Kara gün dostları Soma'yı anlattı

Güncelleme Tarihi:

Kara gün dostları Somayı anlattı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2014 01:31

Soma’daki maden ocağında 301 madencinin can verdiği faciada görev yapan Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın ‘Arama Kurtarma Timi’, Başkent’e döndü.

Haberin Devamı

18 kişilik ekip, facianın derinlerinde yatan olayları ve yaşadıklarını, ilk kez Ankara Hürriyet’e anlattı. Koordinasyon ekibinin başında bulunan Nevzat Kaleli, Soma’daki 4 günü şöyle anlattı:

KRİZ MASASI KURDUK

“Haberi alır almaz aynı gece yola çıktık. Geceden haberleri takip ederek, araçlarımızda küçük bir kriz masası kurup, planlamamızı yaptık. Soma’ya iner inmez en büyük problemin koordinasyon eksikliği olduğunu fark ettik. Bir karmaşa ve kaos vardı. Van, Düzce depremlerinde yaptığımız görevlerden bizi tanıyan komutanlar, koordine görevini bize verdi. Düzeni ve iş bölümünü sağladıktan sonra maden içine doğru yöneldik.

UMUTLU BEKLEYİŞ VARDI

Yasa gereği maden kazalarında içeriye girerek ölü yada diri madenci çıkartma işi Türkiye Kömür İşletmeleri’ne bağlı ekiplerin elinde. Biz 200 metreye kadar girebiliyorduk. Yaklaşık 500 aile, madenden çıkacak bir haber için umutla göz yaşı içinde bekliyordu. Onların hezeyanını ve duygu yoğunluğunu hissedip, bir yandan da yakınlarının naaşlarını taşırken ailelerin canını incitecek bir duruma mahal vermemek gerekiyordu.

Haberin Devamı

BÜYÜK TRAJEDİ YAŞANDI

Dışarıdaki duygu yoğunluğunu bilerek dışarıya çıktığınız anda ise büyük bir trajedi yaşanıyor. Yüzler insan battaniyenin altındaki, ‘acaba benim abim mi, benim babam mı ya da benim kardeşim mi’ diyerek bakıyor. Bir yandan acı bir yandan ambulansa ulaştırma çabası, bir yandan da insanların yalvarış ve yakarışları insanı derinden etkiliyor. Bunu bir defa da değil yüzlerce defa yaşadığınızı düşünün. Gerçekten başa çıkması zor bir durum.”

HEPİMİZ DONUP KALDIK

Soma’daki çalışmalarda görev alan itfaiye amiri Aytekin Ertekin alandaki en hüzünlü anı üçüncü günde yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:
“TKİ’den gelen madenci arkadaşlar aşağıya iniyordu. Oraya giren herkes aslında ya kardeşini ya da en yakın arkadaşını arıyordu. Bir madenci kollarında birisiyle geldi. Kardeşi olduğunu söyleyerek, ‘Ben şimdi burada ağlamayacak feryat figan etmeyeceğim. Çünkü dışarıdaki kalabalık yanlış anlar içeriye gelmek ister. Gidip evimde matemimi tutacağım’ diyerek kardeşinin bedenini bize emanet etti. O an bütün ekibimizin dondu ve o madenciye derin bir saygı duydu. Zaten diğer kardeşini bıkraktıktan sonra tekrar karanlığa doğru ilerleyerek diğerlerini kurtarmaya gitti.”

Haberin Devamı

O AN AKLIMDAN ÇIKMIYOR

İtfaiye erlerinden Ali Kıratoğlu, “Ambulansa ilerlerken bir kadın yanımıza yanaşıp, ‘Aç bir kim olduğunu görmek istiyorum’ dedi. Battaniyenin kenarından yüzünün yarısını gördüğünde cenazenin oğlu olduğunu anlayınca, göz göze geldiğimiz anı unutamayacağım. Bir süre nefessiz kaldım. Tekrar göreve gittiğimde bu anı unuttum ama Ankara’ya dönüş yolunda uzun süre aklımdan çıkmadı” dedi.

TAM TEÇHİSAT ORADAYDIK

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Celil Sipahi, Soma maden ocağındaki facianın haberini alır almaz, 18 kişilik ekip, 2 K9 köpeğiyle Soma’ya ulaştıklarını belirterek, “Daha önce diğer afetlerde olduğu gibi bu defa da olayın en sıcak anından son ana kadar bölgede çalışmalarımızı yürüttük. Profesyonel ve tam teçhizat olmamız bize ayrı bir güven duyulmasını sağlıyor. Ekibimi ve arkadaşlarımı kutluyorum. Bundan sonra da olabilecek tüm olaylara anında müdahale edebilecek kapasitemiz var” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!