İşçiler o mesajı dinlemedi

Güncelleme Tarihi:

İşçiler o mesajı dinlemedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2014 12:37

MANİSA’nın Soma İlçesi’nde, 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın üzerinden 13 gün geçtikten sonra, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. adına taşeron olarak da adlandırılan dayıbaşların cep mesajıyla yaptığı ’iş başı’ çağrısı olumlu karşılık bulmadı. Firmaya ait Işıklar ve Ata Bacası maden ocaklarına, hiçbir işçi çalışmak için gitmedi. Firmanın güvenlik görevlileri de teknik ekip dışında kimsenin madene girmediğini, onların da havalandırma ve diğer teknik kontrolleri yaptıklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

13 Mayıs’ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait maden ocağında çıkan yangında madencilerden 301’i hayatını kaybetti, bazıları yaralı olmak üzere 486’sı ise kurtuldu. Facianın ardından başlatılan adli soruşturmada, firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik’in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Madenden kurtulan işçilerin, savcıya tanık ve mağdur sıfatıyla ifade verme işlemleri bugün de devam etti.

İşçiler o mesajı dinlemedi
SOMA'DA MADENCİLERE MESAJ

DAYIBAŞLARINDAN CEP MESAJIYLA ÇAĞRI GELDİ

Facianın ardından Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye bağlı diğer ocaklar Işıklar ve Ata Bacası’nda da madenciler iş başı yapmadı. Ancak olayın üzerinden 13 gün geçtikten sonra dünden itibaren, bu iki ocakta çalışan işçilerin cep telefonlarına taşeron olarak da bilinen dayıbaşlarından mesajlar geldi. Dayıbaşları, işçilere, ’bugün sabahtan itibaren iş başı yapmaları’ çağrısında bulundu. Ancak işçiler, gerekli teknik incelemeler yapılmadan ocağa girmeyeceklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Adliye binası önünde toplanan işçilere destek veren CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de bu konuya bir an önce açıklık getirilmesi çağrısında bulundu.

İşçiler o mesajı dinlemedi
‘DAYIBAŞI’ SORUŞTURMASI

SERVİS ARAÇLARI BOŞ GİTTİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan da teknik inceleme yapılmadan iş başı olmayacağı açıklamalarına rağmen, gelen bu çağrı işçileri tedirgin etti. Birçok madencinin, işini kaybetmemek için çağrıya uyarak bugün sabah saat 08.00 vardiyasında işe başlayacakları ileri sürüldü. Firma adına dayıbaşlarından gelen ’iş başı’ çağrısı işçilerden olumlu yanıt bulmadı. Sabah saatlerinde, işçilerin her zaman bekledikleri duraklardan servis araçları boş geçti. O servis araçlarından bazıları da Işıklar ve Ata Bacası maden ocaklarına kadar gitti, ancak içerisinden inen işçi olmadı. Bu ocaklarda sadece, havalandırma ve olası küçük göçüklere onarım amaçlı müdahalede bulunmaları için teknik ekibin beklediği dile getirildi. Bu teknik ekibin de zorunlu olmadıkça ocak içerisine girmedikleri öğrenildi.

Haberin Devamı

Ocağın bulunduğu alandan görüntü çekilmesini istemeyen firmanın güvenlik görevlileri de teknik ekip dışında kimsenin madene giriş yapmadığını, işçilerin en az 1 Haziran tarihine kadar da işbaşı yapmama kararını firmanın yöneticilerine ilettiklerini ifade etti.

Maden İş Soma Başkanı Tamer Küçükgencay, "İşçilerimiz işbaşı çağrısına uymadılar. Buna işçilerin sağlığı adına izin veremezdik. Bugün Ankara’dan Enerji Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan iş müfettişlerinin gelmesini bekliyoruz. Bu müfettişlerin, iş sağlığı yönünden yapacakları incelemeler sonrasında da, işçilerin madene girip girmeyeceğine karar verilecek. Bizim temsilcilerimiz, şu anda bu maden ocaklarında, bekliyorlar" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!