Boko Haram nihayet BM’nin kara listesinde

Güncelleme Tarihi:

Boko Haram nihayet BM’nin kara listesinde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2014 01:44

BM Güvenlik Konseyi Nijerya’da kanlı eylemler düzenleyen örgüte yaptırım uygulayacak.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, radikal İslamcı militan örgüt Boko Haram’a yönelik yaptırımları onayladı. Nijerya’da 200’den fazla kız öğrenciyi kaçırarak rehin tutan Boko Haram, El Kaide bağlantılı gruplar listesine eklenerek silah ambargosu altına alındı ve mal varlıkları donduruldu. Beş hafta önce kız öğrencileri kaçırma eylemi gerçekleştiren Boko Haram’a, Nijerya hükümetinden terörist olarak tanınmaları ve kara listeye alınmaları için gelen baskılara rağmen yaptırım kararları yeni onaylandı. BM’nin El Kaide yaptırımları komitesinden sorumlu Avustralya’nın BM Büyükelçisi Gary Quinlan, geçen perşembe günü akşam üstü hiçbir ülkenin itirazı olmaksızın onaylanan kararda Boko Haram’ın resmen yaptırım listesine eklendiğini duyurdu. Quinlan, Boko Haram üyelerinin Cezayir merkezli İslami Mağrep’teki El Kaide militanlarıyla birlikte, özellikle patlayıcı düzeneği hazırlamak üzerine eğitildiğine dair “çok net kanıtlar” olduğunu belirtti ve “Ayrıca ciddi oranda Boko Haram militanlarının Mali’deki El Kaide faaliyetlerinde yer aldığına dair de güçlü kanıtlar var” diye konuşarak yaptırım kararının gerekçelerini ifade etti.


Quinlan, Boko Haram’a yönelik yaptırımların ne derece gerçekçi bir etki yaratacağını öngörmenin zor olduğunu da ekledi. Zira, ögütün büyük kısmı faaliyetlerini ormanlık alanda yürüttüğünden ve banka hesapları yerine nakit kullandıklarından finans kaynaklarını ve gelir trafiklerini tespit etmek oldukça güç. 193 BM üyesini Boko Haram’a karşı tedbir almaya çağıran Quinlan, ABD’nin BM Büyükelçisi Samantha Power da yaptırım kararını, ‘Nijerya hükümetinin Boko Haram’a karşı yürüttüğü mücadeleye destek açısından önemli bir adım’ olarak nitelendirdi ve “Güvenlik Konseyi, Boko Haram’a giden silahlar ve finans kaynakları yollarının kapatılmasını sağladı ve zalim eylemlerine karşılık küresel işbirliğinin varlığını gösterdi” diye konuştu. Nijerya’nın BM Büyükelçisi U. Joy Ogwu ise, yaptırım kararı onaylanmadan önce “Önemli olan soruna, yani teröre müdahale etmek” demişti. Geçen hafta Avrupa Birliği ile ABD’nin himayesinde Paris’te 276 kız öğrencinin kurtarılması için toplanan Nijerya güvenlik zirvesinde Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, “Boko Haram, tam anlamıyla El Kaide operasyonları gibi eylemler düzenliyor” diyerek yaptırım kararı istemişti. “Batılı tarzda eğitim haramdır” anlamına gelen Boko Haram, 2009’dan bu yana ülkede şiddetli eylemler düzenliyor.

Haberin Devamı

ABD’den sitem: Tek biz varız, diğerleri nerede?

Haberin Devamı

Öte yandan, Nijerya hükümetine istihbarat, gözlem ve havadan keşif takviyesi amacıyla Çad sınırına 80 askerden oluşan bir birlik konuşlandıran ABD uluslararası topluma sitem etti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Nijerya’da Boko Haram’ın elindeki genç kızların bulunması için sadece ABD takviye yapıyor. Diğer ülkelerden bu konuda talep bile gelmedi” diye konuşarak, büyük devletlere yardım çağrısı yaptı. Her ne kadar ABD’nin yanında İngiltere, Fransa ve İsrail’den bölgeye uzmanlar gönderilmiş olsa da hiçbiri ABD’nin askeri desteği kadar etkili görülmüyor.

Rakam: Boko Haram dışında, BM’nin El Kaide’ye yönelik yaptırımlar listesinde 62 grup ve örgüt ile bunlara yönelik tüm yaptırımlara ek olarak seyahat yasağına tabi 213 şahıs bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!