Judoda kadının fendi erkeği yendi

Güncelleme Tarihi:

Judoda kadının fendi erkeği yendi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2014 11:49

Judo Federasyonu Başkanı Fatih Uysal, bayan judocuların, erkeklerden daha fazla madalya kazandığını belirterek, "Madalyaların yüzde 75'ini bayan sporcularımız getirdi" dedi.

Haberin Devamı

Judoda bayan sporcular, madalya sayısında erkeklere fark atıyor. Judo Federasyonu'ndan alınan bilgiye göre, bayanlar son 10 yılda 83 madalya kazanırken, erkekler 32 madalyada kaldı.

Uysal, yaptığı açıklamada, genelde erkek sporu olarak bilinen judoda, Türkiye'de en fazla madalyanın, bayan sporculardan geldiğine dikkati çekti. Fatih Uysal, madalyaların yüzde 75'ini bayan sporcuların getirdiğini kaydetti.

Yaklaşık 60 bin faal sporcudan 41 bininin erkek, 18 bininin ise bayan olduğunu vurgulayan Uysal, bayan sporcu sayısı düşük olmasına rağmen gösterdikleri başarının, Türk judosu açısından önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.

Uysal, "Ülkemizde gerçekleştirilen Dünya Takımlar Şampiyonası'nda bayan takımımız dünya 3'üncüsü oldu. Ümitler, gençler, 23 yaş altı ve büyükler kategorilerinde Avrupa ve dünya şampiyonalarında da bayanlarımız iyi neticeler aldı. Özellikle küçük yaşta judoya başlamış bayan sporcularımızdan devam edenler, başarıyı yakalıyor. Şuan dünya sıralamalarında ilk 15'in içinde olan bayan sporcularımız var" diye konuştu.

Judoda bayan üstünlüğüyle ilgili de Uysal, "Sporcu kimliğine sahip insanların, toplumdaki yeri büyüktür ve bir itibarları vardır. Bayanlar, toplumda varlıklarını ispatlamak için de spor yapar. Judonun müsabaka giysilerinin toplumun kesimine hitap etmesi, ekonomik açıdan da sporcuları zorlamaması nedeniyle tercih edilen bir branş olduğunu düşünüyorum. Kulüpler, sporcularına iyi maaşlar verirken, üstün başarı gösterenlerin ödüllendirilmeleri ve devlet sporcusu unvanı önemli bir etken. Bunlar erkeklere olduğu kadar bayan sporcular için de cazip" değerlendirmesinde bulundu.

Uysal, diğer branşlarda da bayan sporcuların ön planda olduğunu savunarak, topluma kendini kısa yoldan kabul ettirmenin şeklinin spordan geçtiğini iddia etti.

Judoda 48 kilodan +78 kiloya kadar 7 sıklette mücadele eden bayanlar arasında 134 kiloda, "obez denilebilecek" sporcuların da bulunduğunu söyleyen Uysal, "Onların da topluma kazandırılması, şampiyonalarda başarı elde etmeleri bizim için önemli. Judo sporu onlara gönül rahatlığıyla sahip çıkıyor" dedi.

Antrenör pedagojik eğitimi sporcu yükselmesinde etkili

Uysal, bu spora başlayan bin sporcudan 100'ünün öne çıkabildiğini belirterek, bu oranı daha da artırmak için antrenörlere görev düştüğünü kaydetti.

Çocuk judosu antrenörlerine pedagojik eğitim verdiklerini ifade eden Uysal, "Çocuk, hocasını, salonunu, arkadaşını severse o spora devam ediyor ama bu adımlardan bir tanesi olmadığında maalesef istediğimiz gibi sonuçlanmıyor. Bu sporu cazip hale getirme anlamında spor dışında çeşitli oyunlar ve aktiviteler yapıyoruz" diye konuştu.

Antrenörlük zamanlarından örnek veren Uysal, çocukları antrenmanlara çekebilmek adına aralarda zaman geçirebilecekleri için masa tenisi malzemeleri ve çay-tost makinaları aldıklarını belirtti. Bu sayede sporcuların antrenmanlara daha erken geldiklerini gözlemlediklerini ifade eden eden Uysal, çocukları oyun yöntemiyle ortama uyum sağlamalarına yardımcı olunduğunu kaydetti.

Spora başlarken, madalya kaygısı taşınmaması gerektiğini dile getiren Uysal, "Amaç, bireyin spor kültürünü edinilmesi, ahlaklı ve disiplinli bir fert olması, gelecekte de iyi bir ebeveyn olmasıdır" dedi.

10 yılda bayanlar erkeklere fark attı

Judo Federasyonu internet sitesinden alınan bilgiye göre, bayanlar son 10 yılda 83 madalya kazanırken, erkekler 32 madalyada kaldı. Buna göre bu ay itibarıyla 2004-2014 yıllarındaki madalya sayıları şöyle:

Yıllar Bayanlar Erkekler
2004 4 2
2005 4 1
2006 4 2
2007 2 2
2008 6 3
2009 10 4
2010 7 1
2011 7 5
2012 5 2
2013 5 2
2014 29 8

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!