‘Tekme’yi yedi

Güncelleme Tarihi:

‘Tekme’yi yedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2014 00:43

Soma’da polislerin tutup yere yatırdığı protestocu madenciyi tekmeleyen fotoğraflarıyla dünya basınında flaş isim olan Başbakanlık Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel görevinden alındı.

Haberin Devamı

Yerkel, olaydan sonra, “Maruz kaldığım hakaret ve saldırılara rağmen sükûnetimi muhafaza edemediğimden dolayı üzgünüm” açıklamasında bulunmuş ve madenciden helallik istemişti.

SOMA’da 301 madencinin öldüğü faciaya, polislerin tutup yere yatırdığı bir madenciye attığı tekmeyle adını yazdıran Başbakanlık Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel görevinden alındı. Yerkel’in, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Almanya ziyaretinden önce görevden alındığının duyurulması dikkat çekti. Yerkel’in yerde yatan madenciyi tekmeleyen fotoğrafı başta Almanya olmak üzere Batı medyasında geniş şekilde yer almıştı. Başbakanlık’ta müşavir kadrosunda bulunan Yerkel’in 21 Mayıs’ta görevden alındığı bildirildi. Yaklaşık 3 yıldır yürüttüğü Başbakanlık Müşavirliği’nden alınarak bir başka göreve kaydırılacağı belirtilen Yerkel’in yeni görev yerinin ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olacağı öne sürüldü. Yerkel’in görevini kimin devralacağı ise henüz netleşmedi.

HELALLİK İSTEDİ

Haberin Devamı

Yerkel, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Soma’ya yaptığı ziyaret sırasında, 2 polisin tutup yere yatırdığı Erdal Kocabıyık’ı tekmelemesiyle ilgili “Soma’da 14 Mayıs tarihinde yaşanan hadise beni derinden üzmüştür. O gün yaşadığım bütün provokasyonlara, maruz kaldığım hakaret ve saldırılara rağmen sükunetimi muhafaza edemediğimden dolayı üzgünüm” açıklaması yapmıştı. Yerkel, tekmelediği madenci Kocabıyık’ı da arayarak ‘helallik’ istemişti. Kocabıyık bu olayı gazetecilere, “10 yıllık madenciyim. Soma’da yaşıyorum. Dayımın oğlu vefat etmişti. Onun kızgınlığı, üzgünlüğü vardı. Olayın orta yerinde kaldım. Provokatör değilim. Başbakanımızdan özür dilerim. Art niyetim yoktu” dedi. Yerkel’in kendisini aradığını söyleyen Kocabıyık “Beni aradı. Pişman olduğunu söyledi. Karşılıklı olarak helalleştik. Kendisi hakkında suç duyurusunda bulunmadım. Olayı kamuoyunda çok yanlış anlattılar. Bana yönelik bir tehdit, baskı yok” diye açıkladı.

RAPOR ALMIŞTI

Başbakan Erdoğan’ın Soma ziyareti sırasında Erdal Kocabıyık adlı madenciyi tekmeleyen Yerkel, olayın ardından aldığı 7 günlük ‘iş göremez’ raporuyla da tartışıldı. Yerkel’in, olayın olduğu akşam Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Dr. Şervan Gökhan’dan aldığı bu raporu kamuoyuna açıklayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, tekmeden önceki görüntülere de bakılmasını isterken, Erdoğan’ın Siyasi Başdanışmanı ve Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan ise “Araçları tekmeleyen ve ekibi linç etmek isteyenlere karşı Yusuf Yerkel’in kendini savunması çok farklı şekilde yansıtılmıştır” diyerek Yerkel’i savunmuştu. Ancak daha sonra ortaya çıkan görüntüler, madenci Kocabıyık’ın Yerkel’e yönelik doğrudan bir hareketinin olmadığını, yalnızca Başbakan’ın konvoyundaki bir araca tekme atmaya çalıştığını ortaya koymuştu. Yerkel’e tek eleştiri ise “Tekmeyi savunamam. Yerde yatan biri neden tekmelenir. Rapor olayı ise trajikomik” sözleriyle Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan geldi. Yerkel’in raporu aldığı günün ertesinde Erdoğan ile cuma namazına gitmesi de tartışıldı.

8 bakanla nikâh yaptı

Haberin Devamı

YERKEL’in 3 yıl önce Ankara’daki nikahına 8 bakanın yanı sıra Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, kızı Sümeyya Erdoğan ile çok sayıda AK Parti yöneticisi katıldı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in kıydığı nikahla Sümeyra Keleş ile hayatını birleştiren Yerkel’in nikah şahitliklerini, dönemin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic yaptı. Başında Kuran-ı Kerim okunan nikah törenine, dönemin AB Bakanı Egemen Bağış, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, dönemin Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, dönemin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve şimdiki Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile çok sayıda AK Partili katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!