YÖK Başkanı Çetinsaya: Açıköğretimdeki öğrenci oranını yüzde 15-20’lere indirmeliyiz

Güncelleme Tarihi:

YÖK Başkanı Çetinsaya: Açıköğretimdeki öğrenci oranını yüzde 15-20’lere indirmeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2014 15:43

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, “Açıköğretimin yükseköğretimdeki payını yüzde 46’dan yüzde 15-20’lere getirmeliyiz. Açıköğretim ile uzaktan öğretim arasındaki farkı kapatmalıyız” dedi. Çetinsaya,Ulusal Açık Arşiv Projesi ve kurulan Tez Merkezi ile öğretim görevlilerinin yayınlarının Türkiye ve dünyada arama motorları aracılığı ile erişime açılacağını söyledi.

Haberin Devamı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yükseköğretimdeki açıköğretim payının azaltılması gerektiğini belirtti. Çetinsaya, açıköğretimin yüzde 46 oranında olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
‘“Bugün yükseköğretimin yüzde 46,7’si açıköğretimden ibaret. Dünyada yükseköğretim kapasitesi ile ilk 10’dayız. İyidir kötüdür gibi değer yargıları dışında bu analizi yapıyorum. Resim çok açık. Yüzde 46,7’lik bir sistem var. Ayrıca açıköğretim ile uzaktan öğretim arasında fark var. Pasif öğrenciler de var. Bunların oranı yüzde 24. Yüzde 47’lerdeki açıköğretimin payını 15’lere indirmek gerekiyor. Büyümeyi teşvik edip, uzaktan öğretimi yaygınlaştırmalıyız. Bunun için de planlama, çaba gerekiyor. Açık ve uzaktan öğretim üzerinde yapılan detaylı çalışılmalar bizim de politikalarımızı belirleyecek. Açık erişimi de tartışmamız gerekiyor. YÖKDİL denilen sistem var. Burada öğrenci ve öğretim üyeleri yabancı dillerini geliştirmeye çalışıyor. Açık ve uzaktan öğretimi olan üniversitelerden bu konuya da katkı yapmalarını bekliyorum. Yani bu materyallerin geliştirilmesini bekliyoruz. Öğrencilerin dil yeteneklerinin geliştirilmesi için bu sistem herkesin hizmetine sunabiliriz.”

Haberin Devamı

Akademik yayınlar internete taşınacak

YÖK Başkanı, akademik personelin yayınlarının Türkiye ve dünyada herkesin erişimine açılması için gerekli yazılım ve altyapı çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Ayrıca, Ulusal Açık Arviş Projesi, tez merkezimiz var. Burada 350 bin tez bulunuyor. Birkaç aşama ile bu tez merkezini geliştiriyoruz. Yurtiçinde ve yurtdışında Türk vatandaşı öğretim üyelerinin tezlerini buraya ekliyoruz. Türk üniversiteleri tarihi boyunca yapılan makaleler, 1987 öncesinde yazılan tezleri ulusal açık erişim sistemi içine alacağız. Bu sayede Google dahil uluslararası arama motorlarında erişime açılacak. Burada İstanbul, Erzurum Atatürk, Eskişehir ve Ankara Üniversitesi gibi aktörlerin özel katkısı gerekiyor. Bu ağırlıklı yapı onlarda var. Bütün planları yaptık, eylül sonu gibi bunu gerçekleştireceğiz.”
Dün başlayan ve bugün sona erecek çalıştayda, Türkiye’de ve dünyada açık ve uzaktan eğitim konusu ele alındı. Türkiye’nin farklı üniversitelerinden gelen öğretim görevlileri açık ve uzaktan eğitimin, sorunlarını konuştu.

BAKMADAN GEÇME!