3-4 devlet fonu Türkiye’ye paket hazırlıyor

Güncelleme Tarihi:

3-4 devlet fonu Türkiye’ye paket hazırlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2014 01:11

BAŞBAKANLIK Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, dünyanın önde gelen 3-4 devlet fonunun doğrudan yatırım yapmak amacıyla bir araya gelerek Türkiye’ye özel bir fon oluşturmaya hazırlandıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Devlet fonlarının (Soverign Wealth Fund) gelişmekte olan ülkelere yatırım yapmak konusunda son derece tutucu olduklarını hatırlatan Aycı, “Şu ana kadar bir devlet fonu olan görüşmelerimizi çok ilerlettik. Bu fon Türkiye içn özel bir miktar ayırdı. Bunun dışında birkaç daha devlet fonu daha var. Onlar da Türkiye’deki yatırım fırsatlarını değerlendirmek üzere böylesi bir girişimin içinde olmak istiyorlar. Görüşmelerimiz halen sürüyor” dedi.

MİKTAR NET DEĞİL

Ajans olarak Sovereign Wealth Fund Institute (SWF Institute) ile işbirliği yaparak önceki gün İstanbul’da ‘Türkiye Yatırım Zirvesi’ gerçekleştirdiklerini belirten Aycı, SWFI Başkanı Michael Maudell ile birlikte zirvenin sonuçlarını paylaştı. Önceki günkü zirvede Türkiye’ye özel fon kurma konusunda fon temsilcileri ile ekonomi yönetimi ve Hazine yetkililerinin de görüşme fırsatı bulduğunu kaydeden Aycı, şu bilgileri verdi: “Şu anda bu fonun hangi alanda yatırımlara odaklanacağı, ilk tercih ettikleri sektörler hangileri bunları konuşuyoruz. Bu tür fonlar belli bir süre içinde yatırıma dönüştürmek üzere 500 milyon dolar veya 1 milyar dolar büyüklüğünde ülke fonları oluşturabiliyor.
Şu anda bu miktar netleşmiş değil.”

Haberin Devamı

Küresel kriz sonrası süreçte 7 trilyon dolara varan bir büyüklüğü temsil eden devlet fonları ve emeklilik fonlarının Türkiye gibi gelişmekte olan pazarları da yatırım için değerlendirmeye başladığını söyleyen SWF Institute Başkanı Maudell, şöyle konuştu: “Devlet fonları ve emeklilik fonları çok çeşitli şekillerde yatırım yapıyorlar. 2013’de kendileri direkt olarak 200 milyar dolara yakın yatırım yaptı. Türkiye’nin bu 200 milyar dolardan geçen yıl aldığı pay 330 milyon dolar.”

Milli Piyango ile de ilgileniyorlar

DEVLET ve emeklilik fonlarının çoğunlukla yaptıkları portföy yatırımlarını ya da doğrudan yatırımlarını açıklamadıklarını hatırlatan İlker Aycı, “Her konuda oldukça tutucular. Özelleştirmeler ile yakından ilgileniyorlar. Milli Piyango’nun özelleştirmesi ile ilgilenen bir emeklilik fonu ile temastayız. Milli piyangoya bu anlamda ilgi yoğun” dedi.

Haberin Devamı

2 fonun ofis açma planı var

İLKER Aycı, “Çok çeşitli faaliyetlerle bu payı artırmayı istiyoruz. yavaş yavaş bu fonların radarına girmeye başladık. İyi bir başlangıç yaptık. Biri Asya’dan biri Amerika’dan iki büyük devlet fonu ile Türkiye’de ofis açmaları konusunda görüşme halindeyiz. Bu olumlu bir gelişme” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!