Soma’nın yetimleri namusumuz

Güncelleme Tarihi:

Soma’nın yetimleri namusumuz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2014 01:42

Bugün matem günümüz. Söylenecek her söz yaşadığımız bu acı hakikat karşısında aciz kalır. Aziz şehitlerimiz ülkenin vicdan sahibi bütün güzel insanları adına, insanlık adına aziz ruhlarınızdan af diliyorum. Hakkınızı bize helal ediniz. Allah’ın ve yüce milletimin önünde söz veriyorum ki geride bıraktığınız yetimlerinizin, gözü yaşlı eşlerinizin, gözü yaşlı anne ve babalarınızın haklarını her ne pahasına olursa olsun sonuna kadar aramak bizim namus borcumuzdur.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin dünkü grup toplantısını Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 madencinin isimlerini okumaya ayırdı. Grup toplantısına katılan milletvekillerini ve ziyaretçileri saygı duruşu için ayağa kalkmaya davet eden Kılıçdaroğlu, Soma’da hayatını kaybeden madencilerin isimlerini okumaya başlamadan önce Şair Orhan Veli Kanık’ın “...siyah akar Zonguldak’ın deresi/ yüz karası değil, kömür karası/ böyle kazanılır ekmek parası” dizelerine yer verdiği kısa bir açış konuşma yaptı. “Bugün matem günümüz. Avrupa’nın en çok iş kazası yaşanan ülkesinde bir büyük ihmal ve sömürü düzeni içinde onurlarıyla çalışırken 301 insanımızı Hakk’ın rahmetine gönderdik. Onlar, ‘Yüz karası değil, kömür karası, böyle kazanılır ekmek parası’ diyenlerdi. Onlar alın terini ekmeğe katık eden insanlardı” diyen Kılıçdaroğlu, listeyi okumasını tamamlamasının ardından şunları söyledi:

AF DİLİYORUM

Haberin Devamı

“Bugün matem günümüz. Söylenecek her söz yaşadığımız bu acı hakikat karşısında aciz kalır. Sadece söyleyeceğim şudur; aziz şehitlerimiz ülkenin vicdan sahibi bütün güzel insanları adına, insanlık adına aziz ruhlarınızdan af diliyorum. Hakkınızı bize helal ediniz. Allah’ın ve yüce milletimin önünde söz veriyorum ki geride bıraktığınız yetimlerinizin, gözü yaşlı eşlerinizin, gözü yaşlı anne ve babalarınızın haklarını her ne pahasına olursa olsun sonuna kadar aramak bizim namus borcumuzdur. Hepimizin başı sağ olsun.”

EN KISA GRUP

CHP’nin son yıllardaki en kısa grup toplantısında, bazı milletvekili ve partililer gözyaşlarına hakim olamadı. Grup toplantısı öncesinde de oturuma başkanlık eden CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, katılımcıları “Soma’da meydana gelen maden faciası nedeniyle ülkemiz yas içinde. Bu nedenle sizlerden alkışlamamanızı ve yas duygusu içinde hareket etmenizi rica ediyorum” sözleriyle uyardı. Küçük bir grubun alkışına ise partililer engel oldu.

ASLANOĞLU’NU ANDI

Kılıçdaroğlu’nun oturduğu sıraya da geçen hafta yaşamını yitiren CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu’nun çiçeklerle çevrelenmiş bir fotoğrafı ve karanfiller konuldu. Kılıçdaroğlu Aslanoğlu’nu da “Ona gruplar üstü grup başkanvekili ünvanını takmıştım. Her partiden dostu, herkesle gönül bağı olan saygı değer bir arkadaşımızdı. Kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz. Sevenlerine, dostlarına, eşine, çocuklarına, başsağlığı ve Allah’tan sabır diliyoruz” sözleriyle andı.

301’e 10 dakika 40 saniye

Soma’nın yetimleri namusumuz


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yapacağı konuşmayı Soma’daki maden faciasına ayırdı. Sözlerine “Bugün matem günümüz” diyerek başlayan Kılıçdaroğlu, Soma’da yaşamını yitiren 301 madencinin isimlerini de tek tek okudu. Gözleri yaşaran Kılıçdaroğlu’nun okuması 10 dakika 40 saniye sürdü. Bu sırada bazı milletvekili ve partililerin duygulandığı görüldü.

İKİ BAKAN İÇİN GENSORU

CHP, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik hakkında gensoru verdi. Bakanların görevlerinden düşürülmesi istenen önergede, “Başta yaşam hakkı olmak üzere temel hakları yaşama geçirecek koşulları yaratmadığı ve Soma’da denetim görevini eksiksiz yerine getirmemiş olması hizmet kusuru olduğu için, iş cinayeti olan bu facianın siyasi sorumluları Çelik ile Yıldız’dır” denildi. Fahir ARIKAN/ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!