Şimşek 7 trilyon dolarlık fonların yöneticilerine seslendi

Güncelleme Tarihi:

Şimşek 7 trilyon dolarlık fonların yöneticilerine seslendi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2014 01:01

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in “enflasyon kredi notunu tehdit ediyor” uyarısının ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyondaki artışın geçici olup olmadığına yönelik sorular aldığını belirterek, “Enflasyon yüksek ve önemli bir sorun, bu konuya odaklanmalıyız ama enflasyonun kontrol dışına çıktığını söyleyemeyiz.

Haberin Devamı

Enflasyon oranı yüzde 9’un üzerinde ama Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 7.6. Merkez Bankası’nın başlangıçtaki enflasyon hedefiyle yeni enflasyon tahmini arasındaki fark, kurdaki dalgalanma, yüksek gıda fiyatları ve aynı zamanda vergi artışlarından kaynaklanıyor. Gelecek yıl ve daha sonrası için enflasyona bakıldığında söz konusu olan artış TL’nin biraz daha değer kaybetmesinden kaynaklanabilecek” dedi. Türkiye için düşük büyüme dönemine girildiğini düşünmediklerini, büyüme görünümüne bakıldığında daha güçlü dış talep beklediklerini söyleyen Şimşek, TL’nin düşük olmasının rekabetçilikte etkili olacağını, iç talepte iyileşme, dış taleple toparlanma gördüklerini kaydetti.

SEÇİMİN 3 KRİTİK MESAJI

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın Sovereign Wealth Fund Institute (SWF) ile birlikte, Türkiye de ilk defa gerçekleştirdiği “Türkiye Yatırım Zirvesi” açılışında konuşan Şimşek, 30 ülkeden 7 trilyon dolar büyüklüğe sahip fonları yöneten yabancı katılımcılara, Türkiye’de siyasi istikrar olmasaydı, sürdürülebilir yapısal reformların gerçekleştirilemeyeceğini, bunların da refah açısından önemli rol oynadığını anlattı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin de katılımıyla gerçekleşen zirvede, Bakan Şimşek seçim sandığından 3 kilit mesaj çıktığını belirterek, “Siyasi istikrarın kalıcı olduğu, yolsuzluk iddialarının siyasi motivasyona dayalı olduğu ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sorunsuz geçeceği gibi sonuçlar çıktı. Önümüzde iki tane seçim olacak. Şu anki kamuoyu araştırmalarına ve yerel seçim sonuçlarına göre olumsuz herhangi bir şey olacağını düşünmüyoruz” diye konuştu.

TALİH KUŞU HAZİRANDA


Şimşek, haziran ayında Milli Piyango’nun özelleştirileceğini, elektrik sektöründe de 12.7 milyar dolarlık bir şebeke dağıtımının yakın zamanda tamamlandığını, aynı zamanda termal santrallerin yaklaşık 2 bin 213 megavatlık kısmının özelleştirildiğini kaydetti.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin birinci çeyrekteki büyümesinin, 2013’ün son çeyreğindeki büyümesinden daha yüksek olacağını belirterek, “Bazı kredi derecelendirme kuruluşları, OECD, Dünya Bankası, IMF gibi Türkiye’nin büyümesini aşağı yönlü revize ederek yüzde 2.2 ile yüzde 2.8 arasında düşürdü. Hazirandan sonra, eksiye doğru revize edilen tüm o büyümeler tıpış tıpış her biri tekrar yukarıya doğru revize edilecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!