Türk öğrencinin resmi Ay'a gönderildi

Güncelleme Tarihi:

Türk öğrencinin resmi Aya gönderildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2014 11:26

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) desteğiyle düzenlenen yarışmada "en yaratıcı resim" dalında birinci olan 13 yaşındaki Bozkurt Selvi'nin resmi, radyo dalgaları teknolojisiyle Ay'a gönderildi.

Haberin Devamı

NASA, Üniversiteler Uzay Araştırmaları Derneği, Almanya Havacılık ve Uzay Merkezi, Ay ve Gezegen Enstitüsü'nün "Uzay Sanatında İnsanlar" adlı ortak programı kapsamında düzenlenen "Uluslararası Gençlik Sanat Yarışması"na (Humans in Space Youth Art Competition) 52 ülkeden 2 bin eser katıldı.

Yarışmada, "En Yaratıcı Resim Ödülü"nün sahibi kolej öğrencisi Bozkurt Selvi oldu.

Yarışma kapsamında Ay'a gönderilecek 10 eserden biri seçilen Selvi'nin "Mission Europa" isimli eseri, radyoteleskopla dünyanın uydusuna yollandı.

Bozkurt Selvi, yaptığı açıklamada, 8 yaşındayken e-posta aracılığıyla bir NASA çalışanıyla irtibat kurduğunu, yarışmaya annesinin teşvikiyle katıldığını söyledi.

Türk öğrencinin resmi Aya gönderildi
Selvi, Ay'a gönderilen eserini, yarışmadan iki hafta önce çizmeye başladığını anlattı.

Yarışmada, jüri değerlendirmesi sonucu eserinin ilk 20 resim arasına girdiğini dile getiren Selvi, daha sonra bu resimlerin sosyal paylaşım sitesi üzerinden oylamaya sunulduğunu, resminin en çok oyu alarak birinci seçildiğini ifade etti.

Ay'a gönderme işlemi canlı yayınlandı

Bozkurt Selvi, resimde Jüpiter gezegeninin uydularından olan Europa'yı anlattığını aktararak, şöyle devam etti:

"Europa'nın üzeri buzla kaplı. İçinde de su var. İnsanların oraya gidişini anlattım. Burada bilim adamları hayat olabileceğini düşünüyor. Ben de onunla ilgili bir resim çizdim. En başta yarışmayı kazanacağımı tahmin etmiyordum. Oylamaya çıktı diye sevinmiştim ama kazanınca daha da çok sevindim. Resmin radyo dalgalarıyla Ay'a gitmesinden sonra iyice heyecanlandım. O kadar etki sağlayacağını düşünmediğim resim bayağı ses getirdi."

Yarışmanın ardından ilk 10'a giren resimlerin radyo frekansları aracılığıyla uzaya gönderileceğini öğrendiğini belirten Selvi, Ay'a gönderme işleminin Amerika'dan yapılan canlı yayınla gösterildiğini dile getirdi.

Selvi, resmin gönderilirken radyo frekansları nedeniyle bozulduğunu ancak o anda çok heyecanlandığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!