İşçiler ayakta... Soma karıştı

Güncelleme Tarihi:

İşçiler ayakta... Soma karıştı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2014 12:40

Soma'da maden işçileri Türkiye Maden İş Sendikası Ege Şubesi'nin önünde toplandı. Sendika binasına girmek isteyen işçiler sloganlar atarak sendikacıların istifasını istedi. Sendika binası önünde çıkan arbede sırasında bir polis memuru bacağından yaralandı. İşçilerin tepkisi üzerine Türkiye Maden İşçileri Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgencay istifa ettiğini açıkladı. Hemen ardından 5 kişilik yönetim kurulu istifasını duyurdu ancak işçilerin öfkesi dinmedi. TKİ Müdürü'nün de istifasını istiyen işçiler, Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı ile görüştükten sonra eylemlerine son verdi.

Haberin Devamı

MANİSA’nın Soma İlçesi’nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından, çalışma şartlarının düzeltilmesi ve madenlerde iş güvenliğinin alınması için eylem yapan ardından işçiler, bu kez de işyerlerinde örgütlü olan Türkiye Maden İş Sendikası yönetiminin istifası için eylem başlattı. Sendikadan toplu halde istifa kararı alan işçiler, Kaymakamlık hizmet binası önündeki eylemlerini sürdürüyor.

İŞTE ARBEDEDEN FOTOĞRAFLAR

Haberin Devamı

Facianın 14. gününde yüzlerce işçi, bugün Soma Kaymakamlığı önünde bir kez daha toplandı. İşçiler, felaketin ardından yanlarında durulmadığı gerekçesiyle işyerlerinde faaliyet gösteren Türkiye Maden İş Sendikası yönetiminin istifasını istedi.

SENDİKA BİNASI ÖNÜNDE ARBEDE

Sendika binası önünde arbede yaşandı. Çıkan arbede sırasında bir polis memuru da yaralandı. Yaralı polis memuru, derneğin lokalinde tedavi edildi.

Bina önüne çevik kuvvet ekipleri de geldi.

İşçiler ayakta... Soma karıştı

SENDİKA BAŞKANI İSTİFA ETTİ

Haberin Devamı

Sendika başkanının açıklama yapacağı haberinin duyulması üzerine maden işçileri Kaymakamlık binasına doğru yürüyüşe geçti.

Türkiye Maden İşçileri Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgencay, istifa ettiğini duyurdu.

Küçükgencay, işçilere seslenerek, "Sendikanın şube başkanlığından istifa ediyorum. İlk gün de edebilirdim ama 'korktu kaçtı' demesinler diye görevime devam ettim. Ben kişisel olarak istifa ediyorum" dedi.

SENDİKA YÖNETİMİ DE İSTİFA ETTİ

Tamer Küçükgencay'ın istifasının ardından beş kişilik yönetim kurulu da istifa ettiğini açıkladı. Ancak bu açıklamalar işçileri yatıştırmaya yetmedi. İşçiler sendikayı protesto etmeyi sürdürüyor.

Haberin Devamı

ŞİMDİ DE TKİ MÜDÜRÜNÜN İSTİFASINI İSTİDİLER

Somalı madencilerin sonraki hedefi, Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı Ege Linyit İşletmesi Müessese Müdürlüğü oldu. Yaklaşık 500 işçi, Müessese Müdürlüğü’ne kadar yürüyüp binanın önünde Müessese Müdürü Hakkı Dural’ı istifaya çağırdı. Polisler burada geniş güvenlik önlemleri aldı.

İŞÇİLER EYLEME SON VERDİ

Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı ile görüşen işçiler ikna olunca buradan ayrıldı.

Somalı maden işçileri akşam saatlerinde de Soma Mezarlığı'na yürüyüşe geçti. İşçiler 43 arkadaşlarının yattığı Maden Şehitliği'nde dua okuyup, saygı duruşunda bulunduktan sonra dağıldı.

MADENCİLER, O ÇAĞRIYI DİNLEMEDİ

Haberin Devamı

MANİSA’nın Soma İlçesi’nde, 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın üzerinden 13 gün geçtikten sonra, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. adına dayıbaşların cep mesajıyla yaptığı ’iş başı’ çağrısı olumlu karşılık bulmadı. Firmaya ait Işıklar ve Ata Bacası maden ocaklarına, hiçbir işçi çalışmak için gitmedi. Firmanın güvenlik görevlileri de teknik ekip dışında kimsenin madene girmediğini, onların da havalandırma ve diğer teknik kontrolleri yaptıklarını dile getirdi.

Facianın ardından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye bağlı diğer ocaklar Işıklar ve Ata Bacası’nda da madenciler iş başı yapmadı. Ancak olayın üzerinden 13 gün geçtikten sonra dünden itibaren, bu iki ocakta çalışan işçilerin cep telefonlarına taşeron olarak da bilinen dayıbaşlarından mesajlar geldi. Dayıbaşları, işçilere, ’bugün sabahtan itibaren iş başı yapmaları’ çağrısında bulundu. Ancak işçiler, gerekli teknik incelemeler yapılmadan ocağa girmeyeceklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

ŞEHİTLİKTE DUA VE SAYGI DURUŞU

Adliye binası önünde toplanan işçilere destek veren CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de bu konuya bir an önce açıklık getirilmesi çağrısında bulundu.

SERVİS ARAÇLARI BOŞ GİTTİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan da teknik inceleme yapılmadan iş başı olmayacağı açıklamalarına rağmen, gelen bu çağrı işçileri tedirgin etti. Birçok madencinin, işini kaybetmemek için çağrıya uyarak bugün sabah saat 08.00 vardiyasında işe başlayacakları ileri sürüldü. Ancak sabah saatlerinde, işçilerin her zaman bekledikleri duraklardan servis araçları boş geçti. O servis araçlarından bazıları da Işıklar ve Ata Bacası maden ocaklarına kadar gitti, ancak içerisinden inen işçi olmadı. Bu ocaklarda sadece, havalandırma ve olası küçük göçüklere onarım amaçlı müdahalede bulunmaları için teknik ekibin beklediği dile getirildi. Bu teknik ekibin de zorunlu olmadıkça ocak içerisine girmedikleri öğrenildi.

Ocağın bulunduğu alandan görüntü çekilmesini istemeyen firmanın güvenlik görevlileri de teknik ekip dışında kimsenin madene giriş yapmadığını, işçilerin en az 1 Haziran tarihine kadar da işbaşı yapmama kararını firmanın yöneticilerine ilettiklerini ifade etti.

Maden İş Soma Başkanı Tamer Küçükgencay, "İşçilerimiz işbaşı çağrısına uymadılar. Buna işçilerin sağlığı adına izin veremezdik. Bugün Ankara’dan Enerji Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan iş müfettişlerinin gelmesini bekliyoruz. Bu müfettişlerin, iş sağlığı yönünden yapacakları incelemeler sonrasında da, işçilerin madene girip girmeyeceğine karar verilecek. Bizim temsilcilerimiz, şu anda bu maden ocaklarında, bekliyorlar" dedi. (Taylan YILDIRIM/ SOMA Manisa - DHA)



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!