Erdoğan ülkeyi ateşe atıyor

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan ülkeyi ateşe atıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2014 02:26

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Erdoğan ülkeyi ateşe atıyor. Müthiş bir kutuplaşma var. Böyle giderse Türkiye’nin geleceği açısından kaygılıyım” dedi. Partisinin cumhurbaşkanı adayı konusunda istişarelerde bulunmak üzere başladığı turlarına dün devam eden Kılıçdaroğlu, önce Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ni (TZOB) ardından da Türkiye Barolar Birliği’ni (TBB) ziyaret etti. ANKARA

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ile görüşmesi öncesinde şunları söyledi:

DÜNYA MALINI ÖNEMSİYOR

“(Erdoğan’ın, Okmeydanı’ndaki olaylara ilişkin açıklaması) Bir diktatöre özgü açıklama. Polis, kendi yurttaşına karşı silah kullanmamalı. Ölen kişi, cenazede başsağlığı dilemek için cemevine giden birisi. Hiçbir olaya karışmamış. Bu ölüyor, Berkin ölüyor, diğerleri ölüyor, Erdoğan’ın tek derdi var, kırılan cam ve çerçeveler. Çünkü o dünya malını önemsiyor. Bütün hayatı o. ‘Ben ve ailem nasıl köşeyi döneriz, nasıl zenginleşiriz.’ Ölenlere hiç acımadı.

POLİSE ŞİDDETE DE KARŞIYIZ

Polise yönelik şiddete de karşıyız. Polisler de bizim çocuklarımız. Demokrasilerde protesto, gösteri en doğal haktır. 1982 Anayasası’nda bile bu çok açıkça yazılıdır. Eğer şiddete yönelirse protestolar, polis müdahale eder ama yine insanları öldürerek, kurşun kullanarak değil. Bu affedilecek bir şey değil. Erdoğan ülkeyi ateşe atıyor. Müthiş bir kutuplaşma var. Böyle giderse Türkiye’nin geleceği açısından kaygılıyım. Kullandığı dil, üslup, suçlamalar, insanları ayırmaları kabul edilecek bir olay değil. Burakcan’a da, Berkin’e de sahip çıkıyoruz. Ölen gencimize de sahip çıkıyoruz, yaralı polisimize de sahip çıkıyoruz. Siyasetçi olarak, kendi ülkenizdeki yurttaşlar arasında ayrım yaparsanız, olmaz. Nasıl bir Başbakanlık anlayışıdır, anlamakta zorluk çekiyorum.

Haberin Devamı

İNTİKAM BEYNİNE YERLEŞMİŞ

Ülkeyi yöneten insanların kucaklayıcı bir dil kullanmaları, eleştiriye saygı göstermeleri gerekir. Bırakın saygı göstermeyi, eleştiriyi dinlemeye bile tahammül edemeyen bir yapı var karşınızda. Çünkü iki dudağından çıkan her şeyin doğru olduğuna inanıyor. Bu yapı ülkeyi felakete götürür. Toplumu bölmekten yana bir tavır takındığını ben çok iyi biliyorum. Bu kaygı toplumun her kesiminde var. Bugüne kadar bu toplum bölünmedi, Erdoğan bölmeye çalışıyor. Bu toplum çatışmadı, Erdoğan çatıştırmaya çalışıyor. Etrafındaki insanların Erdoğan’ı uyarması gerekiyor. Bir dikta yönetiminin geçerli olduğunu artık sadece ben söylemiyorum, bütün dünya bunu görüyor. Demokrasisi sağlıklı işleyen dünyanın hangi ülkesine giderseniz Erdoğan’ı artık bir diktatör olarak görüyorlar. Siz güçler ayrılığı ilkesini reddederseniz, belli davaların savcılığını üstlenirseniz, toplanma ve gösteri hakkını kullanan, anayasal hakkını kullanan insanların üzerine polis kurşunuyla giderseniz, ölen insanlara değil de kırılan cam ve çerçeveye üzülürseniz, bu sağlıklı bir gidiş değildir. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde böyle bir Başbakan ile ilk kez karşılaşıyor. Kendi toplumundan, en azından belli bir kesimden intikam almayı beyninin arkasına yerleştirmiş bir felsefeyle karşı karşıyayız.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı adayı toplumun tüm kesimlerini kucaklamalı

Kılıçdaroğlu, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile görüşmesi öncesinde şöyle konuştu: “Siyasi parti liderleriyle görüşüp, adayları belirleme konusunda biz de yetkili organlarımızda çalışacağız. Parlamento içinde ve dışında bulunan siyasi parti liderlerini ziyaret etmeye özen göstereceğiz. (Erdoğan’la görüşme olacak mı, sorusuna) Doğrusunu isterseniz onu şu anda hiç düşünmedim. (Yılmaz Büyükerşen’in Cumhurbaşkanlığı adaylığına isminin geçmesi konusunda) Bizim yol haritamız belli. 5.5 milyon çiftçiyi dinlemeden, onların sözcülerini dinlemeden biz kendi başımıza oturup cumhurbaşkanı adayını mı belirleyeceğiz? Doğru değil. Cumhurbaşkanı adayının toplumun tüm kesimini kucaklaması lazım. İsimler bazında bir tartışmanın bu aşamada doğru olmadığını düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Köşk için teklif gelir tartışılır

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, kendisine yöneltilen “Cumhurbaşkanlığı adaylığınız söz konusu mu?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Cumhurbaşkanlığı konusunda aday, talip olunmaz, teklif gelir, tartışılır. Ancak bundan sonra bir cümle söylenebilir. Daha tekliften dahi söz etmiyoruz. Tamamen spekülasyondur. Nasıl bir cumhurbaşkanına ihtiyacımız vardır, bunu belirledik sizlerle paylaştık. Mezhepçiliğin bu kadar körüklendiği hiçbir dönem yaşanmamıştır. Türk milleti sağduyuludur. Milletten başka güveneceğimiz yer yoktur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!