Uzatmayın işi bitirin

Güncelleme Tarihi:

Uzatmayın işi bitirin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2014 01:11

Erdoğan, taşeron yasası için talimat verdi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Soma faciasının ardından yeniden gündeme oturan taşeron yasa tasarısının bir an önce Meclis’e sevk edilmesini isteyerek, “Bu tasarı yasalaştırılmak için neyi bekliyor? Uzatmasınlar, süreci hızlandırın” talimatı verdi.

SOMA faciasının meydana gelmesiyle bir kat daha önemi artan taşeron yasa tasarısı, son Bakanlar Kurulu’nda gündemi oldu. Erdoğan, “Bu tasarı yasalaştırmak için neyi bekliyor? Kamuoyunda beklenti arttı, bir an önce Meclis’e sevkedin” dedi. Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in, bazı bakanlıkların görüşlerinin gelmediğini söylemesi üzerine, “Uzatmasınlar, süreci hızlandırın” talimatı verdi. Taşeronlara yeni sosyal haklar ve tazminat güvencesi sağlayan tasarı, yeni eklemelerle “torbaya” dönüştürüldü.

KAMUDA TAŞERONA DEVAM

Yakında TBMM’ye sevkedilecek ve tatile girmeden yasalaştırılacak olan pakete, çeşitli bakanlıkların talepleri de girecek. Ancak en önemli gündem taşeron yasa tasarısı. Taşeron paketi, ücret, yıllık izin, kıdem tazminatı gibi konuları içeriyor. Buna göre taşeron çalışanların yıllık izinlerini kullanabilmesi yasal güvenceye alınacak. Ayrıca kıdem tazminatı hakkının da korunmasına yönelik düzenlemeler yapılacak, bunun için Kamu İhale Yasası değiştirilecek. Kamuda taşeronluğun en yaygın olarak kullanıldığı alanlarda yapılan ihalelerin birer yıllık olmasının, taşeron firma adına çalışanların kıdem tazminatına hak kazanmasının önünde engel olduğu belirtiliyor. Bu nedenle güvenlik, yemek hizmeti gibi ihalelerin 3’er yıllık sürelerle yapılabilmesine olanak sağlanacak bir yasa değişikliği yapılacak. Ayrıca taşeron çalışanlara maaş ödenmemesi durumunda, firmanın hak edişinden kesilerek maaşların kamu tarafından ödenmesi de sağlanacak.

ALACAKLARA YAPILANDIRMA

Pakette, Bağ-Kur ve SGK borçlarına yeniden yapılandırma, Bağ-Kur emeklisi iken, işyeri açanlardan alınan destek priminin kaldırılması, vatandaşların belediyelere olan su ve elektrik borçları ile Maliye’ye olan vergi borçlarına ilişkin düzenlemelerin yer alabileceği ifade ediliyor. Bu düzenlemelerin paketin Meclis’e gönderilmesinden sonra önergelerle yapılacağı belirtiliyor. Düzenleme ayrıca, kamuda ilk kez işe gireceklerin atandıkları yerde en az üç yıl görev yapmaları zorunluluğu getiriyor. Kamuda çalışanlara bir kez kurum değiştirme hakkı verecek olan tasarı, kurumlararası transferleri de önlüyor. Pakette, ailelere kreş yardımı, yurtdışında yaşayan mavi kartlı Türk vatandaşlarına ilişkin düzenlemeler de yer alacak.

Kamu bankaları operasyonu

Haberin Devamı

TAŞERON yasa tasarısına, kamu bankalarının katılım bankacılığı yapmasına imkan veren düzenleme de girecek. Tasarıda, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Vakıfbank hisselerinin Hazine’ye devredilmesi de bulunuyor. Hızla madde sayısı artan tasarıda, işçilere yönelik düzenlemelerin yanısıra, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması ve kamuda ilk kez çalışmaya başlayanlara zorunlu hizmet düzenlemeleri de yeralacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!