OLDU
Avusturya’da en fazla oyu yüzde 27.3 ile Avusturya Halk Partisi (ÖVP) aldı. Hükümetin büyük ortağı Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) yüzde 24.2 ile ikinci oldu. Oylarını iki p

Sandıktan ırkçı çıktı
uan artıran aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) 20.5 ile üçüncü sırada yer alırken Yeşiller yüzde 13.9 ve Liberal Forum yüzde 7.6 oranında oy aldı. Bu sonuçlara ÖVP 5, SPÖ 5, FPÖ 4, Yeşiller 3, NEOS 1 parlamenteri Brüksel’e gönderecek. Haziran Geçen seçimlerde ÖVP 6, SPÖ 5, Hans-Peter Martin Listesi 3, FPÖ 2 ve Yeşiller 2 ve Avusturya’nın Geleceği için İttifak (BZÖ) 1 koltuk kazanmıştı.

Haberin Devamı

FN BAŞI ÇEKECEK
AP çatısı altında oluşturulacak olası ırkçı grubun liderliğini ve itici güç rolünü FN’nin üstlenmesine kesin gözüyle bakılırken aşırı sağın

Sandıktan ırkçı çıktı
Danimarka, Avusturya, Macaristan ve Yunanistan gibi ülkelerde de küçümsenemeyecek düzeyde oy alması bu grubun sorunsuz kurulma olasılığını yükseltiyor. Sayıları oldukça az olsa da Hollanda ve Belçika’dan gelecek olası aşırı sağcı parlamenterlerin de bu gruba destek vermelerine kesin gözüyle bakılıyor. AP tarafından yayınlanan ilk tahminlere göre şu anki AP’de sayıları 25 olan ırkçı parlamenterlerin en az 40 sandalyeye sahip olması ve farklı gruplarda yer alan aşırı sağ eğilimli parlamenterlerin de bu gruba kaymasıyla sayının çok daha yükselmesinin gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

AP’DEKİ SON DURUM
AP’deki 751 koltuğun siyasi gruplara göre dağılımına yönelik son tahminler hıristiyan demokratlar 214 koltuğa sahip olacağını gösteriyor. Bu grup, mevcut AP’de 275 üyeye sahipti. Hıristiyan Demokratlar, 61 koltuk kaybetse de AP’nin en büyük siyasi grubu olmayı sürdürecek.
SOSYALİSTLER EKSİLDİ
Seçim sonuçlarına yönelik tahminlere göre Sosyalistler (S&D), 189 üyeyle AP’nin ikinci büyük gücü olmayı garantiledi. Bu grubun mevcut AP’deki sandalye sayısı 195 seviyesindeydi.
LİBERALLER DE KAYBETTİ
Liberallerin (ALDE), üçüncü büyük grup olma konumu da yapılan son tahminlere göre sürüyor. ALDE’nin, 15 koltuk kaybederek 70 üyeye sahip olması öngörülüyor.
YEŞİLLER 3 AZALDI
Ana akım siyasi partilerin bir başka üyesi Yeşiller de bir önceki AP seçimindeki sonuçlara yakın bir performans sergilemiş gibi gözüküyor. Güncellenmiş tahminlere göre Yeşillerin AP’ye 55 üye sokması bekleniyor. Bu da 3 koltuğun kaybedildiği anlamına geliyor.

Haberin Devamı

AP'NİN BAŞKANI KİM OLACAK?
Muhafazakar partilerin adayı Jean Claude Juncker, seçim sonuçlarına göre AB Komisyon başkanı olacağını açıkladı. Ancak sosyal demokrat ve sosyalistlerin adayı Martin Schulz da baş

Sandıktan ırkçı çıktı
kanlık talebinden vazgeçmedi. Schulz, çoğunluğun oylarını alarak, komisyon başkanı olmayı istiyor. Kimin komsiyon başkanı olacağı sorusunda son kararı Almanya Başbakanı Merkel söyleyecek. Merkel, muhafazakarların adayı Lüksemburglu Juncker’i seçimlerde destekledi ama opsiyonları da açık tuttu. Merkel’in gönlünde bir Almanın AB komisyonu başkanı olması yatıyor. Fakat birçok AB ülkesi Almanya’nın zaten 96 sandalyeyle AP’de güçlü olduğu gerekçesiyle, AB Komisyon başkanının da Alman olmasına sıcak bakmıyor.
UZLAŞMA ADAYI
Bugün AB hükümet başkanları toplanacak ve parlamentodaki çoğunluğa göre kimin aday olacağını belirleyecek. Buradan bir uzlaşma adayı da çıkabilir. Seçim sonuçlarına göre muhafazakar partilerin adayı Juncker’in komisyon başkanı, sosyal demokratların adayı Schulz’un ise AB dışişleri ya da hukuk komiseri olması bekleniyor. Juncker, önümüzdeki 5 yıl AB’ye yeni üye alınmasına karşı olduğunu belirterek, Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak bakmıyor. Schulz da seçim kampanyasında Türkiye’nin bu haliyle üye olamayacağı görüşünde.

Haberin Devamı

MERKEL'İN PARTİSİ YİNE BİRİNCİ
Almanya’da yapılan AP seçimlerinde Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU, yüzde 0.7 puanlık düşüşle yüzde 30’a geriledi. AP’deki 34 sandalyesinden

Sandıktan ırkçı çıktı
5’ini kaybetti. CDU’nun kardeş partisi, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan CSU’nun oyu yüzde 7.2’den yüzde 5.3’e geriledi. CSU, AP’deki sekiz sandalyesinden 3’ünü kaybetti. CDU/CSU’nun toplam oy kaybı yüzde 2.6 oldu.
Federal hükümetin koalisyon ortağı SPD son dönemdeki en büyük oy artışını gerçekleştirdi. Oy oranını 6.5 puan artırıp yüzde 27.3’ye çıkardı. AP’deki milletvekili sayısını da 23’ten 27’ye yükseltti. SPD’nin Türk kökenli adayı İsmail Ertuğ, yeniden seçildi.
YEŞİLLER DE GERİLEDİ
Yeşiller yüzde 10.7 oy oranıyla 11 milletvekili kazandı. Geçen seçimde Yeşiller yüzde 12.1’lik oy oranıyla 14 milletvekili çıkarmıştı.
Sol Parti yüzde 7.4’lük oy oranıyla AP’de 7 sandalye elde ediyor.
NPD’DEN İLK MİLLETVEKİLİ
Yabancı karşıtı aşırı sağcı NPD ilk kez milletvekili çıkardı. Seçimlere ilk kez katılan AB karşıtı AfD, Alman seçmenlerin yüzde 7’sinin desteğini alarak 7 sandalye kazandı. Aşırı sağcı Milliyetçi Demokratik Partisi (NPD), yüzde 1’lik oy oranıyla AP’ye 1 milletvekili gönderecek. NPD’nin liste başı adayı eski genel başkan Udo Voigt, AP’de partisini temsil edecek.
Hayvanları Koruma Partisi, internet ve bilişim haklarını savunan Korsanlar Partisi, Hür Seçmenler, Aile Partisi, Ekolojik Demokratik Parti (ÖDP) ile hiciv ve mizah dergisi Titanic yazarları tarafından kurulan Die Partei da AP’ye birer milletvekili gönderecek.

BELÇİKA'DA AYRILIKÇILAR OY PATLAMASI YAPTI
Belçika’daki genel ve bölgesel seçimlerde, Flaman bölgesinin bağımsızlığını savunan Yeni Flaman İttifakı (N-VA) oy patlaması yaptı. Sandıkların yüzde 84’ünün açıldığı saatlerde, yüzde 33.2 oy alan N-VA, 150 üyeli federal mecliste 34 koltuk kazandı. N-VA, bir önceki seçimlerde yüzde 28 oyla 27 koltuk elde etmişti.
Başbakan Elio Di Rupo önderliğindeki Valon Sosyalistler (PS), 7 puan oy kaybederek yüzde 28.6 ile, yüzde 27.4’e yükselen Liberalleri (MR) az farkla geride bırakarak ilk sırayı korudu fakat PS’nin federal meclisteki koltuk sayısı 26’dan 23’e indi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!