Aleviler 'Yeter artık' dedi

Güncelleme Tarihi:

Aleviler Yeter artık dedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2014 02:08

Aleviler, İstanbul Okmeydanı’nda cenaze için cemevinde bulunduğu sırada vurularak öldürülen Uğur Kurt’un anısına meydanlara indi. Başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa olmak üzere pek çok ilde Alevi Dernekleri’nin çağrısıyla ‘Yeter Artık’ başlığı altında eylemler düzenlendi.

Haberin Devamı

Mezhepçi söylemler protesto edilirken, yapılan ortak açıklamada ise “Gezi başkaldırı sürecinde kaybettiğimiz canların tümünün Alevi olması tesadüf olamaz” denildi. Ankara’daki eylemin adresi Kızılay Meydanı oldu. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin öncülüğünde toplanan vatandaşlar, sık sık “Katil devlet hesap verecek”, “Katilden hesabı Pir Sultan’lar soracak”, “Hepimiz Aleviyiz öldürmekle bitmeyiz”, “Kahrolsun faşist diktatörlük”, “Katil polis hesap verecek” sloganları attı. Dövizlerde ise ‘Uğur Kurt ölümsüzdür, Tayyip’se ölümlüdür’, ‘Kaza değil, iş cinayeti’, ‘Zulmün olduğu yerde isyan haktır’ sözleri öne çıktı. Açıklamanın ardından göstericiler, 10 dakikalık oturma eylemi yaparak dağıldı.

YETER ARTIK

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Müslüm Doğan, CHP’li ve HDP’li milletvekillerinin de bulunduğu eylemde, derneklerin ortak imza attığı açıklamayı okudu. ‘Yeter Artık’ başlıklı açıklamada şöyle denildi: “Başbakan’ın Alevilere yönelik şiddet söylemine yeter artık. Devlet terörüne yeter artık. İnancımıza yapılan saldırıya yeter artık. Soma’da yaşamlarını kaybeden insanlarımızın anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Hükümetin ölümler üzerinden ayrımcı politikalarına yeter artık. Adaletsizliği ve vicdansızlığa karşı yeter artık diyen sesler yükselmeye başladı. Bu ses Köln’den yükseldi. Yüzbinler Başbakan’a ‘Sen demokrat değilsin’ diye haykırdı. Bir başka ses Fransa’nın Cannes şehrinde yükseldi. O tek kişiydi. Ama milyonların, bizlerin yüreğine su serpti. Cannes’daki en büyük ödülü, Gezi direnişi sürecinde öldürülen gençlere ve Soma’da yitirdiğimiz canlara adayan yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ı selamlıyoruz. İbadethanemize yapılan polis saldırısı kabul edilemez.” İstanbul’da ise yüzlerce kişi Şişli’de toplandı, bastıran yağmura rağmen “Katil devlet hesap verecek” sloganlarıyla Pangaltı’na kadar yürüdü.

Haberin Devamı

İKTİDAR BÖLÜCÜ

Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Doğan Demir, “Mevcut iktidar cinayet işliyor. Bölücülük yapıyor, ayrımcılık yapıyor, çatışma istiyor. İktidarı uyarıyoruz. Elinizi Alevilerin üzerinden çekin” dedi. Taşınan pankart ve dövizlerde ise ‘Aleviyiz, haklıyız, kazanacağız’, ‘Katil polis hesap verecek’, ‘Uğur Kurt ölümsüzdür’ ve ‘Aç kal alçalma’ yazıları yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!