Zonguldaklı madenci Soma’yı tartışacak

Güncelleme Tarihi:

Zonguldaklı madenci Soma’yı tartışacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2014 01:01

Zonguldaklı madenciler üç gün sürecek Kömür Kongresi’nde Soma için özel oturum yapacak. Ayrıca kara elmas şehrinde bir de saygı yürüyüşü düzenlenecek.

Haberin Devamı

SOMA’daki facianın ardından, kara elmas şehri olarak bilinen Zonguldak’ta facianın tüm boyutları tartışılacak. Üç gün sürecek Kömür Kongresi’nde, Soma’daki kaza için özel oturumun yapılacak. Soma’da ölen 301 işçinin anısına Zonguldak’ta bir yürüyüş düzenlenmesi de planlanıyor. TMMOB ve TTB ise Soma Holding’e ait madenin bağımsız komisyon tarafından incelenmesi için 10 kişiden oluşan komisyon kurdu. Heyet, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile savcılıktan madene giriş izni için başvuruda bulundu.

İLK TESPİTLER PAYLAŞILACAK

Madenlerle ilgili uzmanların, akademisyenlerin ve maden mühendislerinin katılacağı konferans bugün Zonguldak’ta başlayacak. Yerli ve yabancı uzmanlar üç gün boyunca Soma’da yaşanan faciayla ilgili ilk tespitleri paylaşacak. Kongrede kömürün aranmasından tüketimine kadar geçen süreçte kömür madenciliğinde yaşanan gelişmeler ve karşılaşılan sorunlar bilimsel verilerle tartışılacak. Soma’da yaşanan facia nedeniyle özel bir oturumun yapılacağı konferansta 301 işçinin öldüğü maden kazası slaytlar eşliğinde sunumlarla ele alınacak. Toplantıda yeraltı kömür madenciliğinde kontrollü havalandırma, insansız hava araçlarının madencilik faaliyetlerinde kullanım olanakları, ocak yangınları risk analizi, kömür madenciliğinde tasman riskleri, iş kazalarına ilişkin Yargıtay uygulamaları, mekanizasyon ve kömür ocaklarındaki yapısal dönüşüm tüm yönleriyle ele alınacak. Toplantıda Soma’dan sonra gündeme gelen başta yaşam odaları olmak üzere madenlerdeki teknolojik gelişmelerle ilgili bir sergi de açılacak. Bu sergiye madenlerle ilgili teknoloji üreten ve ithalat yapan firmalar katılacak.

Haberin Devamı

10 KİŞİLİK SOMA KOMİSYONU

TMMOB ve TTB’nin içinde olduğu sivil toplum örgütleri, kazanın yaşandığı madenin araştırılması için 10 kişilik bir komisyon kurdu. Maden Mühendisleri Odası eski Başkanı Mehmet Torun’un başkanlığını yaptığı komisyonda iş güvenliği uzmanları, maden mühendisleri ve akademisyenler yer alıyor. Bağımsız komisyon, gereken izinleri alırsa Soma’da 301 işçiye mezar olan madende kazanın nedenlerini araştıracak. Kazanın nedenleriyle ilgili bilgi kirliliği yaşandığını belirten Torun, “Eğer izin alırsak kongrenin ilk gününde Zonguldak’taki madenci anıtına yürüyeceğiz. Madende ilk baştan itibaren yaşananların ortaya çıkarılması gerekiyor. Ortalıkta bir dolu neden dolaşıyor. Bağımsız komisyon olarak madene girip tespitlerimizi yaptıktan sonra bir rapor hazırlayacağız. İzinlerin uygun görülürse bu hafta çıkabileceğini düşünüyoruz. Süreci değerlendirerek gerçeği tüm çıplaklığıyla ortaya çıkarmak istiyoruz” dedi. Türkiye Kömür Kongresi 1978 yılından beri iki yılda bir yapılıyor. Uluslararası düzeyde yapılan konferansa madenciliğin her yönüyle ilgilenen yerli ve yabancı uzmanlar katılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!