Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Sanıyorum ki, bu Türkiye’de bir ilk…

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Ulusça zor günlerden geçiyoruz. Soma’da yaşanan facia hepimizi etkiledi ve derinden yaraladı. Bunu hiçbir şekilde yadsıyamayız. Ancak umuda olan ihtiyacımızı da yadsıyamayız.

Aslında, çoğumuzun farkına bile varmadığı güzel şeyler de oluyor ülkemizde. Ben bugün böyle bir güzellikten söz etmek, hüznümüzü biraz olsun dağıtmak istiyorum.

Sözünü edeceğim bu güzellik, duyarlı bir kaymakamın ilçesinde yaptığı ev ziyaretleri sırasında tespit ettiği bir ihtiyacı giderme isteği neticesinde çıkmış ortaya. Bence İstanbul’un en şanslı ilçelerinden biri olan Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan, ilçesinde yaşayan çok sayıdaki engelli ailelerini ziyaret ederken, pek çok ebeveynin kendilerine ayıracak zamanı olmadığını fark etmiş. Öyle ki, bazı anneler engelli çocuklarını bırakacak kimseleri olmadığından doktora bile gidemiyorlarmış. Engelli Dinlenme Evi Projesi, işte bu gibi annelere kendilerine ayıracakları bir zaman verebilmek amacı ile tasarlanmış.

Haberin Devamı

İstanbul Kalkınma Ajansı’nca desteklenen Engelli Dinlenme Evi Projesi, Sancaktepe Kaymakamlığı koordinatörlüğünde, Sancaktepe Belediyesi ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle yürütülmüş. 2013 sonunda tamamlanarak hizmete açılan Engelli Dinlenme Evi, halen, Sancaktepe Belediyesi’ne bağlı olarak görev yapıyor.

1585 metrekarelik alanında depreme dayanıklı ve tek katlı olarak inşa edilen Engelli Dinlenme Evi; 2 dinleme odası, 2 rehabilitasyon odası, 1 çok amaçlı salon, revir, banyo, tuvalet, ofis odaları ve yemekhaneden oluşuyor. Bahçesinde ise otopark, spor alanı ve engelli çocuk oyun alanı bulunuyor. Engelliler için özel olarak dizayn edilmiş servis aracıyla Engelli Dinlenme Evi’ne getirilen bakıma muhtaç engelli bireylere, randevu usulü ile dönüşümlü olarak haftanın 7 günü hizmet veriliyor. Servis, her sabah saat 8:30 gibi öğrencileri kuruma getirmeye başlıyor. Önce, gelen öğrenci ve velilere öğretmenleri eşliğinde yemekhanede kahvaltı yaptırılıyor. Daha sonra sınıflara geçiliyor. Öğlen 12.30 gibi yemek veriliyor.Yemekten sonra 1 saat öğretmenlerin yemek yemesi ve dinlenmesi adına öğrencilerle bahçede ya da sınıfta psikologlar ve hemşireler ilgileniyor. Daha sonra öğrenciler tekrar sınıflarına alınıyor.

Haberin Devamı

Bakım faaliyetleri zihinsel ve bedensel engelliler için oluşturulmuş iki ayrı sınıfta bir çocuk gelişim uzmanı ve bir bakıcı personel gözetiminde altışarlı gruplar halinde gerçekleştiriliyor. Sınıflarda, Psikolog ve Eğitim Koordinatörü tarafından geliştirilen bakım ve eğitim programına uygun faaliyetler yapılıyor. Kabul edilen bakıma muhtaç engelli çocuk veya gençten sorumlu bireyler hakkında gerekli kayıtlar tutularak, teslim etme ve teslim almaya ilişkin gerekli tedbirler alınıyor.

Engelli Dinlenme Evi’ne getirilen bakıma muhtaç engelli çocuk ve gençlerin sağlık raporlarındaki özelliklerine göre, banyodan saç traşına kadar, her türlü bakımları yapılıyor. Bakım faaliyetleri yanında ailelere ve engellilere (bireysel/grup) psiko-sosyal destek veriliyor.

Haberin Devamı

Gün sonunda saat 16:00 gibi servis aynı güzergahta olan kişileri alarak evlerine dağıtmaya başlıyor. 17.30’a kadar tüm öğrenciler evlerine gönderilmiş oluyor.

ENGELLİ DİNLENME EVİ PROJESİ / FOTO GALERİ

Engelli Dinlenme Evi hizmetlerine ek olarak, evde bakım hizmeti de sunuluyor. Sancaktepe ilçesinde ikâmet eden yaşam alanlarından ayrılamayacak durumda olan bakıma muhtaç engelli bireylere, gezici ekip tarafından evlerinde randevulu ve dönüşümlü olarak psiko-sosyal destek ve refakat hizmeti veriliyor.

Sancaktepe Belediyesi’nin daha pek çok güzel hizmeti var. İlerdeki yazılarımda bu hizmetlerden de söz edeceğim sizlere. Diliyorum ki bir ilk olan bu dinlenme evi tüm belediyelere örnek olsun ve bu evler sayılamayacak kadar çoğalsın.

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları